SPORTAS


Lidija LUKŠYTĖ

TARPTAUTINIS TURNYRAS VILNIUJE


Gegužės 27 d. Vilniuje vyko tarptautinis aklųjų ir silpnaregių dziudo turnyras, kuriame dalyvavo dziudistai iš Anglijos, Graikijos, Rusijos, Ukrainos, Latvijos ir Lietuvos.
     Pirmą kartą į Lietuvą atvykusių Graikijos dziudistų kovų į Teisės akademijos sporto salę pasižiūrėti atvyko ir Graikijos ambasadorius Lietuvoje Kontageorgijus Teodoras. "Nuoširdžiai dėkojame, kad pakvietėte Graikijos sportininkus dalyvauti tarptautinėse varžybose Lietuvoje, - sakė Graikijos ambasadorius Lietuvoje Kontagorgijus Teodoras Kontageorgijus Teodoras. - Esu laimingas, kad aklieji ir silpnaregiai graikai atvyko į Lietuvą". Kaip niekad dideliu dalyvaujančių šalių skaičiumi buvo patenkintas ir Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimundas Šimkus. "Smagu, kad Lietuvoje rengiamuose turnyruose nori dalyvauti vis daugiau šalių, - sakė R.Šimkus. - Viena vertus, tai didelė atsakomybė, antra vertus - prestižas. Į Lietuvą ir mūsų federacijos rengiamas tarptautines varžybas noriai važiuoja užsienio šalių sportininkai. Į praėjusiais metais surengtą tarptautinį golbolo turnyrą "Gintarinio pajūrio" taurei laimėti atvyko ispanų, anglų, vokiečių, suomių, latvių, estų, baltarusių, o į aukšto lygio dziudo turnyrą šiemet atvažiavo rekordinis sportininkų skaičius".
     Sužinojęs apie Lietuvoje rengiamą tarptautinį turnyrą, Vilniaus užeigos "Marceliukės klėtis" savininkas krepšininkas Vytenis Urba po varžybų pakvietė rinktinių trenerius pasigalynėti užeigos "Anupro kamaroje" ir pasivaišinti lietuviškais patiekalais. Nors ir keista, nė vienas dziudo treneris negalėjo nulenkti V.Urbos rankos, nors kitas "Anupro kamaros" jėgos rungtis įveikė ne itin sunkiai. Rengiant Lietuvoje tarptautinį turnyrą daug padėjo "Lietuvos" viešbutis ir sporto renginių rėmėjas Jungtinis alaus centras.

Treneris Algis Mečkovskis (viduryje) su auklėtiniais Jonu Stoškumi (dešinėje) ir Andriumi Stepanovu     Ant tatamio besigalynėjančius Lietuvos dziuditus per šiųmetinį turnyrą palaikė kaip niekad gausiai susirinkę žiūrovai. Vienus sportininkus į turnyrą atlydėjo žmonos, dėl kitų sėkmės išgyveno draugės, tėvai ir, žinoma, treneriai. Iki Sidnėjaus parolimpinių žaidynių likus šiek tiek daugiau nei trims mėnesiams, kol kas dar nepatvirtinta Lietuvos rinktinė, šalies garbę ginsianti Parolimpinėse žaidynėse. Iš lietuvių dziudistų kandidatais į parolimpinę rinktinę siūlomi Jonas Stoškus ir Andrius Stepanovas.
     Per turnyrą Vilniuje Jonas Stoškus (treneris Algis Mečkovskis) nepatyrė nė vieno pralaimėjimo - nugalėjo latvį Jevgenijų Kolodinską, anglą Filą Holą, ukrainietį Vasilį Dubą ir graiką Georgijų Ntougramatsį. Antrajam kandidatui į parolimpinę rinktinę Andriui Stepanovui sekėsi kiek prasčiau - iškovota trečioji vieta. Petro Čyžiaus treniruojami Robertas Jankūnas ir Renaldas Žižys liko ketvirti. Lietuvos dziudo veteranas Vladas Radžiūnas (tr. Algis Mečkovskis) bei perspektyvus Aklųjų ir silpraregių ugdymo centro sportininkas Marius Katkevičius (tr. Petras Čyžius) pasidalijo dvi trečiąsias vietas. Sunkiasvoriai Albinas Kajutis ir Vladimiras Plesunovas (tr. Petras Čyžius) užėmė trečiąją ir ketvirtąją vietas.
     Džiugu, jog Lietuvoje tarp aklųjų ir silpnaregių didėja susidomėjimas dziudo, jog tarp mūsų sportininkų yra ne vienas tarptautinių varžybų, Europos ir net Atlantos parolimpinių žaidynių prizininkas. Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimundas Šimkus tikisi, jog ir po Sidnėjaus parolimpinių žaidynių galėsime didžiuotis mūsų dziudistų pergalėmis.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]