SEMINARAI, KONFERENCIJOS


Dalia TAURIENĖ

KURČIŲ NEREGIŲ BENDRAVIMAS


Šių metų gegužės 25-28 dienomis Vilniaus "Karolinos" viešbutyje ir LASUC vyko Europos sąjungos bendradarbiavimo švietimo srityje Socrates Comenius programos "Kurčių neregių bendravimas" projekto tarptautinis seminaras. Atidaryme dalyvavo Lietuvos švietimo ir mokslo viceministrė V. Vėbraitė, spec. ugdymo sektoriaus vadovė R. Labinienė, Lietuvos Socrates agentūros Comenius kuratorė G. Kaklauskienė, tarptautinės kurčių neregių asociacijos sekretorius R. Clark iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ambasados kultūros atašė, Prancūzijos nacionalinio specialiųjų mokytojų rengimo instituto direktorius D. Lerch.
     Seminaro dalyviai buvo Lenkijos, Slovakijos, Čekijos, Vengrijos, Rumunijos, Rusijos, Estijos, Lietuvos pedagogai, psichologai, švietimo organizatoriai.
     Įvadines paskaitas skaitė žinomi Europoje psichologai, dirbantys su kurčiais neregiais ir aklaisiais vaikais: J. Soriau (Prancūzija) ir Anne Nafstad (Norvegija). Be seminaro dalyvių, paskaitoje dalyvavo ir 29 Lietuvos pedagogai, psichologai, socialiniai darbuotojai iš įvairių ugdymo, vaikų tyrimo, socialinės rūpybos įstaigų.
     Kurčių neregių visose šalyse labai nedaug - 0,014 proc. visų gyventojų. Palyginimui - aklųjų ir silpnaregių - 0,07 proc., kurčių ir neprigirdinčių - 0,14 proc. Žinodami, kad 95 proc. informacijos apie pasaulį gauname girdėdami ir matydami, galime tik įsivaizduoti sunkumus, su kuriais susiduria kurti akli žmonės.
     Bendravimas su gimusiu kurčiu neregiu - didžiulis išbandymas pedagogui ir psichologui. Todėl ir buriamos tokios grupės patyrusių specialistų, padedančių analizuoti vaizdo juostose užfiksuotą ugdomojo proceso fragmentą.
     Seminaro dalyviai pateikė diskusijoms 8 vaizdo fragmentus. Juose matėme nufilmuotus nekalbančius akluosius, kurčius neregius, bendravimo problemų turinčius silpnaregius vaikus. Diskuskutuojant buvo aptarti geriausi kontakto būdai, numatyta ugdymo perspektyva.
     Šiame tarptautiniame projekte numatyta išleisti mokomąją vaizdo juostą su patarimais tiflopedagogams, psichologams.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]