KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

KUO SKALBTI


Kuo skalbti? Kiekviena šeimininkė turi savų mėgstamų skalbimo priemonių: miltelių, pastų, skalavimo priedų, kondicionierių, drabužių minkštiklių. Kokias skalbimo priemones pasirinkti parduotuvėse? Jų tiek daug! Neregiui išsirinkti - ypač sudėtinga. Reginčiajam padeda skalbimo priemonių įpakavimų užrašai. Mums, akliesiems, užrašas - tuščia vieta. Dažniausiai tenka pasitikėti kaimyne arba reklama. Reklama kartais pirkėjus suklaidina. Tiesa, kai kurie neregiai skalbimo miltelius perka juos uostydami. Skalbimo milteliai turi savitą specifinį kvapą. Patartas draugų šį metodą išmėginau. Pasirodo, ne taip jau sudėtinga susirasti tau patinkančius skalbimo miltelius. Ypač aitriai kvepia lenkiški skalbimo milteliai.
     Kokie skalbimo milteliai geriausi? Kodėl vieni milteliai skirti skalbti rankomis, o kiti - tik automatinėms skalbimo mašinoms? Kokiais milteliais skalbti spalvotus audinius? Kuo skalbti alergiškiems? Į šiuos ir kitus klausimus atsakymą padės surasti Valstybinio visuomenės sveikatos centro gyvenamosios aplinkos higienos gydytoja Janė Valaitienė.
    
Kas būtina žinoti
     Norint švariai skalbti reikia daug ką išmanyti. Gausu skalbimo priemonių. Tai savitas pasaulis. Skalbimo produktai skirstomi į kelias grupes: birius, skystus ir pastas. Kiti produktai, naudojami jau skalbiant, skirti tai dezinfekcijai, tai skalavimui, tai šarmų neutralizacijai ir pan.
     SKALBIMO MILTELIAI. Jie ypač reklamuojami. Dažniausiai birūs. Pakuojami į dėžutes ir į polietileninius maišelius. Skalbimo milteliams fasuoti gaminamos specialios kartoninės stačiakampės dėžutės. Jos turi būti sandarios, nepraleidžiančios drėgmės. Didesni kiekiai skalbimo miltelių pakuojami į sandarius plastikinius, plastiko-popieriaus maišelius.
     Neregiui dėžutė nieko nesako. Iš jos galime sužinoti tik skalbimo miltelių svorį. Dažniausiai skalbimo milteliai, skirti skalbti rankomis, fasuojami į 450 gr dėžutes. Milteliai, skirti skalbti automatinėmis skalbimo mašinomis, fasuojami į 600 gr kartonines dėžutes. Jie pilstomi ir į 1, 1,8, 2, 2,5 kg plastikinius maišelius. Pirkdami plastikiniuose maišeliuose sutaupome.
     Silpnaregis iš dėžutės spalvos ir piešinio gali sužinoti, kam skirti milteliai. Mėlynai nuspalvintoj dėžutėj esą milteliai skirti skalbti rankomis, o žaliai nuspalvintoj - mašina. Ant kiekvienos dėžutės yra piešinukų. Juos silpnaregis gali įžiūrėti. Dažniausiai pavaizduotas dubuo ir žmogaus rankos. Tokie milteliai skirti skalbti rankomis. Tie, kur nupiešta skalbimo mašina, skirti skalbti mašina. Pasak mūsų žurnalo konsultantės: "Regintysis iš informacijos, paskelbtos ant pakelio, gali nemažai sužinoti. Pateikiama visa informacija apie produktą: pavadinimas, paskirtis, sudėtis, naudojimas, dozavimas, prekybinis įpakavimas." Kartais ant kai kurių pakelių dideliais skaičiais užrašoma vandens temperatūra, kuriai esant patartina skalbti šiais milteliais. Pas mus populiaresni importiniai skalbimo milteliai. Tokiais atvejais informacija dažniausiai pateikiama ir gamintojo kalba, ir angliškai. Lietuvių kalba pateikiama informacija šykšti: nėra išsamaus paaiškinimo, kaip skalbti šiais milteliais, kokiems drabužiams jie labiausiai tinka. Lietuvių kalba informacija pateikiama labai smulkiu šriftu. "Reikėtų daugiau žinių apie patį produktą, išsamesnių naudojimo instrukcijų", - piktinosi pašnekovė. Taigi norėdami sužinoti ką nors daugiau apie miltelius teiraukitės parduotuvių darbuotojų. Prekybos centruose yra konsultantai, kurie turi pirkėjui suteikti išsamią informaciją.
     Pirkdami skalbimo miltelius, turime žinoti, kokius drabužius skalbsime ir kuo: rankomis ar automatine mašina. Nepatartina skalbiant rankomis naudoti miltelių, skirtų automatinėms skalbimo mašinoms: jie labiau sausina ir dirgina rankų odą. Skalbdami mašina, pritrūkę miltelių, galite naudoti skirtus skalbti rankomis - skalbiniai nenukentės. Ponia Valaitienė specialiai maišyti skalbimo miltelių nepataria.
     Kitas svarbus dalykas - skalbimo milteliai, skirti baltiems ir spalvotiems drabužiams skalbti. Daug paprasčiau yra pirkti universalius skalbimo miltelius. Negalima baltiems skalbiniams skirtais milteliais skalbti spalvotų. Pasak pašnekovės: "Skalbimo produktuose, skirtuose spalvotiems audiniams, yra spalvas atgaivinančių priedų. Milteliuose, skirtuose baltiems skalbiniams, yra baliklių."
     Anksčiau dažnai skalbiniai buvo mirkomi. Dabar mažiau, nes daug naujų kokybiškų miltelių. Deja, drabužius su vyno, kraujo, pomidorų padažo ar kitokiomis dėmėmis būtina mirkyti."Skalbinių mirkyti nebijokite. Jie nenukenčia. Tereikia naudoti tinkamas priemones. Kai dėl dėmių, tai geriausia dėl to pasitarti su pardavėju," - pasakojo pašnekovė.
     Skalbimo milteliai turi neigiamų savybių: dulka, sukelia čiaudulį, dirgina kvėpavimo takus, skatina veido, rankų odos paraudimą. Kartais būna niežulys. Alergiškiems žmonėms patartina naudoti pastas arba skystus skalbiklius. Kūdikių drabužėliams skalbti reikėtų naudoti natūralius muilus.
     Skalbimo miltelių kainos įvairios. Pašnekovės manymu, skalbiklio kokybė dažnai priklauso nuo kainos, kuri, beje, nepagrįstai didelė.
     SKALBIMO PASTOS. Pastos - skalbikliai pakuojami į apvalias, pailgas plastikines dėžutes. Lietuvoje pagamintos skalbimo pastos yra vienos iš geriausių. Jos perkamos ir daugelyje Europos šalių. Skalbimo pastos nėra brangios. "Pakalnutės" 475 gr kaina - 3,79 Lt. "Ančios" svoris ir kaina - ta pati. Skalbiant patartina pastą pirmiausia karštame vandenyje ištirpinti, o tik po to į paruoštą tirpalą merkti skalbinius.
    
Skalbiant praverčia
     AUDINIŲ KONDICIONIERIAI. Jų paskirtis - gerinti skalbinių kokybę. Jie nedulka, nealergizuoja žmogaus. Minkština, sušvelnina audinius, juos išpurena. Į vandenį skalbimui užtenka kaušelio audinių kondicionieriaus. Beje, kondicionierių esama įvairiausių - kiekvienas susiras jam patinkantį kvapą. Skalbiniai nesielektrina.
     Ne visada verta pasitikėti užsienietišku produktu. Prisiminkime seną patarlę: "Ne viskas auksas, kas auksu žiba". Ir mūsų pašnekovės nuomone, geriausia rinktis lietuvišką prekę.
    

Milteliai

Įpakavimas

Kaina (Lt)

 

 

Skalbti rankomis

Skalbimo mašinai

"Surf"

450 gr

3,90

4,29

"Omo"

450 gr

3,49

5,09

 

2,4 kg

11,79

18,18

"E"

450 gr

2,99

3,79

 

1,8 kg

7,29

7,99

"Ixi"

450 gr

1,99

1,99

 

1,8 kg

7,29

7,29

"Dosia"

450 gr

1,89

1,89

 

1 kg

4,09

4,09

"Tide"

450 gr

3,21

3,90

 

2,4 kg

16,24

16,24

"Ariel"

450 gr

3,52

3,52

 

2,4 kg

18,15

18,15

"Persil"

600 gr

3,99

5,69

 

2,4 kg

18,99

19,99


 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]