MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

IR VAISTAS, IR MAISTAS


Nuvažiavę į svečias šalis, įvairių gydomųjų arbatų atrasime paprasčiausiose maisto parduotuvėse: ten jos sudėtos lentynose kartu su kitomis arbatomis. Švenčionių ar Pasvalio arbatos kol kas dar nedrįsta konkuruoti su užsienietiškomis ir slepiasi įvairiose vaistinėse. Vargu ar žmonės, užsukę vaistų, atkreips dėmesį į arbatas: sveikas ten dažniausiai neina, o sergančiam - toli gražu jau ne arbatos rūpi. Kuo vis dėlto vertingos vaistažolių arbatos? Kam ir kada jas tinka gerti? Į šiuos klausimus "Mūsų žodžio" skaitytojams sutiko atsakyti vaistinės "Širdažolė" direktorė Danutė Ivanauskienė, turinti jau 40 metų patirtį šioje srityje.
    
Gydymas žolėmis
     "Kartais net sunku pasakyti, kur yra vaistas, kur yra maistas, - sakė D. Ivanauskienė. - Vaistažolės tinka ir prieš ligą, ir sergant, ir po ligos". Pavyzdžiui, pradėjus siausti gripo epidemijai, imunitetą kuo puikiausiai galima sustiprinti specialiais augaliniais preparatais - neprisireiks netgi brangių skiepų, kurie ne visada garantuoja sveikatą. Pajutus pirmuosius peršalimo, gripo požymius padės vaistažolių arbatos, kadangi virusinių susirgimų jokie antibiotikai neveikia, taigi išeitis tik viena - vaistiniai augalai. Pasak provizorės, vaistažolės visuomet padeda, tiktai reikia neužleisti ligos, iš pat pradžių su ja kovoti.
     Vaistinėje daugybė visokių vaistažolinių preparatų: arbatų, ištraukų, tirpalų, tablečių, ampulių. D. Ivanauskienė pataria net ir vaistažolių arbatos nepirkti aklai: atseit vienas pasakė, tai ir man bus gerai. Pasak provizorės, vaistažolės, kaip ir vaistai, tinka nuo visokiausių susirgimų: mažina arba didina kraujospūdį, gydo kepenų ligas, per didelį ar per mažą rūgštingumą, ramina nervus ir t.t. Aišku, tam, kieno didelis kraujospūdis, netiks arbata, galinti jį dar padidinti: dėl šios priežasties ir reikia tartis su vaistinėse dirbančiais specialistais, išsakyti savo negalavimus, bėdas. Juk už informaciją niekas neprašo mokėti! Galbūt atsakomybė dėl žmonių sveikatos ir sulaiko arbatų gamintojus nuo prekybos parduotuvėse: jose nebus, kas žmones konsultuotų, patartų.
    
Kasdien - po arbatos puodelį
     Arbatą gali gerti ir suaugę, ir vaikai. Ji kainuoja nebrangiai - vos keturis litus - ir padeda daug daugiau nei brangios užsienietiškos arbatos. Kas negali pirktis, tas tepasirenka vaistingųjų augalų švariose vietose, toli nuo kelio: pasak D. Ivanauskienės, žiemai kiekvienam praverstų liepžiedžiai, čiobreliai (nuo peršalimo, gripo), bruknių lapai (nuo šlapimtakių ligų), spanguolių uogos (mažina karštį), mėlynės, akišvietės (gerina regėjimą) ir t.t. Vaistininkės nuomone, arbatos svarbios jau vien todėl, kad kartu su vandeniu gauname ir kitų medžiagų, mikro ir makroelementų, esančių kiekviename vaistiniame augale: tai fermentai, gliukozidai, alkaloidai, kuriuos organizmas atsirenka pagal vieno ar kito svarbą tuo momentu.
     Vaistinės vedėja pataria arbatas plikyti nestiprias - organizmas vis tiek gaus medžiagų tiek, kiek reikia. Vaikams užteks 1 arbatinio šaukštelio 1 stiklinei vandens, suaugusiems - 1-2 valgomojo šaukšto 1-3 stiklinėms vandens. Patartina rinktis arbatas, įpakuotas popieriniuose maišeliuose: šitaip jos geriausiai išlaiko savo savybes. Jeigu gydomas koks nors susirgimas, reikia 3-4 savaičių gydymo kurso, paskui - 2-3 savaičių pertraukos, po kurios pravartu pasitarti su vaistininku, kokią arbatą toliau naudoti: ar tą pačią, ar keisti. D. Ivanauskienės nuomone, vaistažolės retai kada išprovokuos alergiją - tokią reakciją daugiausia sukelia antibiotikai, kurie yra svetimi mūsų organizmui. "Mes tūkstantmečius maitinamės žemės vaisiais, esame pripratę prie vaistingųjų augalų", - sakė vaistininkė.
     Taigi vaistažolių arbatos - ir vaistas, ir maistas. Jos stiprina mūsų organizmą, padeda atstatyti sveikatą, apsivalyti nuo toksinų. Užtat nenumokim ranka į šią mums pačios gamtos duotą dovaną - pasimėgaukim puodeliu vaistažolių arbatos, surinktos čia, Lietuvoje, ir mums labiausiai tinkamos.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]