MEDICINA


Aurelija MYKOLAITYTĖ

KAD VAIKAS GERAI MATYTŲ


Šiandien tūkstančiams vaikų prisireikia akių gydytojo pagalbos: dėl trumparegystės, žvairumo, ankstyvos glaukomos, įvairių įgimtų patologijų. Ar įmanoma viso to išvengti? Į ką mamos turėtų atkreipti didžiausią dėmesį? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti oftalmologę Elvyrą Toker, Kauno akių ligų klinikose konsultuojančią nėščiąsias.
    
Svarbu pasirengti nėštumui
     "Jeigu vaikas ateina į pasaulį norimas, jo gyvybiškos funkcijos būna žymiai geresnės, jis pats būna tobulesnis", - sakė E. Toker. Užtat gydytoja pataria visoms moterims iš anksto planuoti motinystę: bent prieš pusę metų ruoštis turėti vaiką, atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę, tinkamai maitintis, stiprinti imunitetą. Pasak E. Toker, Vakarų šalyse planuotai motinystei skiriama itin daug dėmesio, kadangi norima, kad gimtų sveiki ir stiprūs vaikai.
     Gydytojos nuomone, šių laikų moterys yra prastesnės sveikatos: joms anksčiau pasireiškia inkstų, žarnyno sutrikimai, padidėjęs kraujospūdis, angiopatijos. Tai galima būtų paaiškinti dideliu aplinkos užterštumu, ekologine krize. "Dabar sveikų žmonių nėra, yra tik sąlyginai sveiki", - pastebi oftalmologė. Vis dėlto žmogus nėra visiškai bejėgis: kad organizmas nebūtų užterštas toksinais, reikia žinoti keletą mitybos taisyklių ir jų visąlaik laikytis. E. Toker rekomenduoja jas įsiminti kiekvienam, kas nori išsaugoti savo sveikatą:
     * atsikėlus ryte išgerti vandens - tai turi būti filtruotas arba negazuotas mineralinis vanduo;
     * pusryčiams valgyti košių, daržovių, vengiant baltyminių produktų;
     * nuo 12 iki 18 valandos metas pietums, galima valgyti baltyminių produktų, augalinės arba gyvylinės kilmės, kadangi tik tada organizmas pasiruošęs juos priimti;
     * nepiktnaudžiauti raudonos mėsos patiekalais, kadangi toks maistas labiausiai užteršia organizmą;
     * antioksidacijos procesas reikalauja daug vitaminų ir mineralų, todėl svarbu valgyti vaisius ir daržoves, gerti sultis (tik pačių spaustas).
     Pasak gydytojos, gerai sveikatai palaikyti reikalingas ir pasninkas, kurį šiuolaikiniai žmonės primiršo. Jis būna dukart per metus: prasidedant žiemos laikotarpiui ir bundant pavasariui. Kaip tik tada organizmas išsivalo, kadangi valgoma daugiau skaidulinio maisto, labai reikalingo peristaltikai: pavyzdžiui, kviečių, avižų produktų.
    
Vystymasis prieš gimimą
     "Bet kokia motinos patologija atsilieps vaikui gyvenime", - sako E. Toker. Pasak oftalmologės, moterys dažniausiai užmiršta, kas jai buvo nėštumo metu, nors nuo to didele dalimi priklausys vaiko ateitis.
     Rūpintis savo ir tuo pačiu būsimo kūdikio sveikata būtina visą nėštumo laiką. Pagrindinės organų sistemos formuojasi embriono stadijoje (nuo 18 iki 56 dienos), brendimas, vystymasis ir augimas vyksta vaisiaus vystymosi stadijoje (nuo 8 iki 38 savaitės). Užtat įtakos turės viskas: tiek motinos mityba, tiek persirgtos ligos, stresas, o ypač rūkymas, gėrimas.
     Norint, kad kūdikis gimtų sveikas, svarbu subalansuotai maitintis - reikia žinoti, kiek per dieną panaudoti baltymų, riebalų ir angliavandenių, taip pat mineralų ir vitaminų. Tokiu būdu ne tik bus užtikrintas vaiko vystymasis prieš gimimą, bet pati motina išvengs įvairių funkcinių sutrikimų, sustiprės jos imunitetas, neprasidės visokie uždegimai. Pavyzdžiui, dažniausiai regėjimo nusilpimas nėštumo metu nėra kokia nors akių liga, o pirmas simptomas, nusakantis bendrą organizmo būklę.
     E. Toker visų pirma ragina atkreipti nėščiųjų dėmesį į žarnyno problemas: dėl to neretai atsiranda alerginių bėrimų, nukenčia vandens, kalcio, ypač svarbaus vaisiaus vystymuisi, pasisavinimas. Pastebėjus ką nors ne taip, gydytoja siūlo tokią profilaktinę terapiją: mažinti maiste baltymų, padidinti skysčių. Pasak oftalmologės, nėščiosios turi išmokti naudoti skysčius: gerti prieš valgant, po valgio pusantros valandos negerti, o paskui gurkšnoti kas 20 minučių. Tai būtina ir todėl, kad dėl metabolizmo procesų embrione savaime padaugėja toksinų.
     Gydytojos nuomone, labai svarbu nėštumo metu, ypatingai pirmuosius 3 mėnesius, nevartoti jokių vaistų: kai kurie medikamentai sukelia apsigimimus, įgimtas anomalijas. Pavyzdžiui, akys baigia vystytis po 10 nėštumo savaitės, todėl vaistai, vartoti šiuo periodu, gali paveikti jų vystymąsi. "Mūsų taktika - esamą sveikatos būklę pataisyti maistu ir maistiniais priedais", - sakė oftalmologė.
    
Rūpesčiai gimus kūdikiui
     Pasak oftalmologės, koks bus vaiko regėjimas, priklauso tiek nuo vystymosi iki gimimo, tiek nuo to, kaip vyko gimdymas. Štai esant sunkiam išstūmimo procesui, gali būti kraujosrūvų vaiko akių dugnuose. Dar viena sudėtinga patologija - kai dėl didelės koncentracijos deguonies panaudojimo tinklainėje pradeda formuotis nepageidautini dariniai, išsivysto naujagimių retinopatija. Tėvams, pastebėjus ką nors įtartino, būtina kuo greičiau kreiptis į specialistą. Tai pasakytina ir apie ankstyvą profilaktiką dėl žvairumo: oftalmologas nurodys, ką daryti.
     E. Toker maitinančioms motinoms pataria valgyti daugiau rūgpienio, jogurtų, saikingai grietinės, grietinėlės: gydytojos nuomone, anksčiau rekomenduoti riešutai, chalva yra per didelis krūvis šių dienų moterims. Vaiką svarbu maitinti labai racionaliai, nepermaitinti - taip bus išvengta alergijų.
     Dar vienas oftalmologės patarimas auginančioms vaiką - kuo daugiau būti šviesoje. "Mes visi esam saulės vaikai, - sakė gydytoja - užtat tamsiuoju periodu, spalio sausio mėnesiais, gali pasireikšti kaulinės sistemos formavimosi defektai". Patartina panaudoti žuvies taukų kartu su kalciu, o svarbiausia - judėti gryname ore, dieną visiškai atitraukti užuolaidas, kad kambaryje būtų šviesu.
     "Kaip tu auginsi, kiek atiduosi šilumos, meilės ir dėmesio, visa tai atsigręš į tave", - tai žodžiai, skirti būsimoms mamos, kurių kūdikiai išvys pasaulį 2000 metais ir vėliau, kitame amžiuje ir kitame tūkstantmetyje. Norėtųsi, kad moterys įsiklausytų į gydytojos žodžius, kad Lietuvoje augtų kuo sveikesni ir stipresni vaikai.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]