SEMINARAI, KONFERENCIJOS


Augustinas ROTUNDAS

RENGIAMAS NAUJAS ĮSTATYMAS


Praėjusių metų gruodžio 2-3 dieną Vilniuje, "Gintaro" viešbučio salėje, vyko pirmasis Lietuvos neįgalaus jaunimo forumas. Forumą organizavo Europos komisija, atstovaujama Europos bendruomenių komisijos delegacijos ir Lietuvos žmonių su negalia sąjungos. Į jį rinkosi daugiausia judėjimo negalią turintys jauni žmonės ir sprendė savo problemas. Mums, neregiams, šis forumas būtų įdomus štai kuo: jame paaiškėjo, kad rengiamas naujas, sunkią negalią turinčių žmonių įstatymas. Galime diskutuoti, ar regėjimo praradimas yra pati sunkiausia negalia, tačiau niekas tikriausiai neprieštaraus, kad tai pakankamai sunki negalios forma. Taigi įstatymas turėtų būti taikytinas ir neregiams.
     Viena iš forume vyravusių temų - aplinkos pritaikymas judėjimo negalią turintiems žmonėms. Tai išties labai didelė ir skaudi problema, tačiau aktuali ji ir neregiams - pavyzdžiui, garsiniai šviesoforai. Ir Vilniuje, ir kituose miestuose jų jau randasi, tačiau kaip būtų gerai, kad tokių "svirplių" būtų kuo daugiau. Įstatymais reglamentuota, kad nauji arba rekonstruojami pastatai turėtų judėjimo invalidams pritaikytus specialius įvažiavimus. Gatvės ir sankryžos - ne pastatai, tačiau ir jos atnaujinamos, taisomos (žodis "rekonstruojamos" čia gal ir netinka). Gal įmanoma įstatymiškai reglamentuoti, kad, sakysime, remontuojamose gatvėse, sankryžose (nekalbame apie naujas) būtų įrengiami garsiniai šviesoforai.
     Palietėme tik vieną, galima sakyti, pirmą po ranka "pasipainiojusią" problemą, o juk tokių yra tikrai ne viena ir ne dvi! Įstatymo rengėjai, tarp kurių yra ir neregys, Invalidų reikalų tarybos sekretorius Jonas Vaškevičius, po Naujųjų metų žadėjo susitikti su atskirų negalios organizacijų vadovais, darbuotojais ir diskutuoti, koks šis įstatymas turėtų būti. Vis dėlto, kaip sako senas lotyniškas posakis, laukiantiems kartais telieka kaulai. Visa tai žinodami, patys turėtume būti suinteresuoti ir tokiais susitikimais bei diskusijomis, ir paties šio įstatymo priėmimu.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]