VIRŠELIS


 

A.BREŠNA. TRYS NEREGIAI


Abdulgafuras Brešna - žymiausias šiuolaikinio Afganistano dailininkas. Islamo religija draudė vaizduoti gyvus tvarinius, todėl ten ištobulėjo ornamentika. Tik šio šimtmečio antrajame dešimtmetyje pirmieji afganai dailininkai, baigę mokslus užsienyje, Kabule įkūrė meno mokyklą. A. Brešna buvo prie naujojo meno ištakų Afganistane. Dailininkas gimė 1908 m. Kabule. Antrajame amžiaus dešimtmetyje mokėsi Vokietijoje - Berlyno ir Miuncheno meno akademijoje. 1932 m. pradėjo vadovauti Kabulo meno mokyklai.
     Daug žymių siužetinių darbų dailininkas yra nutapęs aliejumi. Beje, jis labiau mėgo akvarelę. A. Brešnos akvarelės sudomina žiūrovą vaizdų tikroviškumu, subtiliu koloritu ("Klajokliai", "Istalifas", "Namas kalnuose", "Kelias į Kabulą" ir kt.). Reikšmingi dailininko portretai ir žanriniai darbai. Išraiškingas nuo saulės primerkusio senio su balta čalma veidas ("Senis"), susimąstęs ir dėmesingas "Pasakoriaus" personažas.
     Akvarelėje "Trys neregiai" pavaizduoti rytietiškais rūbais vilkintys vyrai. Ant žemės patiestas baltas paklotas su maistu ir gėrimu. Vyrai sėdi po savimi pakišę kojas ir, kaip įprasta rytuose, valgo rankomis. Ant patiesalo - lėkštės su plovu ir kitais valgiais. Vyrai valgo lėtai, neskubėdami. Jų galvas dengia šviesūs turbanai, kurie apsaugo nuo saulės, sugeria prakaitą ir gali būti mirusiojo drabužis: rytiečiai nenaudoja karstų - suvynioja mirusįjį marškon. Taigi ypač klajoklių šalyse buvo itin svarbu su savimi turėti paskutinįjį rūbą. Turbane tiek plono audeklo, kad į jį galima suvynioti jo savininką. Už vidutinio amžiaus vyrų nugaros matosi mečetės ar medresė sieną. Šie vyrai greičiausiai mokytojai ar šventikai. Kadangi musulmonų religija, skirtingai nuo krikščionių ir budistų religijų, aklumą nelaikė dievo bausme už nuodėmes, o atvirkščiai - neregiai buvo dievo pažymėtieji, jie galėdavo būti ir šventikai.
     Melsvai rusvi pastelinių spalvų tonai švelniai papildo vienas kitą. Protinguose trijų neregių veiduose - saulės ir šešėlių subtilus kontrastas. Vyrų laikysena rami ir ori - tokia, kokia ir dera šiems žmonėms. Paveikslas dvelkia ramybe, nes neregiai ramūs dėl šios ir rytojaus dienos.

     Vytautas GUDONIS
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]