MEDICINA


 

KAIP TAUSOTI KLAUSĄ


Prastai matantiems ir neregiams ypač svarbu gerai girdėti - klausa bent iš dalies kompensuoja nematymą: padeda geriau orientuotis aplinkoje, leidžia pažinti pasaulį ir žmones. Kaip apsisaugoti nuo ausų ligų? Į kokius simptomus atkreipti didžiausią dėmesį? To pasiteiravome Santariškių Ausų, nosies, gerklės ligų klinikos vadovo doc. Romo Kašinsko.
    
Nenumokime ranka į slogą...
     Ausų ligos gali prasidėti visai "nekaltai" - pavyzdžiui, ūmia sloga, kuri sutrikdo nosies funkcijas, neleidžia laisvai kvėpuoti. Tolimesnės pasekmės - ėmus daugintis mikrobams sukeliamas vidinės ausies ūminis pūlingas uždegimas, sinusitas. Pastarųjų komplikacijos dar sudėtingesnės - smegenų abscesai, meningitai, vidurinės ausies pakenkimas - labirintitai. "Norint viso to išvengti, reikia iš pat pradžių gydytis", - pataria docentas R. Kašinskas. Užtat atsiradus slogai, ėmus perštėti nosį, jaučiant skausmą kažkur giliai už nosies, reikia kuo greičiau gydytis, kad neapkrėstume artimųjų ir bendradarbių, nesusirgtume kitomis ligomis. Gydytojas rekomenduoja: "Nors ir nebūtų temperatūros, verčiau neikime į darbą. Gydantis namie pravers karšta vonia (galima į vandenį įberti pušų ekstrakto), liepžiedžių, aviečių arbatos, patartina gulėti. Be to, reikėtų vartoti vaistus - pavyzdžiui, klarinazę, pravers aspirinas, paracetamolis". Pasak R. Kašinsko, dažniausiai galima apsieiti be lašų į nosį, kadangi tie vaistai padeda tik kelias valandas, gali dirginti nosies gleivinę.
     Reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į slogą, bet ir gerklės skausmus: persišaldžius neretai išsivysto ūminis tonzilitas (angina). Ši liga taip pat gali išprovokuoti klausos sutrikimus, sukelti reumatą, lėtinį inkstų uždegimą. Kas tokiu atveju patartina? Gydytojas R. Kašinskas nurodo gerti labai daug skysčių, arbatų, gydytis antibiotikais ir kviestis gydytoją. Nuo ryklės uždegimo, gydomo neoanginu, koldreksu, ūminis tonzilitas skiriasi tuo, kad juo susirgus visuomet būna aukšta temperatūra.
     Nepavykus laiku išsigydyti slogos ar anginos, liga vystysis toliau, atsiras ausies skausmas, prikurtimas, - žinoma, tada būtina kreiptis į gydytoją. R. Kašinskas primena, jog skaudant ausį nelašinami jokie vaistai, kol nėra pūlių, ir tik jiems pasirodžius galima imtis antibiotikų. Pirmoji pagalba tokiu atveju - ant ausies dedami šilti kompresai, vartojama klarinazė.

Kada atsiranda prikurtimas
     Gydytojas išvardijo tris priežastis, kada atsiranda prikurtimas, imama girdėti silpniau. Viena iš jų - sloga. Tokiais atvejais blokuojamas vamzdis, jungiantis vidurinę ausį su nosiarykle, nebelieka ventiliacijos. Gydymas nėra sudėtingas: daromi prapūtimai, stengiamasi pašalinti slogą. Kita priežastis - prikurstama išsimaudžius, išsitrinkus galvą. Girdima silpniau vien todėl, kad ausyje išburko sieros kamštis - tereikia nueiti pas gydytoją, kuris jį išplaus. Sudėtingiausias gydymas esant labirinto insultui - vidinės ausies kraujagyslės spazmui arba trombozei. Šiuo, trečiuoju atveju, klausos receptoriai netenka kraujo, atsijungia mityba: dėl to irgi atsiranda prikurtimas. Pasak R. Kašinsko, tai tas pat, kas insultas - jeigu negydysim, žus ausis. Ką tada žmogui daryti? Kokių vaistų ieškotis? "Kuo greičiau kreipkitės į gydytoją, vartokite jo nurodytus kraujagysles plečiančius vaistus" - pataria otologas.
     Visais šiais atvejais žmogus neprigirdi ir tiek, tačiau jokio skausmo nejaučia. Taip prikurtimą galima atskirti nuo ūminio pūlingo uždegimo, kitų patologijų, kurios pasireiškia ausies skausmu, pavyzdžiui, angina, sinusitas ir kt.
    
Ūžesiai ausyse - kitų ligų simptomas
     Vyresnio amžiaus žmonės neretai skundžiasi ūžesiais ausyse. Pasak docento R. Kašinsko, neurosensorinis prikurtimas (neuritas), dažniausiai yra ne liga, o simptomas hipertoninės ligos, aterosklerozės. "Silpsta nervas, mažėja kraujotaka - tokiais atvejais reikia kreiptis į terapeutą, neurologą, kad jis paskirtų gydymą", - pataria gydytojas. Jo nuomone, atsiradus tokiam prikurtimui, ūžesiams ausyse, galėtų padėti refleksoterapija (pavyzdžiui, kinietiška akupunktūra), kraujagysles plečiantys vaistai.
     Klausa gali nusilpti dėl pačių įvairiausių priežasčių: pavyzdžiui, diabetą taip pat kartais lydi prikurtimas. Žmogui teks visų pirma konsultuotis ne su ausų gydytoju, o su endokrinologu, kuris patars, kaip gydytis. "Panašiais atvejais vieni ne kažin kiek pagelbėtume, - pripažino Ausų, nosies, gerklės ligų klinikos vadovas, - čia reikalingas bendras terapeuto, neurologo, otorinolaringologo darbas".
    
AR ŽINOTE, KAD...
     * Net 63 proc. neprigirdinčių pacientų yra rūkantieji, nustatė JAV prof. Karen Cruickshanks, ištyręs 3700 pacientų. Jei sėdite kavinėje ir negirdite savo pokalbio su bičiuliu, nes yra pašalinių garsų, galbūt pablogėjo jūsų klausa. Rūkantys žmonės rizikuoja turėti klausos problemų 70 proc. dažniau nei nerūkantieji. Tai visai nepriklauso nuo amžiaus, lyties ar triukšmo poveikio. Manoma, jog nikotinas apnuodija klausos ląsteles ir blogina kraujo pritekėjimą į klausos sraigę.
     * Nuo seno žinoma apie žalingą triukšmo poveikį: nusikaltėliai būdavo baudžiami stovėjimu po varpais. Stiprus triukšmas ne tik kenkia klausai, bet ir sekina nervų sistemą. Tai prilygsta narkotikų poveikiui - svaigsta galva, atrodo, kad daiktai pradeda judėti erdvėje. Panaši garsinė aplinka sukuriama jaunimo diskotekose.
     * Dėl stipraus triukšmo nukenčia regėjimas, ypač esant prieblandai. Triukšmas žaloja širdies ir kraujagyslių sistemą: kraujagyslės susiaurėja, pakyla arterinis kraujospūdis, sutrinka širdies ritmas. Nukenčia virškinimo sistema - mažėja skrandžio sulčių išsiskyrimas ir jų rūgštingumas, dingsta apetitas.
     * Imuniteto triukšmui neturi niekas: pražūtingas jo poveikis kenkia ir seniems, ir jauniems, ir negimusiems kūdikiams. Mokslininkai nustatė, kad itin smarkus triukšmas, griaudėjęs šiuolaikinės muzikos koncertuose, gali nepagydomai pažeisti įsčiose esančio vaiko klausą.
     * Prie namų pasodinti medžiai ne tik puošia aplinką, bet ir sumažina triukšmą 10 decibelų, o dideli parkai ir miesto sodai - 20 decibelų. Prie gatvės paprastai sodinami klevai, kaštonai, šermukšniai ir liepos, bet geriausiai triukšmą sulaiko žiemą vasarą žaliuojantys spygliuočiai ir tujos.

Parengė Aurelija MYKOLAITYTĖ
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]