KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

ŠVIESU IR JAUKU


"Mūsų žodžio" devintajame numeryje buvo rašyta, koks apšvietimas sveikiau akims. Šiame straipsnyje aptarsime pačius šviesos šaltinius - svarbu ne tik gera šviesos sklaida, bet ir lemputės galingumas bei spalva. Esame įpratę prie kaitrinio apšvietimo. Tai įprastos lemputės su volframo vielele. Šiuo metu atsirado kitokių apšvietimo priemonių. Kas nesvajoja apie gerą apšvietimą ir ekonomiškas lemputes? Pasirodo, yra ne tik ilgai tveriančių, bet ir mažai elektros naudojančių lempučių.
     Koks apšvietimas ekonomiškiausias? Kokius rinktis šviestuvus? Į šiuos ir kitus klausimus padės atsakyti parduotuvės "Ardena" konsultantas Janas Bogušas.
    
Kaitrinis apšvietimas
     Įprastos kaitrinės lemputės. Jų šviesa gelsva, šilumą skleidžia volframo vielutė. Kaitrinė lemputė gali degti tūkstantį valandų. Kaina - nuo 80 centų iki 1,5 lito. Palyginus su ankstesniais laikais, šių dienų rinkoje yra įvairiausių formų bei dydžių kaitrinių lempučių - netgi esama iki vieno metro. Šios lemputės panašios į dienos šviesos lempas. Kaitrinės lemputės dvejopos: matinės pieno spalvos ir skaidrios.
     Skaidriosios labai gražiai atrodo, geriausiai tinka kabantiems šviestuvams. Nepatartina skaidrių lempučių naudoti nepridengtų - įjungtos jos kenkia akims: per daug ryški šviesa. Parduotuvėse jų kaina - nuo 1 iki 2 litų.
     Matinės lemputės vizualiai nėra dailios, bet jų šviesa ne tokia ryški. Jos sveikesnės akims: šviesa lygi, nematyti lemputės viduje volframo vielutės, nėra akinimo. Jų kaina - nuo 2,5 iki 8 litų.
     Pardavinėjamos ir prožektoriaus formos kaitrinės lemputės. Šių lempučių šviesa sklinda viena kryptimi, tada teapšviečiamas reikalingas plotas. Šios lemputės vartoja mažai elektros ir yra efektyvios.
     Yra ilgai degančių kaitrinių lempučių - apie 6 tūkstančius valandų. Bet tokios kaitrinės lemputės kainuoja 7 kartus brangiau už paprastas. Vis dėlto pirkt apsimoka, nes įsukus jas į sunkiai prieinamą vietą nereikia dažnai vargti. Pasak pono Jano, "mažai elektros suvartojančios lemputės Lietuvos rinkoje atsirado ne per seniausiai. Iš pradžių lemputės veikė 8 tūkstančius, dabar - iki 12 tūkstančių valandų. Šitokios lemputės, palyginus su paprastomis kaitrinėmis, elektros sunaudoja penkis kartus mažiau. Kadangi naujoji 23 vatų galingumo lemputė atstoja įprastą šimtavatę, tai per visą naudojimo laiką sutaupome apie 190 litų."
     "Ardenos" parduotuvėje firmos "Osram" mažai elektros vartojanti lemputė kainuoja 30-40 litų, yra ir po 100 litų kainuojančių elektros lempučių. Jos yra galingesnės ir įdomių formų. Tos lempos atstoja 150 vatų kaitrines lemputes.
    
Liuminescencinės (dienos šviesos) lempos
     Jos dažniausiai naudojamos įstaigų, biurų apšvietimui. Dienos šviesos lempų yra tikrai didelis pasirinkimas. Palyginus kaitrines ir dienos šviesos lemputes, pastarųjų didžiausias privalumas - mažesnės energijos sąnaudos.
     Dienos šviesos lempas skirstome pagal galingumą ir dydį. Liuminescencinės lempos turi platų šviesos spektrą: yra šviečiančių šilta šviesa, primenančia kaitrinę lemputę, yra spinduliuojančių šaltą šviesą - ji baltesnė už saulės šviesą. Šių dviejų šviesų tarpe yra dar 10 šviesos atspalvių. Lempos - įvairiausių rūšių. Mes įpratę prie ilgų vamzdžio formos lempų. Dabar galime nusipirkti modifikuotų lempučių, pritaikytų paprastiems cokoliams.
     "Dienos šviesos lempos 10 kartų ilgiau dega už paprastas kaitrines. Deja, lempos nėra sveikos akims, nes jas dirgina. Lempos pulsuoja šviesą: per sekundę sublyksi 50 kartų. Žmogus šio blykčiojimo nemato, bet akys jaučia. Dėl šios priežasties jos raudonuoja. Norint išvengti pulsavimo, lempas reikėtų jungti prie skirtingų fazių. Galima nusipirkti ir specialių droselių, kurie sumažina mirgėjimą. Pirkdami tokią lempą pirma išsiaiškinkite, kokį ji turi liuminoforo sluoksnį. Pigesnės dienos šviesos lempos padengtos plonesniu liuminoforo sluoksniu. Kuo didesnis liuminoforo sluoksnis, tuo sveikiau akims", - pasakojo "Ardenos" konsultantas.
    
Halogeninis apšvietimas
     Kol kas halogeninis apšvietimas yra brangiausias. Nuo kaitrinių, dienos šviesos lempučių halogeninės skiriasi tuo, kad jos pripildytos halogeninių dujų. Šios dujos spinduliuoja baltesnę šviesą. Halogeninės lemputės yra efektyvesnės 25 procentais ir dega dvigubai ilgiau už kaitrines lemputes. Jano nuomone: "Kalbant apie kainą ir efektyvumą pigiau naudoti kaitrines lemputes. Halogeninės lemputės turi savitų privalumų. Jos patalpoms suteikia daugiau žavesio. Prieš pirkdami vienokias ar kitokias lemputes turite susimąstyti: kas svarbiau - taupumas ar patalpos dizainas? Halogeninis apšvietimas patalpai suteikia jaukumo." Halogeninių lempučių yra didelė įvairovė. Norint apšviesti tam tikrą patalpos tašką renkamės siaurapluoštes halogenines lemputes. Prireikus apšviesti visą patalpą, renkamės kitokio modelio halogeninį apšvietimą. Pačio naujausio modelio lemputės pritaikytos standartiniams cokoliams. Šios halogeninės lemputės savo forma yra panašios į kaitrines. Netgi jų savybės analogiškos. Skirtumas nedidelis - šviesa baltesnė, spalvos ryškesnės.
    
Kokius rinktis šviestuvus
     Visus šviestuvus skirstome į keturias grupes: kabantys, sieniniai šviestuvai, toršerai, stalinės lempos. Pastaruoju metu atsirado įvairiausių sistemų šviestuvų, kuriuos galima naudoti kaip kabančius, sieninius ar netgi kaip toršerus. Šviestuvų gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų pageidavimus, sukūrė tokius šviestuvų modelius, kuriuos lengvai galima pritaikyti buto interjerui. Pirmieji tokio tipo šviestuvai yra halogeninio apšvietimo. Dabar parduotuvėse galime nusipirkti ir dienos šviesos sisteminių šviestuvų. Halogeninio apšvietimo šviestuvų yra gerokai didesnis pasirinkimas. Tokios šviestuvinės sistemos kainuoja nepigiai.
     Kabantys šviestuvai - jų didžiausia įvairovė. Kainos nuo 35 litų iki 8 tūkstančių. Pasak "Ardenos" konsultanto, perkant šviestuvą reikia žinoti, kur jis kabės. Darbo kambaryje privalo būti šviesu, vaikų kambaryje šviesa švelnesnė. Reikia atsižvelgti ir į patalpos aukštį: jeigu patalpa žema, reikia pirkti šviestuvą, kurio lempos nukreiptos į kambario lubas - taip sukuriama aukštesnės patalpos vizija ir nėra akinimo. Aukštoms patalpoms patartina pirkti šviestuvus, kurių lempos nukreiptos žemyn. Miegamuosiuose kambariuose nepatartini šviestuvai su atvira lempute, nes įjungus šviesą akys dirginamos. Geriausia miegamuosiuose - nedideli sieniniai šviestuvai.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]