KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

TAUPYKIME SANDARINDAMI LANGUS


Už lango rugsėjis. Greitai atšals. Prasidės šildymo sezonas. Vis dėlto skundžiamės, jog bute šalta. Statybos specialistų teigimu, daugiausia šilumos netenkame dėl nesandarių langų. Norėdami gyventi šiltai, jau dabar tvarkykimės langus. Apie langų sandarinimą sutiko papasakoti Juozas Valentukevičius. Laisvu nuo darbo laiku jis sandarina langus, turi firmą.
    
Langų keitimas - prabanga
     Geriausia išeitis - senus langus pakeisti naujais. Per nesandarius langus galima prarasti iki 37 procentų šilumos. Tačiau langų keitimas - prabanga. Vienas kvadratinis metras lango su stiklo paketu kainuoja nuo 500 iki 800 litų. Standartinio virtuvės plastikinio lango kaina - 1000 litų. Dar 200 litų tektų mokėti už darbą, kad langą išimtų ir įstatytų. Pakeisti balkono duris plastikinėmis kainuotų apie 1170 (1000 litų už duris ir 170 litų meistrui už darbą). Galime pasirinkti ir aliumininius langus bei duris. Vėlgi kainos labai įvairios: priklauso, kokia firma ir iš kokio aliuminio daro langus bei duris.
     Daug pigiau senus langus paremontuoti. Pasak efektyvios energetikos centro inžinierės-konsultantės Ilonos Kojelienės, remontuojant savo būstą būtina keisti langus tik tuomet, jeigu jų nebeįmanoma atnaujinti. Nebent langų rėmai visiškai supuvo.
    
Langų sandarinimo būdai
     Pats paprasčiausias langų sandarinimo būdas - tarp langų esančius plyšius klijuoti gumine arba porolonine juostele. Su šiuo darbu kuo puikiausiai gali susidoroti tiek silpnaregiai, tiek neregiai. J. Valentukevičius aiškina: "Guminės tarpinės nėra ilgaamžės. Ant įpakavimo rašoma, jog tokia juostelė tarnaus dešimt metų. Tai netiesa. Guminės tarpinės veiksmingos 2-3 metus. Paskui guminių juostelių paviršius pasidengia dulkių sluoksniu ir atsiklijuoja. Galima lango sandarinimo juostelę prikalti nedidelėm vinukėm. Tada guminė tarpinė tarnaus šiek tiek ilgiau. Mūsų langų plyšiai gana dideli. Sandarinimo tarpinė ne visada uždengia plyšį. Guminių juostelių yra įvairiausių formų. Ir kainos svyruoja: pačios pigiausios tarpinės metras kainuoja 1 litą, brangiausios - 1,5 lito. Prieš dedant guminę tarpinę lango rėmo, staktos paviršių kruopščiai nuriebalinkite. Tam reikalui naudojamas etilo spiritas (1 litro kaina 3-5 litai), žibalas (1 litro kaina 8 litai)." J. Valentukevičius paralono siūlo neklijuoti. Jo manymu, paralonas - pūvanti medžiaga.
     Kitas langų sandarinimo būdas - stacionarinis langų frezavimas. Čia savo jėgomis neišsiversi. Teks samdyti meistrus. Dažniausiai frezuojama lango varčia arba stakta. Daugiaaukščiuose namuose tenka frezuoti ir staktą, ir varčią. Lange išfrezavus griovelį, į jį įspaudžiama tarpinė sandarinimo juostelė. Jų yra dviejų rūšių: silikoninės ir guminės. Jos į Lietuvą yra importuojamos iš Vokietijos, Anglijos ir Švedijos. Juozas rekomenduoja pirkti gumines juosteles, pagamintas Švedijoje. Švedų gamybos juostelės yra pritaikytos mūsų klimatui. Jų kaina ne per didžiausia. Silikoninės tarpinės šviesesnės ir ilgaamžiškesnės. Deja, jų kaina ne kiekvienam prieinama. Guminių juostelių yra įvairiausių dydžių. Parduotuvėje nesunku parinkti reikiamo pločio. Tokia juostele galima užsandarinti net vieno centimetro pločio tarpą. Juostelės parduodamos 5, 7, 10 milimetrų pločio. Šitokios guminės tarpinės ilgaamžės. Tarnauja ne mažiau dešimties metų. Meistro teigimu, tarpinės bijo tik mechaninių pažeidimų. Juostelės nereaguoja į temperatūrų skirtumus. Norint sandarinti langus minėtuoju būdu, už vieną metrą tektų sumokėti 5 litus, įskaičiuojant ir darbą. Sandarinant silikonu, vieno metro kaina - 8 litai. Vieno standartinio lango sandarinimas kainuotų 40-45 litus, silikonu - daugiau kaip 60 litų.
     Galime ir užsihermetinti stiklus. Patiems neregiams tai padaryti sunku. Reiktų pirmiausia nuimti stiklajuostes, iškelti stiklą, nuvalyti nuo rėmo seną gruntą, glaistą, dažus. Į stiklo statymo griovelį pripurškiame silikono arba akrilo. Perkant silikoną ar akrilą, svarbu, kad būtų pritaikyti lauko darbams. Vienas silikono indelis kainuoja nuo 10 iki 15 litų. Tuomet įstatome stiklą ir užkalame stiklajuostę. Vieno standartinio lango stiklo hermetinimas su stiklajuosčių pakeitimu kainuoja apie 100 litų. "Kadangi mūsų langų varčios yra dvigubo stiklo, rekomenduočiau į vidų dėti tarpinę juostelę. Ją gali atsukęs varžtus įdėti bet koks neregys. Tarpinė juostelė sulaiko dulkes. Langai ilgesnį laiką išlieka švaresni. Prieš klijuodami juostelę, neužmirškite nuriebalinti lango paviršių", - pataria pašnekovas.
     Anksčiau buvo populiaru trečias stiklas. Meistras nerekomenduoja to daryti. Jo nuomone, mūsų langų rėmai trečiam stiklui nėra pritaikyti. Įdėjus trečią stiklą, po kiek laiko jis pridulka. Nėra jokių galimybių dulkes išvalyti. Sandarumo prasme trečio stiklo efektas - minimalus. Mūsų gamtinėmis sąlygomis dviejų stiklų pakanka. Geriau dėti stiklo paketą. Standartiniam langui stiklo paketas kainuotų apie 190 litų.
     Norėdami sutaupyti šilumos, sutvirtinti stiklą, ant jo klijuojame specialią plėvelę. Ją turi klijuoti tik meistrai. Patys kokybiškai plėvelės ant stiklo neužklijuosime. Plėvelės įdėjimas tarp lango stiklų pigiau, tačiau ją reiktų labai gerai įtempti, kad būtų skaidri. Šviesos į kambarį patenka tik šiek tiek mažiau. Skaidri plėvelė šilumą saugo panašiai kaip trečias stiklas. Užklijavus šilumą atspindinčią plėvelę "Century", paviršiaus savybė atspindėti šilumą padidėja iki 3 kartų, o šilumos perdavimo koeficientas sumažėja 18-33 procentais. Šilumą atspindinti plėvelė sumažina baldų, užuolaidų, sienų bei kilimų blukimą iki minimumo, stiklas tampa atsparesnis dužimui. Vienas kvadratinis metras "Century" plėvelės su meistro darbu kainuoja apie 85-105 litus. Tačiau klijuojant plėvelę turi būti sandarūs lango rėmai.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]