KRONIKA


 

 


     • 23 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) besimokantys našlaičiai šią vasarą vasarojo pajūryje esančioje stovykloje "Pasaka", Vievio rajone įsikūrusioje stovykloje "Jaunasis automobilistas" ir LASUC organizuotoje stovykloje. Moksleivių poilsį stovykloje "Pasaka" apmokėjo LASUC globojantys švedai.
     • Liepos 20 dieną LASS Skuodo rajono organizacijoje įkurtas savišvietos būrelis. Kartą per mėnesį aklieji ir silpnaregiai supažindinami su įdomiausiais straipsniais ir naujais įstatymais iš regioninės ir respublikinės spaudos. Spaudą apžvelgia ir komentuoja Karolina Strazdauskienė ir Edmundas Untulis.
     • Liepos 22 dieną Šalčininkų rajono akliesiems ir silpnaregiams surengta kelionė į Vilnių ir Trakus. Vilniuje šalčininkiečiai lankėsi Aušros Vartuose, apžiūrėjo parodą "Žalgirio mūšis". Taip pat aplankyta Trakų pilis.
     • Liepos 26 dieną laisvalaikio studijoje "Lituanika" LASS Radviliškio rajono organizacijos nariai šventė Onines. Onos apdovanotos atminimo dovanėlėmis ir gėlėmis. Susirinkusiems koncertavo LASS Radviliškio rajono meno mėgėjų kolektyvas, vadovaujamas Rimos Godelienės.
     • Liepos 29 dieną LASS Skuodo rajono organizacijos nariams surengta paskaita "Įdomybės iš žymių žmonių pasaulio". Ją skaitė Edmundas Untulis.
     • Liepos 29 dieną LASS Radviliškio rajono akliesiems ir silpnaregiams vaikams surengta kelionė į Kryžių kalną. Kelionę parėmė parapijos klebonas Remigijus Čekavičius.
     • Rugpjūčio 1-8 dieną Stokholme (Švedija) įvyko tarptautinė aklųjų ir silpnaregių kompiuterininkų stovykla. Joje dalyvavo per 120 žmonių iš 18 valstybių. Lietuvai šioje stovykloje atstovavo LASUC kompiuterinės technikos taikymo skyriaus vadovas Vitas Purlys ir abiturientė Marina Dynda. Kiekvieną dieną stovyklos dalyviai po 6 val. dalyvavo seminaruose. Seminaro temas galėjo rinktis iš 20. Mūsų šalies atstovai tokiame renginyje dalyvavo pirmą kartą. Lietuvių kelionę parėmė kelios švedų firmos.
     • Rugpjūčio 5 dieną LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių taryba Klaipėdoje surengė susitikimą su Naujosios Sąjungos (socialliberalų) partijos Socialinių reikalų komiteto pirmininku Kęstučiu Ancuta. Susitikime dalyvavo ir kitos organizacijos, besirūpinančios žmonėmis su negale: "Likimo laiptai", "Socialinės kopos", Pagyvenusių žmonių bendrija, Lietuvos invalidų draugija.
     • Rugpjūčio 5-8 dieną Rostoke (Vokietija) įvyko Baltijos jūros šalių amatininkų mugė ir liaudies meno šventė. Šioje mugėje taip pat dalyvavo Užimtumo ir paramos verslui fondas M95. Jis pristatė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių keramikos, tekstilės ir pintus iš vytelių gaminius. Pasak fondo M95 prezidento Antano Ruginio, mūsų amatininkų gaminiai yra neblogos kokybės ir gali konkuruoti užsienio šalių rinkose.
     • Rugpjūčio 6-7 dieną įvyko Pakruojo rajono nevyriausybinių organizacijų, sveikatos apsaugos ir socialinės globos skyriaus ir sporto komiteto surengtas tarprajoninis turistinis sportinis sąskrydis "Pakruojis 99". Jame dalyvavo ir 6 LASS Pakruojo rajono organizacijos nariai.
     • Rugpjūčio 6-8 dieną Mikkeli (Suomija) įvyko atvirasis Suomijos lengvosios atletikos vasaros čempionatas. Jame dalyvavo du lengvaatlečiai iš Lietuvos - Saulius Leonavičius ir Linas Balsys. S. Leonavičius iškovojo pirmąsias vietas bėgdamas 800 ir 5000 m. L. Balsys šiose distancijose buvo antras. S. Leonavičiaus 800 m nuotolyje pasiektas rezultatas - 2.04,09 min. - naujas šios rungties Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvaatlečių vasaros sezono rekordas.
     • Rugpjūčio 8 dieną Jūrmaloje (Latvija) įvyko estradinės dainos festivalis "Širdies daina". Festivalyje dalyvavo Estijos, Latvijos ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių meno mėgėjų kolektyvai. Lietuvai atstovavo LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių kultūros centro meno mėgėjai - retro muzikos ansamblis "Prisiminimas". Kolektyvo muzikantas Jonas Drėgva organizatorių buvo apdovanotas už geriausią estradinio kūrinio aranžuotę.
     • Rugpjūčio 11-13 dieną Šilutėje įvyko Lietuvos Respublikos paprastųjų šaškių komandinis čempionatas. Jame dalyvavo Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Pamarys" šaškininkų komanda: Ričardas Valužis, Romualdas Kryževičius, Jonas Buivydas ir Adelė Vaišvilienė. Čempionate dalyvavo keturios komandos.
     • Rugpjūčio 12 dieną LASS Skuodo rajono organizacijos nariams surengtas susitikimas su Skuodo kultūros namų darbuotoju Edmundu Untuliu. Svečias dalijosi įspūdžiais iš kelionės po Vengriją.
     • Rugpjūčio 14 dieną Radviliškio centriniame stadione pensininkų bendrija "Bočiai" ir LASS Radviliškio rajono aklieji ir silpnaregiai surengė šventę "Vasaros palydos". Susirinkusiems koncertavo šių organizacijų meno mėgėjų kolektyvai.
     • Rugpjūčio 19 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos filiale įvyko popietė, skirta Pagyvenusių žmonių metams. Popietės dalyviai dalijosi prisiminimais, dainavo jaunystės dainas.
     • Rugpjūčio 20-22 dieną Anykščiuose įvyko Lietuvos Respublikos veteranų paprastųjų šaškių čempionatas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 30 sportininkų. Čempionate buvo ir du Lietuvos aklųjų sporto federacijos atstovai: Stasė Ingaunytė ir Edmundas Marčiulynas. S. Ingaunytė tarp moterų buvo pirma.
     • Rugpjūčio 23 dieną Zelvės (Trakų raj.) sanatorijoje koncertavo LASS Vilniaus kultūros namų nuotaikingos muzikos ansamblis ir namų muzikavimo duetas.
     • Rugpjūčio 24-26 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, įvyko tarptautinis seminaras "Gamtos ir tikslieji mokslai aklųjų ir silpnaregių mokykloje". Jame dalyvavo mokytojai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Seminare perskaityta 15 pranešimų. Tai pirmas tokio pobūdžio seminaras, į kurį susirinko kelių valstybių aklųjų mokyklų mokytojai.
     • Rugpjūčio 27 dieną LASS Pasvalio rajono aklieji ir silpnaregiai paminėjo Pagyvenusių žmonių metus. Šventėje pasveikinti organizacijos nariai, atšventę 70 ir daugiau metų jubiliejus. Artėjančių mokslo metų proga į mokslus išlydėti organizacijos nariai moksleiviai ir studentai. Į aukštąsias mokyklas iš Pasvalio rajono išvyko 2 nariai. 8 aklieji ir silpnaregiai vaikai mokyklose mokosi integruotai.
     • Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos studijas Tarptautiniame Konkordijos Universitete (Estija) pradėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro abiturientė Irena Šalc. Tai pirmoji Lietuvos aklųjų švietimo įstaigų abiturientė, po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo įstojusi į užsienio aukštąją mokyklą. Tartu Konkordijos universitete ji studijuoja tarptautinį verslą.
     • LASS Šilutės rajono organizacijos taryba dalyvauja Šilutės savivaldybės kultūros skyriaus, F. Bajoraičio viešosios bibliotekos, Šilutės raštijos ir knygų draugijos trimetėje programoje "Langas į pasaulį".
     Įgarsinta ir Brailio raštu literatūra jau nuo metų pradžios nuvežama ne tik mieste gyvenantiems, bet ir į tolimiausius pamario kaimus. LASS Šilutės rajono organizacijos tarybai tai gera proga aplankyti savo narius.
     Restauravus bibliotekai paskirtą pastatą, ketinama įrengti kavinę-skaityklą, parodų salę, kompiuterines knygų skaitymo vietas neregiams, neįgaliųjų jaunuolių muzikinės kūrybos centrą.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]