KAI YRA PINIGŲ


Henrikas STUKAS

PATARIMAI, KAIP KONSERVUOTI VAISIUS, DARŽOVES


Vasara - ne tik poilsio metas. Daugeliui šeimininkių - tai pats darbymetis. Daržuose, soduose prinoksta daržovių, vaisių. Visa tai reikia paruošti žiemai. Kiekviena šeimininkė turi savų konservavimo paslapčių. Net ir prietarų yra: nori sugadinti marinatą - išduok receptą kitai. Konservuotos daržovės, vaisiai - lyg šeimininkės vizitinė kortelė, apibūdinanti jos kulinarinius sugebėjimus. Kiekvienos šeimininkės marinuotos daržovės skiriasi. Atrodytų konservavimo taisyklės tos pačios, tad kur skirtingumas? Kokius pirkti konservavimo reikmenis? Ar iš viso verta konservuoti?
    
Konservavimo reikmenys
     Prieš konservuojant daržoves, vaisius, reikėtų paskaičiuoti, ar verta tai daryti. Parduotuvėse be didesnio vargo galima nusipirkti konservuotų agurkų, pomidorų, įvairiausių uogienių. Pusės litro agurkų indelis kainuoja vos kelis litus. Perkant daržoves, stiklainius, dangtelius, konservuotų vaisių ir daržovių kaina didesnė. Patiems užsiauginus įvairiausių gėrybių, verta konservuoti. Beje, parduotuvėje nusipirkus konservuotų daržovių, jų skonis neprilygsta namie paruoštoms daržovėms.
     Šeimininkių neperkalbėsi. Tad prieš konservuojant reikia daug ką pirkti. Anksčiau nebuvo didelio pasirinkimo. Tradiciškai daržoves konservuojame stiklainiuose. Stiklainių yra įvairiausių: pusės, dviejų, trijų, penkių litrų talpos. Stikliniai indai atsparūs rūgštims. Pirmiausia atidžiai apžiūrėkime stiklainius. Jie gali būti įtrūkę, jų kakleliai gali būti įskilę, aptrupėję. Atsirinkę indus pasterizuokime. Dažniausiai indai plaunami verdančiu vandeniu. Prieš tai stiklainiai mirkomi šiltame vandenyje. Švarūs mirkomi 10 minučių, nešvarūs ilgiau: 1-2 valandas. Riebaluotus indus patariama mirkyti 3 procentų šarmo tirpale (1 arbatinis šaukštelis sodos - litrui vandens). Nešvarumai nuvalomi šerių šepetėliais arba žaliomis bulvėmis. Stiklainiai, kuriuose bus laikomos uogienės, marmeladai, kaitinami orkaitėje arba krosnyje. Kompotui, sultims, marinuotiems vaisiams ir daržovėms skirti stiklainiai 2-3 min. garinami, pavyzdžiui, užvožus ant arbatinio. Panašiai garinami ir stikliniai buteliai.
     Tradiciškai stiklainiai uždaromi plastmasiniais arba skardiniais dangteliais. Plastmasinis dangtelis kainuoja ne daugiau kaip litą, skardinis 17-25 centus. Skardiniais dangteliais stiklainiai uždaromi tam skirtu prietaisu, kurio kaina parduotuvėse - apie keliasdešimt litų. Dabar parduotuvėse galima nusipirkti modernesnių uždarymo įrankių. Stiklainiai uždaromi paprasčiausiai nuspaudus rankenėlę. Tokių uždarytuvų kaina labai įvairi: nuo penkiolikos iki penkiasdešimties litų. Konservuojant naudojama ir kitokių reikmenų: tai specialios replės stiklainiams į pasterizavimo puodą įdėti ir išimti, svarstyklės, laikrodis, puodai, termometras, gnybtai, medinė maišyklė ir dar daug kitų. Visa tai be didesnio vargo galima nusipirkti parduotuvėse.
     Išlikęs ir senas daržovių bei vaisių rauginimo būdas medinėse statinaitėse. Turguje statinaičių kaina įvairi. Ji priklauso nuo medienos. Pačios brangiausios ąžuolinės, kainuojančios nuo dviejų šimtų iki tūkstančio litų. Mažesnės talpos statinaitės pigesnės. Statinaitės turi būti laikomos rūsyje ar kitoje vėsioje ir drėgnoje patalpoje, kad neperdžiūtų. Nusipirkę naują statinaitę neskubėkime raugti kopūstų. Pirmiausia iš naujos statinaitės reikia pašalinti raugines medžiagas. Tuo tikslu statinaitės pripilamos vandens, kuris keičiamas kas trečią dieną ir tai trunka apie dvi tris savaites. Greitesnis būdas: į naują statinaitę įpilama karšto vandens, sumaišyto su kalcinuota soda. Vėliau statinaitė plaunama šaltu vandeniu, kol vanduo tampa švarus. Paruoštos statinės šutinamos verdančiu vandeniu. Norint panaikinti kvapą, į verdantį vandenį įdedama kadagių, mėtų arba paprasčiausio šieno. Įpylus karšto vandens, jos uždengiamos ir laikomos tol, kol vanduo atvėsta. Tada statinė perplaunama ir į ją sudedamos daržovės.
     Dabar daržovėms, vaisiams konservuoti yra daug įvairiausių indų. Stiklainiai iš storesnio stiklo. Yra specialių konservavimo dangtelių, kuriuos galima naudoti ne vienerius metus. Stiklainis parduodamas kartu su dangteliu. Konservuojant vakuuminiu būdu nereikia uždarytuvo: dangtelis su tarpinėmis ir uždaromas rankomis. Naujųjų stiklainių kaina kartu su dangteliais įvairi: 1 litro stiklainio kaina apie dešimt litų, 3 litrų - daugiau nei dvidešimt.
    
Svarbu tinkamai laikyti
     Konservuotas daržoves, vaisius svarbu tinkamai laikyti. Kitaip neišvengsime nuostolių: dėl netinkamo laikymo stiklainis bematant iššaus arba išsipūs dangtelis.
     Konservuotos daržovės bus skanios, jei uždarytą skardiniu dangteliu stiklainį ne iš karto nunešime į rūsį. Konservai palaikomi 10-12 parų kambario temperatūroje. Jeigu per šį laiką skardiniai indų dangteliai neišsipučia, o stikliniais dangteliais (tokie dar pas mus nepopuliarūs) uždaryti indai neatsidaro ir neatsiranda pelėsių, konservus drąsiai neškime į vėsią patalpą. Iššovus dangteliams, atsiradus pelėsiams, pavyzdžiui, uogienės viršutinis sluoksnis nugriebiamas, pridedama cukraus, pavirinama ir suvalgoma, o konservuoti agurkai perplaunami sūriu vandeniu, užpilami šviežiu marinatu ir tik tada sunaudojami. Nepatartina konservus laikyti šiltai ar per daug šaltai. Hermetiškai uždarytus, tinkamai pasterizuotus konservus geriausia laikyti švarioje, gerai vėdinamoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje (5-10 laipsnių temperatūroje). Drėgnesnėje patalpoje skardiniai dangteliai rūdija ir konservai dėl to gali sugesti. Tokiais atvejais dangtelių viršus tepamas vazelinu. Nehermetiškai uždarytuose induose sūdytus ir raugintus produktus laikome tokiomis pat sąlygomis.
     Kartais laikomų konservų dangteliai išsipučia. Šis reiškinys vadinamas bombažu. Yra trys jo rūšys: fizinis, cheminis ir mikrobiologinis. Fizinis, kai kaitinami perpildyti stiklainiai arba kai laikomi konservai peršąla. Cheminis gali prasidėti nuo rūdijančių skardinių dangtelių. Mikrobiologinis, kai į stiklainius sudedami nepakankamai švarūs vaisiai, daržovės arba kai stiklainiai uždaryti nesandariai. Bombažo pažeisti konservai maistui netinka.
    
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]