GYVENIMO AKTUALIJOS


Alvydas VALENTA

KOKIAS PENSIJAS GAUNAME IR KOKIAS GALIME GAUTI?


Parengta pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, socialinio draudimo ir pensijų departamento, pensijų skyriaus viršininkės pavaduotojos Irmos Juknelytės birželio 10 dieną seminare LASS įstaigų darbuotojams skaitytą pranešimą.

* * *

     Šiuo metu mūsų šalyje mokamos kelių rūšių pensijos: valstybinės, valstybinės socialinio draudimo, šalpos pensijos. Valstybinės socialinio draudimo pensijos dar skirstomos smulkiau: senatvės, invalidumo, našlių ir našlaičių. Kaip, kokiais atvejais ir kam jos skiriamos? Negalę turinčius žmones labiausiai domina invalidumo ir šalpos pensijos, kitos, su šia negale susijusios išmokos, tad jas ir aptarsime.
     Valstybinė socialinio draudimo invalidumo pensija skaičiuojama lygiai taip pat, kaip ir senatvės pensija - sudedant pagrindinę ir papildomą pensijos dalis. Pagrindinė pensijos dalis I gr. invalidams lygi pusantros valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos, II gr. invalidams - viena bazinė pensija. Papildoma pensijos dalis kiekvienam žmogui skaičiuojama atskirai, atsižvelgiant į jo turėtas pajamas bei darbo stažą. III gr. invalidams pensija skaičiuojama lygiai taip pat, kaip ir II gr. invalidams, tiktai gautoji suma dalinama perpus.
     Nuo šių metų sausio 1 dienos panaikinti slaugos priedai I gr. invalidams, tačiau pati invalidumo pensija nuo to nesumažėjo - mat ši pinigų suma įkomponuota į pagrindinę pensijos dalį. Taigi praktiškai niekas nepasikeitė, išskyrus tai, kad dabar visą pensiją gauna ne tik nedirbantys, bet ir dirbantys I. gr. invalidai. Visa invalidumo pensija mokama ir tais atvejais, kai invalidas (nesvarbu, kurią invalidumo grupę jis turėtų) jau yra sulaukęs pensinio amžiaus. Jeigu neįgalus dirbantis žmogus nėra sulaukęs pensinio amžiaus, bet turi būtinąjį darbo stažą, pensija mokama taip: I gr. invalidams - mokama visa pensija, II ir III gr. invalidams - visa pagrindinė pensijos dalis ir pusė papildomos pensijos dalies. Tačiau ši nuostata galioja tada, kai žmogus uždirba daugiau nei pusantros minimalios mėnesinės algos (šiuo metu tai 645 Lt). Jeigu šitiek neuždirba, tada ir II, ir III gr. invalidai gauna visą jiems priklausančią pensiją. Kad žmogus gautų valstybinę socialinio draudimo invalidumo pensiją, jis turi turėti minimalų būtinąjį darbo stažą. Šis stažas nustatomas pagal žmogaus amžių, tačiau jis yra ne mažesnis kaip 5 metai.
     Dar viena išmokų rūšis invalidams - tai šalpos pensijos, mokamos iš valstybės biudžeto. Šias pensijas moka savivaldybių globos ir rūpybos institucijos. Jos skiriamos asmenims, kurie dėl objektyvių priežasčių negalėjo įgyti reikalaujamo valstybinio socialinio pensijų draudimo stažo valstybinei socialinio draudimo pensijai gauti. Tai yra vaikai invalidai nuo vaikystės, invalidais tapę iki 18 metų, žmonės, tapę invalidais, būdami vidurinių, aukštesniųjų, aukštųjų mokyklų dieninių skyrių studentais, tačiau ne vyresni kaip 24 metų. Kita grupė - visi asmenys, kurie slaugė ne mažiau kaip 15 metų vaikus invalidus arba I ir II gr. invalidus nuo vaikystės. Šalpos pensiją galės gauti ir tėvai, globėjai, rūpintojai, kurie slaugė ne mažiau kaip 15 metų visiškos negalės invalidus.
     Šalpos pensiją taip pat gali gauti ir tėvai, globėjai bei rūpintojai, kurie slaugo namuose savo vaikus invalidus, I gr. invalidus nuo vaikystės arba tapusius tokiais invalidais iki 18 metų. Šie asmenys kartu su gaunama šalpos pensija dar gali gauti ir jiems priklausančias socialinio draudimo našlių, o taip pat senatvės arba invalidumo pensijas. Iki šių metų sausio 1 dienos tokie tėvai arba globėjai galėjo rinktis: gauti arba šalpos, arba socialinio draudimo pensiją.
     Vaikai invalidai gauna valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio šalpos pensiją - šiuo metu jos dydis yra 138 Lt.
     Šalpos pensijos patiems invalidams yra tokios: I gr. - pusantros bazinės pensijos, II gr. - viena bazinė pensija, III gr. - pusė bazinės pensijos.
     Nuo šių metų spalio 1 dienos atsiranda dar viena nauja išmoka - slaugos pašalpos asmenims, turintiems visišką negalę. Šias pašalpas mokės savivaldybių globos ir rūpybos institucijos. Jų dydis lygus socialinio draudimo bazinei pensijai - jau minėjome, kad šiuo metu tai 138 Lt.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]