ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA


Juozas DAUNARAVIČIUS

FESTIVALIS ESTIJOJE


1999 m. balandžio 28 - gegužės 2 d. Viljandės mieste (Estija) jaunimo klubas, finansuojant D.Sorošo fondui, organizavo festivalį "Šokis ir sveikata".
     Pagrindinis renginio tikslas - supažindinti Estijos, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos specialistus, dirbančius su aklaisiais ir silpnaregiais, choreografus, pačius šokėjus, kaip žmonės su įvairiomis negalėmis per šokį gali integruotis į visuomenę, per jį siekti savarankiškumo.
     Įdomius seminarus ir praktinius užsiėmimus pravedė choreografė ir Norvegijos Kjersti Engebrigtsen, kuri savo šalyje moko įvairaus amžiaus neregius ir apakusius moksleivius judesio ir šokio meno. K.Engebrigtsen jiems padeda geriau suvokti uždarą erdvę, išlaikyti pusiausvyrą, pažinti savo kūno dalis, atsipalaiduoti nuo įtampos, meniškai judėti, atlikti įvairius šokių elementus ir žaidimus. Choreografė iš Norvegijos ne tik pasakojo apie savo savo darbo patirtį, bet ir parodė daug filmuotos medžiagos.
     K.Engebrigtsen sakė, kad užsiėmimų trukmė - 1,5 val. per savaitę, į juos ateina po 2-4 moksleivius panašaus amžiaus. Finansavimas - iš Aklųjų draugijos ir Oslo mokslinio tyrimo instituto. Choreografei vesti užsiėmimus padeda akordeonistas bei vienas iš pagalbininkų arba kažkas iš tėvų. Tokie užsiėmimai būna šokių salėje, moksleiviai nerengia jokių koncertų. Neregiai iš pradžių mokomi atsipalaiduoti, laisvai judėti, pajusti savo kūno galimybes, jausti ritmą, o tik vėliau improvizuoti, dailiai vaikščioti ir šokti. Kad kiekvienas Norvegijos moksleivis, neturintis regėjimo, laisvai ir pasitikinčiai judėtų, į pagalbą ateina specialistų komanda: orientacijos ir mobilumo, fizinio lavinimo mokytojai bei choreografai.
     Diskusijų vakare kalbėjome, kaip Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje šokis galėtų padėti integruotis žmonėms su įvairiomis negalėmis, kokios pagrindinės priežastys ir problemos tam trukdo, kokiomis savybėmis ir sugebėjimais turėtų pasižymėti tokių šokių grupės (kolektyvo) vadovas. Festivalio metu taip pat vyko seminarai bei praktiniai užsiėmimai šokėjams ir choreografams. Darbo patirtimi su jais dalijosi kolegos iš Vokietijos, JAV, Islandijos, Olandijos.
     Turtinga ir įvairiapusė buvo festivalio kultūrinė programa: daug įvairių koncertų surengė Viljandės miesto bei iš visos Estijos atvykę šokių ansambliai, kolektyvai, grupės. Šventės dalyviai mokėsi įvairių tautų šokių, šiuolaikinių judesių elementų, stebėjo du teatro spektaklius.
     Šio renginio metu pasidalijome darbo patirtimi, suradome naujų draugų, pasisėmėme naujų idėjų, sumanymų, stengsimės tai įgyvendinti Lietuvoje.
 
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]