LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE


Algirdas MEILUS

AKTYVŪS LASS MOLĖTŲ RAJONO TARYBOS NARIAI


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Utenos ir Panevėžio zonos Molėtų rajono organizacijoje yra 58 nariai. Jiems vadovauja Molėtų savivaldybės sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos skyriaus darbuotoja Irena Jurkienė. Taip pat LASS rajono taryboje yra Pranas Pliuška ir Pranas Minkštimas (iš viso 3 nariai). Tai jauni vyrai. Bet jų likimai tragiški.
     P.Pliuškai tik per 30 metų. Jis buvo sveikas. Gerai mokėsi. Baigė Kauno kūno kultūros institutą. Grįžo į Molėtus, dirbo mokykloje, ugdė jaunuosius sportininkus. Jaunuolio aistra - futbolas. Bet mokytojas visko turėjo atsisakyti - aplinkui pasidarė tamsu. P.Pliuška - pirmos grupės regėjimo invalidas. Tačiau jis nepuola į neviltį. Nors ir nelengva, kartu su žmona Lida augina šeimą. O kai pasidaro liūdna, paima į rankas akordeoną. Ne taip paprasta aklam žmogui gyventi penktajame namo aukšte: reikia įveikti nematant daug laiptų. Bet Pranas energingas. Jis ne tik šeima rūpinasi, bet daug dėmesio skiria ir sąjungos veiklai. Pedagogą jaudina, kad yra nemažai vaikų, turinčių silpną regėjimą, kad mokyklose nėra tinkamo apšvietimo, kad valdžios atstovai pamiršta nereginčiuosius.
     Antrasis LASS rajono tarybos narys - Pranas Minkštimas. Jis šiek tiek vyresnis negu P.Pliuška. P.Minkštimas jaunystėje regėjimu nesiskundė. Dirbo vairuotoju. Važinėjo įvairiomis transporto priemonėmis, vežiojo žmones, krovinius. Dirbdamas Riešės žirgyne (Vilniaus r.), vėliau Molėtų autotransporto įmonėje, nuvažiavo daug tūkstančių kilometrų. Važinėjo sėkmingai, be avarijų. Bet ėmė temti akių šviesa. Regėjimas susilpnėjo. Teko atsisakyti mėgstamo darbo.
     P.Minkštimas tapo namudininku. Dirbo, kiek galėdamas. Stengėsi padėti žmonai Janei auginti šeimą: du sūnus ir dukrą. Vaikai užaugo. Ir namudinis darbas baigėsi. Todėl dabar Pranas daugiau laiko gali skirti visuomeninei veiklai LASS rajono taryboje. Darbštų ir stropų antros grupės regėjimo invalidą jaudina sunki senų žmonių būklė.
     - Daug metų jie vargo kolchozuose, prarado sveikatą, gražiausius savo gyvenimo metus, braidydami po purvynus. Gyvendami nuošaliose sodybose, vienkiemiuose, senukai neturi ramybės. Baisu matančiam žmogui. Dar baisiau aklajam. Neaišku, kas pasibels į duris. Siaučia plėšikai, vagys, žmogžudžiai. O senų žmonių, silpnai matančių, labai daug. Jiems irgi reikėtų skirti invalidumo grupes, priimti į LASS, teikti paramą, - taip samprotauja P.Minkštimas.
     Molėtų rajone gyvenančiais aklaisiais rūpinasi rajono sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos skyrius, kuriam neseniai pradėjo vadovauti gydytojas Petras Babelis. Neabejingas regėjimo invalidų reikalams meras Valentinas Stundys, viešųjų įstaigų "Molėtų ligoninė" ir "Molėtų poliklinika" vadovai, gydytojai Vygantas Saugūnas ir Milda Linkevičienė. Regėjimo susirgimus nuolat stebi ir juos gydo daug metų Molėtuose dirbanti akių ligų gydytoja A.Ivaškevičienė.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]