IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS


dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

 


PEDAGOGĖ, VERTĖJA, REDAKTORĖ

     Balandžio 25 d. sukanka 60 metų, kai gimė (1939) Pranciška Budzinauskaitė.
     P. Budzinauskaitė gimė Paliepių kaime (Raseinių raj.), pedagogų šeimoje. 1961 m. baigė Vilniaus universitetą, studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Buvo nuoširdi neregių studentų draugė, padėjėja. 1961-1965 m. dirbo Kairiškių (Kaišiadorių raj.) septynmetėje mokykloje bendrojo lavinimo mokytoja, Žemosios Panemunės (Šakių raj.) septynmetės mokyklos direktore, Skaudvilės (Tauragės raj.) pagalbinės mokyklos direktorius pavaduotoja. 1965 m. persikėlė į Vilnių, čia ištekėjo už žurnalisto Liongino Ragėno. 1965-1971 m. dirbo Vilniaus 6-oje vakarinėje pamaininėje vidurinėje mokykloje aklųjų klasių mokytoja, dėstė lietuvių kalbą ir literatūrą, rusų ir vokiečių kalbas. Vėliau dirbo Lietuvos aklųjų draugijos leidykloje redaktore, garso įrašų studijoje garsinių žurnalų redaktore (iki mirties).
     P. Budzinauskaitė išvertė iš rusų kalbos labai daug reikalingos tiflologinės literatūros knygų, ypač tiflopedagogikos klausimais: O Skorochodovos "Kaip aš suvokiu, įsivaizduoju ir suprantu aplinkinį pasaulį" (autorė - kurčia akloji mokslininkė), N. Lurjė "Silpnaregių moksleivių korekcinis auklėjimas", L. Sambikino "Aklųjų vaikų žaidimai", A. Litvako "Tiflopsichologija" ir kt.
     Pranciška Budzinauskaitė mirė 1997 m. spalio 27 d. Vilniuje, palaidota Rokantiškių kapinėse.
    
POETAS FRANCIŠEKAS SOKOLAS-ŠAHINAS

     Sukanka 195 metai, kai buvo išleista (1804) vilniečio neregio poeto Francišeko Sokolo-Šahino eilėraščių knyga.
     Francišekas Sokolas-Šahinas, gyvenęs XVIII-XIX amžių sandūroje, aklas poetas, palikęs vienintelį eilėraščių rinkinį, pavadintą "Francišeko Sokolo-Šahino, žmogaus, netekusio regėjimo, lenkiškoji mūza", kurį 1804 m. Vilniuje išleido Imperatoriškojo universiteto spaustuvė. Apie poeto gyvenimą beveik nieko nežinoma, tik aišku, kad jis buvęs labai radikalių, antibaudžiavinių pažiūrų.
     Mokslininkų nustatyta, kad eilėraštis "Giesmė mužikėlio" nėra Dionizo Poškos originalus kūrinys, o vertimas. Jo autorius ir yra vilnietis neregys poetas F. Sokolas-Šahinas. Apie tai rašė prof. Kostas Korsakas straipsnyje "Giesmės mužikėlio" autorystės byla".
    
DAR VIENO ŽURNALO JUBILIEJUS

     Jau paminėjome žurnalo "Mūsų žodis" 40-metį. Būta ir žurnalo pirmtako. Sukanka 70 metų, kai Lietuvos aklųjų sąjungos centro valdyba 1929 m. išleido iliustruoto žurnalo "Mūsų aklieji" pirmąjį numerį. Antrasis numeris pasirodė 1930 m. Žurnalo redaktorius - V. Rickus-Rickevičius. Žurnale išspausdinta straipsnių Lietuvos aklųjų sąjungos veiklos, aklųjų švietimo, globos ir darbo klausimais. Abu numeriai buvo perrašyti Brailio raštu ir saugoti Aklųjų instituto bibliotekoje.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]