REABILITACIJA


Juozas DAUNARAVIČIUS
 LASUC orientacijos ir mobilumo mokytojas

VIENTISOS IR SULANKSTOMOS BALTOSIOS LAZDELĖS


Nuo seniausių laikų akliesiems vienokio ar kitokio mobilumo padėdavo pasiekti prijaukinti gyvūnai, regintys žmonės ar įvairios lazdos. Daugiau kaip 60 metų baltoji lazdelė - ištikimas neregio palydovas. Iš pradžių ji buvo kaip aklumo simbolis, o tik vėliau - kaip apakusiojo rankos tęsinys.
Baltosios lazdelės antgalių pavyzdžiai     Pasaulyje neregių orientacijai ir mobilumui padidinti naudojamos kelių rūšių baltosios ilgosios lazdelės: vientisos, sulankstomos arba sustumiamos. Jos gaminamos iš medžio, metalo, aliuminio, stiklo pluošto, plastmasės, kaina - nuo 40 iki 1000 litų.
     Ilgąją baltąją lazdelę sudaro 4 dalys: užlenkimas arba guminė kilpa, rankena, kamienas, antgalis. Paprastai lazdelės ilgis priklauso nuo neregio ūgio, vertikaliai pastatyta ji turi siekti žmogaus krūtinkaulį. Kiekviena lazdelė turi pasižymėti tokiomis savybėmis:
     1) tiesaus kamieno (geros centrinės pusiausvyros),
     2) gana patvari, kad nesulinktų, nesuskiltų, neprarastų formos,
     3) tokio ilgio, kad užtektų laiko sureaguoti į kliūtį ar orientyrą,
     4) lengvai laikoma rankoje,
     5) nelaidi šilumai ir elektros srovei,
     6) nekelianti daug triukšmo,
     7) tiksliai perduodanti vibraciją nuo lazdelės antgalio iki rankenos,
     8) aiškiai matoma vairuotojams ir praeiviams,
     9) priimtinos išvaizdos.
     LASS centro tarybos iniciatyva 1998 m. pabaigoje iš Kanados firmos "Abu Tech" Lietuvos akliesiems buvo užsakyta 600 ilgųjų baltųjų vientisų ir sulankstomų lazdelių. Jų kaina - nuo 80 iki 120 litų. Dabar šios lazdelės jau Vilniuje ir greit jas galės įsigyti norintieji.
     Nesiruošiu reklamuoti šios firmos gaminių. Norėčiau tik supažindinti su šių lazdelių ypatumais ir privalumais.
     Kanadietiškos ilgosios vientisos lazdelės neregį geriau informuos apie aplinką: žemės paviršių, laiptus, šaligatvių kraštus, įdubimus ir t.t. Šioms lazdelėms nereikia jokių priedų, jokios specialios priežiūros. Jos su dviejų rūšių antgaliais:
     1) skritulio formos - riedančiu į šonus,
     2) skritulio formos - riedančiu į visas puses (paprasčiausiu rateliu).
     Vaikščiojant savarankiškai su tokių tipų antgaliais, nepavargsta rankos riešas. Vientisa ilgoji lazdelė tampa labai manevringa - galima eiti greičiau ir saugiau.
     Pirmą kartą Lietuva nusipirko tiek daug sulankstomų ilgųjų lazdelių. Sulankstoma lazdelė susideda iš keturių dalių (segmentų). Jos pagrindinis pranašumas yra tas, kad lazdelė lengvai sulankstoma ir išlankstoma, patogu ją pasidėti ir saugoti. Sudedamųjų lazdelių ypatingai laukė neregiai moksleiviai ir studentai. Tačiau dažnas lankstymas sumažina jų patvarumą, kadangi susidėvi guminės juostelės kamieno viduje. Kanadietiškos ilgosios baltosios lazdelės yra su dviejų rūšių antgaliais:
     1) ritinio formos nejudančiu antgaliu,
     2) ritinio formos riedančiu į šalis antgaliu.
     Tokio tipo lazdelės yra praktiškos ir efektyvios, o jų antgaliai sunkiau įstringa į grindinio plyšius nelygiuose mūsų gatvių šaligatviuose.
     Visos išvardintos lazdelės padengtos fluorescensine juosta, kuri įspės vairuotojus apie keliaujančius akluosius tamsiu paros metu. Lengvai yra pakeičiami šių lazdelių antgaliai, kurių atsarga pasirūpinta.
     Kiekvienam lazdelės savininkui laimingo kelio, gerų įspūdžių!
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]