ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA


Zita PUKENIENĖ
 LASUC pradinių klasių vyresnioji mokytoja

UŽ MOKYKLOS DURŲ


Moksleiviai klasėje pamokos metuNiūresniu metų laiku - rudenį, žiemą - žmogus dažnai susimąsto apie nuveiktus ir nenuveiktus darbus.
     Regis, taip neseniai pradėjau dirbti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, o štai jau ir 22-asis ruduo praeityje. Kartais paklausiu savęs, ar užteks jėgų, kantrybės tiems mažyliams, kurie šį rudenį pirmą kartą pravėrė mokyklos duris.
     Klasėje spragsi rašymo mašinėlės, šlama knygų puslapiai. Lėtai eilute slenka maži piršteliai. Jie jau gali perskaityti patį gražiausią žodį "mama". Ir tai tik pradžia. Prieš akis dar ilgas ir sunkus darbas.
     Beveik visi mano mokiniai į paruošiamą klasę atėjo iš LASUC darželio. Keturi iš jų - visai nematantys, tai tikri "kodėlčiukai". Jie turi pakankamai žinių apie supantį pasaulį, mielai kalba apie savo šeimą, pasakoja patirtus įspūdžius, mėgsta klausytis pasakų, gražiai bendrauja.
     Tik štai vieno mažylio veide liūdesys ir nerimas. Į visus raginimus jis atsako vienu žodeliu "nenoriu" ir čia pat priduria: "Šiandien važiuosiu namo".
     Sunku vaikui priprasti prie naujos aplinkos, naujų žmonių. Jis visiškai nebendrauja su savo kitais vaikais. Palyginus su kitais, berniuko daug mažesnis aktyvumas susipažįstant su pasauliu, pažeista emocinė pusiausvyra. Jis greit nuvargsta, tampa nervingas. Mažylio nedomina jokie žaislai: kartais juos išmėto, prie jų net neprisiliečia. Nėra poreikio lytėti daiktus, tyrinėti aplinką.
     Iki septynerių metų berniukas buvo auginamas namuose, kur patyrė globą ir begalinę motinos meilę. Šeimoje brolių ir seserų nėra, todėl visas dėmesys buvo tik jam.
     Suskamba skambutis ir mažylis puola į koridorių, nes žino, kad čia ras mamą. Jau kuris mėnuo ji čia, šalia jo.
     Mieli tėveliai, suprantu jūsų nerimą. Vis dėlto noriu priminti, kad perdėta globa, meilė, lygiai kaip ir nesupratimas, abejingumas, kenkia jūsų vaikui ir daro didelę žalą. Nuo pirmų dienų turite pradėti jį ugdyti. Jis turi vystytis kaip sveikas vaikas.
     Nuo 1991 metų Lietuvoje organizuotas ankstyvasis aklųjų ir silpnaregių vaikų ugdymas. Teikiama pagalba šeimoms auginančioms sutrikusio regėjimo vaikus. LASUC tiflopedagogai visada jums padės bei konsultuos visais reikiamais klausimais. Nelaukite, kol jūsų atžaloms sueis septyneri metai. Net reginčiam vaikui naudingas geras ikimokyklinis paruošimas, aklam vaikui jis būtinas.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]