NAUJOVĖS


Alvydas VALENTA

NEPAIMAMŲ TVIRTOVIŲ NĖRA


Kursų dalyviaiVisiškai nesivaikydami pompastikos, galime sakyti, kad 1992 metais buvo atverstas naujas Lietuvos neregių gyvenimo puslapis. Tais metais, grįžęs iš Jungtinių Amerikos valstijų, A.Jonyno mokyklos mokytojas Vitas Purlys įkūrė šioje mokykloje (dabar Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras) kompiuterinės technikos taikymo centrą. Per šešerius metus dirbti su kompiuteriu išmokyta per aštuoniasdešimt neregių ir silpnaregių, išleistos trys teksto rinkėjų kompiuteriu grupės, įsisavinta ne viena nauja technologija.
     Ir štai praėjusių metų pabaigoje "kapituliavo" ir savo vartus neregiams atkėlė dar viena kompiuterių šalies tvirtovė - "Windows'95". Suprantama, tokius karinius terminus, kaip "kapituliavo", "tvirtovė", vartojame su jumoru, tačiau dalykai, apie kuriuos norime jums papasakoti, yra visai rimti.
     Tuomet, kai aklieji pradėjo mokytis dirbti kompiuteriais, Lietuva čia irgi žengė tik pirmuosius žingsnius. Mūsiškiai mokėsi dirbti su programomis, kurias naudojo ir regintieji. Per tuos šešerius metus neliko rašomųjų mašinėlių laikraščių, žurnalų redakcijose, kompiuteriai atsirado mokyklose, ligoninėse - kitaip sakant, jie prasiskverbė beveik į visas mūsų gyvenimo sritis. Regintieji ne tik pradėjo naudoti daugybę naujų programų, bet pasikeitė pats tų programų pateikimas: nuo tekstinės kompiuterinės aplinkos pereita prie grafinės. Šitaip atsirado minėtieji "Windows'95" - aplinka, kurioje dabar dirba ir Vakarų, ir Lietuvos kompiuterininkai. Deja, iki šiol ji nebuvo prieinama visiškai nematantiems žmonėms, nes turimi kalbos sintezatoriai jos nuo ekrano nenuskaitydavo. Kompiuterinės technikos taikymo specialistai nutarė pagaliau prakalbinti "Windows". Tuo reikalu buvo kreiptasi į Atviros Lietuvos fondą, gauta lėšų - iš Jungtinių Amerikos valstijų nusipirkta speciali kompiuterinė programa "Jaws". Jos pagalba turimi "Apollo" kalbos sintezatoriai neregiui perteikia "Windows" aplinką panašiai, kaip tai darydavo ir anksčiau. Tiesa, pati aplinka labai skiriasi nuo tos, prie kurios buvome pripratę, bet tai jau atskira kalba. Apskritai "Windows" nereikėtų pernelyg bijoti - kaip juokavo Centro specialistai, jie sukurti "tinginiams". Mat anksčiau kiekviena kompiuterinė programa turėjo savas žaidimo taisykles, savas komandas. Dirbant aplinkoje "Windows'95", visoms programoms komandos suvienodintos. Be abejonės, tai didelis palengvinimas visiems kompiuterių vartotojams, o nuo šiol - ir neregiams.
     Gruodžio pradžioje Kompiuterinės technikos taikymo centre įvyko pirmieji trijų dienų kursai, kaip neregiams dirbti "Windows'95" aplinkoje. Dalyvavo neregiai kompiuterininkai iš Vilniaus, Kauno, vienas jaunuolis iš Kybartų. Suprantama, per tris dienas perprasti visas "Windows'95" gudrybes gana sunku, tačiau pradžiamokslį kursų dalyviai tikrai gavo, na, ir patys įsitikino, kad tie "Windows" ne tokie jau baisūs, kaip galėjo pasirodyti. Kursų dalyviai naudodamiesi "Windows'95", patys galėjo įeiti į tarptautinį kompiuterinį tinklą "Internet" ir išsikviesti, sakysime, Lietuvos Respublikos Seimo ar dienraščio "Lietuvos rytas" puslapį. Taigi, po truputį akliesiems tampa prieinama ir ši kompiuterinės veiklos sritis. Lėšų "Internetui" įsisavinti taip pat skyrė Atviros Lietuvos fondas.
     Gruodžio 8 dieną kompiuterinės technikos taikymo centre buvo atsiskaityta už nuveiktus darbus bei realizuotus projektus. Centro vadovas V.Purlys žurnalistams, svečiams iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Atviros Lietuvos fondo demonstravo, kaip aklieji ir silpnaregiai dirba su kompiuterine technika, kaip, naudojantis įvairiomis mokomosiomis programomis, patį mokymosi procesą galima padaryti įdomesnį, išradingesnį. Svečiai patys įsitikino, kad regėjimo negalę turintys žmonės sėkmingai gali dirbti "Windows'95" aplinkoje, vaikščioti po "Internetą", naudodamiesi televizinėmis didinimo priemonėmis - skaityti tekstą reginčiųjų raštu. Centro veiklą, jo atliekamus darbus ypač gerai įvertino Švietimo ir mokslo ministerijos bendrojo ugdymo turinio skyriaus vedėja Loreta Žadeikaitė.
     "Tai, kas šiandien vyksta, - sakė V. Purlys, - yra ne tik atsiskaitymas už nuveiktus darbus, bet ir padėka už nuolatinę paramą." Iš tiesų padėkoti yra už ką: antai projektas "Internetas Lietuvos akliesiems" buvo įgyvendintas Atviros Lietuvos fondo lėšomis, Švietimo ir mokslo ministerija skyrė lėšų kompiuteriams, sintezatoriams pirkti. Štai ir dabar kompiuterinės technikos taikymo centras už šios ministerijos skirtus pinigus turėtų pasipildyti naujomis pagalbinėmis priemonėmis, nauja programine įranga, bet tai jau ateities pasakojimas.
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]