18 07 20  Jaustukai, simbolizuojantys įvairias negalias

Kompanija "Apple" sukūrė 13 naujų, įvairias negalias simbolizuojančių jaustukų (angl. emotecon).

Tai piktogramos, vaizduojančios žmones, bendraujančius gestų kalba, einančius su baltąja lazdele, judančius neįgaliojo vežimėlyje. Kiekvienas toks jaustukas turės variantus pagal skirtingus žmonių odos atspalvius. Todėl piktogramų iš viso turėtų būti ne 13, o apie 45. Kurdama piktogramas "Apple" konsultavosi su daugybe neįgaliųjų organizacijų ir bendruomenių.

"Apple" atkreipia dėmesį, kad yra ne tik atvirų, aiškiai matomų - regos, judėjimo, - bet ir "paslėptų" negalių, tokių kaip, pvz., autizmas. Joms išreikšti siūloma naudoti šuns vedlio piktogramą. Kompanijos pranešime, skirtame naujiesiems jaustukams, sakoma, kad negalią - aiškiai matomą ar "paslėptą" - pasaulyje turi vienas iš septynių žmonių. Dabar egzistuojantys jaustukai atspindi įvairias profesijas, nuotaikas, bet mažai ką sako apie neįgaliųjų gyvenimą ir jų patirtį. Technologijos, anot jaustukų kūrėjų, turi būti prieinamos visiems ir atitikti kiekvieno žmogaus poreikius bei patirtį. Neįgalumą simbolizuojantys jaustukai turėtų praturtinti juos vartosiančių žmonių gyvenimo patirtį, prisidėti prie integravimo kultūros.

"Siūlydami šį naują jaustukų rinkinį, - teigia "Apple", - siekiame, kad būtų labiau atstovaujama pagrindinėms negalią turinčių žmonių kategorijoms. Tai nereiškia, kad turėsime išsamią visų galimų neįgaliųjų simbolių kolekciją, bet čia yra pradinis atspirties taškas siekiant didesnės atstovavimo įvairovės jaustukų visatoje. Iki šiol iš 2666 vartotojų pamėgtų ir naudojamų piktogramų neįgaliesiems atstovavo vienintelis - vežimėlyje sėdinčio žmogaus simbolis."

"Apple" siūlomus naujuosius jaustukus dar turės aptarti unikodo konsorciumo komitetas. Tikimasi, kad šie jaustukai bus įtraukti į "Emoji 12.0" sąrašą, kuris turi būti išleistas 2019 m.

Liepos 17-oji - pasaulyje minima kaip jaustukų diena. Jungtinės karalystės nevyriausybinė organizacija "Scope" irgi atkreipė dėmesį, kad neįgaliesiems labai trūksta įtrauktumą skatinančių piktogramų. Organizacija pasiūlė 18 piešinėlių, simbolizuojančių įvairias negalias ir parolimpines sporto šakas. Šie piešinėliai dar nėra tikrieji, visuotinai pripažinti, jaustukai, bet iniciatyva turi savo tęsinį.

Parengta pagal asgaliu.lrytas.