18 04 27  Dėmesys universaliajam dizainui

Balandžio 25-28 dieną Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, vyksta remontui ir statybai skirta paroda RESTA 2018.

Parodoje tarp daugelio įvairių temų ir diskusijų atsirado vietos ir universaliajam dizainui. Balandžio 25 dieną čia surengta Tarptautinė konferencija "Universalus dizainas. Patogus gyvenimas žmonėms - naujos galimybės verslui". Konferencijoje patirtimi dalijosi aplinkos prieinamumo ekspertai bei architektai iš Lietuvos, Norvegijos, Švedijos, Danijos, Suomijos.

Konferencijoje dalyvavęs LASS atstovas Gediminas Jonikaitis jos esmę apibūdina taip: "Lietuvoje vis dar manoma, kad universalus dizainas yra brangesnis nei tai, kaip projektuojame ir įrenginėjame statinius ar viešąsias erdves dabar ir, kad taip įrengti statiniai reikalingi tik neįgaliesiems. Skandinavijos, iš kurios Universalus dizainas yra kilęs, atstovai akivaizdžiai įrodo, kad toks projektavimas nėra brangesnis nei įprastas ir atneša naudą visiems visuomenės sluoksniams." Dar anot G. Jonikaičio, universalaus dizaino principų perkėlimas iš teorijos į praktiką vaisingas tik tada, kai dirba visos tam tikros sistemos grandys - užsakovai, projektuotojai, neįgalūs konsultantai, teisininkai, statinį priimančios institucijos.