15 06 22  Vilniuje karaliavo "Kultūros naktis"

Birželio 19 dienos vakarą Vilniaus gatves, aikštes, sales ir kitas viešąsias erdves užkariavo "Kultūros nakties" renginiai.

Į "Kultūros naktį" savo lankytojus bei svečius kvietė ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Šiais metais ji parengė programą: "Žalia šviesa informacijai Lietuvos aklųjų bibliotekoje!" Joje dalyvavo apie 60 bibliotekos svečių. Pirmiausia jiems buvo pasiūlyta Interaktyviai susipažinti su neregių pasauliu - dalyvauti trumpoje ekskursijoje užrištomis akimis, pažinti aplinką lytėjimu, klausa, uosle. Pristatyta nuolatinė Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus ekspozicija, taip pat Liečiamųjų (taktilinių) leidinių ekspozicija, mokytasi juose esančius reljefinius piešinius skaityti užrištomis akimis. Svečiai taip pat Turėjo galimybę pamatyti, kaip akliesiems pritaikoma Vaizdo medžiaga t. y. rengiamas jos garsinis komentaras. Buvo parodyta keletas animacinių filmukų, madų šou su garsiniu komentaru. Bibliotekos svečiai supažindinti su Brailio rašto istorija, priemonėmis (Brailio rašto, grifelis, lentelė) ir kt, pristatyti DAISY formato leidiniai ir jiems skirta įranga.

Programa baigėsi jau tradiciniu tapusiu akcentu - galimybe "Kultūros nakties" dalyviams išbandyti diktoriaus profesiją. Jie galėjo įgarsinti organizatorių arba pačių pasirinktos knygos teksto ištrauką bibliotekos garso įrašų studijoje ir šitaip praktiškai pasitikrinti savo, kaip diktorių, sugebėjimus.

Renginys "Išbandyk diktoriaus profesiją" turi ne tik pažintinę, bet ir praktinę naudą. Jis vyksta jau nebe pirmi metai ir yra labai patrauklus. Po šio renginio į LAB kreipiasi vis daugiau savanorių, panorusių akliesiems garsinti knygas. Kai kurie jų šitaip jau yra įskaitę po kelias ar keliolika knygų ir jų klausantiems žmonėms yra tapę artimi kaip ir profesionalūs diktoriai.