Šulinys, 2013 metų lapkritis - gruodis



Konferencija prezidentūroje

Lapkričio 16-17 d. Vilniuje, LR prezidentūroje, vyko tarptautinė konferencija "Negalia ir darni plėtra: žiūrint iš Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos perspektyvos". Konferenciją surengė Lietuvos Neįgaliųjų forumas (LNF). Dalyvavo daugiau nei 120 Europos Sąjungos žinybų atsakingų darbuotojų ir neįgaliųjų atstovų. Sveikindama konferencijos dalyvius, Lietuvos Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pastebėjo, kad Lietuvai, pirmininkaujant ES, surengtas pirmasis toks svarbus neįgaliųjų teises ginantis ir lygias galimybes propaguojantis forumas. Europos Neįgaliųjų forumo prezidentas yra neregys iš Graikijos Yannis Vardakastanis. Kartą, beveik prieš dvidešimt metų, jis jau lankėsi Lietuvoje kaip vienos iš Europos aklųjų sąjungos komisijų pirmininkas. J. Vardakastanis ir kiti prelegentai atkreipė dėmesį, kad neįgalieji turėtų dalyvauti teisėkūroje, svarstant finansus ir socialinę politiką valstybės mąstu. Įvairių valstybių neįgalieji pasisakė labai konkrečiais Europos sąjungai aktualiais klausimais: dėl skurdo mažinimo, socialinės įtraukties, įdarbinimo perspektyvų.



Šokėjai turi savo knygą

Lapkričio 14 dieną Vilniuje, Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) koncertų salėje, vyko knygos "Šimtažiedis žydi ir žydės" pristatymas.

Knygą apie Tautinių šokių kolektyvo "Šimtažiedis" (vadovė choreografė Rūta Januškevičienė) veiklą pristatė jos sudarytojas Albertas Vizbaras. Popietėje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strielčiūnas, Vilniaus savivaldybės socialinių reikalų komisijos pirmininkė Rasa Laiconienė, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis, kiti garbūs svečiai. Renginį pradėjo Tautinių šokių kolektyvo "Šimtažiedis" naujas nuotaikingas šokis. Kolektyvo vadovė Rūta Januškevičienė pristatė svečius. Šie, sveikindami leidinio autorių, vadovę bei kolektyvą, prisiminė "Šimtažiedžio" gyvavimo istoriją, įsimintiniausias kelionių ir įdomiausias koncertinės veiklos akimirkas. Paklausę solistės Jolantos Žibienės dainos bei pasigėrėję "Šimtažiedžio" šokiais, renginio dalyviai apžiūrėjo gražiai eksponuotą kolektyvo laimėtų prizų, padėkų ir draugystės suvenyrų parodą. Taip pat galėjome pavartyti fotografijų albumus bei palikti gražius palinkėjimus atsiliepimų albume.



* * *

Iki ateinančių metų sausio 6 dienos VBSPC rankdarbių klubas "Vaivos juosta" (vadovė tautodailininkė Lina Norkienė) Lietuvos Aklųjų bibliotekoje drauge su senjorų dienos centro "Atgaiva" moterimis pristato parodą "Žiemos dvelksmas". Parodoje eksponuojami įvairiomis technikomis atlikti rankdarbiai. Bene įdomiausias bei įstabiausias parodos eksponatas - Marijos Adamovičienės skiautinys "Diena-naktis". Rankdarbio autorė - regėjimo likučio neturinti, labai kruopšti, atkakli ir optimistiška skiautinių meistrė. Šios parodos iniciatorė - LAB vyresnioji muziejininkė Audronė Gendvilienė.

 

Lina Norkienė



Pagerbtas Beatričės atminimas

Lapkričio 17 dieną Vilniaus Antakalnio kapinėse pagerbtas Lietuvos lakštingalos Beatričės Grincevičiūtės atminimas.

Šiemet sukanka 25 metai, kai 1988 m. lapkričio 17 d. dainininkė, daugelio vadinama tiesiog Beatriče, iškeliavo į amžinybę. Beatričės labdaros ir paramos fondo paraginti, dainininkės bičiuliai ir bendraminčiai susirinko prie jos kapo, gyvu žodžiu prisiminė Beatričę. Keletą liaudies dainų ir religinių giesmių pagiedojo dainininkė Irena Bražėnaitė.

Nors Beatričės tarp mūsų jau nėra ketvirtis amžiaus, jos atminimas tebelieka gyvas, o jos asmenybė iki šiol žavi savo nuoširdumu, atvirumu ir meile žmonėms. Tiek pačios Beatričės, tiek ir jos giminės istorija glaudžiai susijusi su visos Lietuvos istorija: kaskart sušvinta naujomis spalvomis, nuolat prašosi iš naujo perskaitoma ir pervertinama. Štai, pavyzdžiui, Šiais metais minime 150-asias 1863 metų sukilimo metines. A. Vaičiūnas atkreipia dėmesį, kad Beatričės senelis Henrikas buvo šio sukilimo vyriausiasis finansininkas ir viena įtakingiausių jo figūrų.

 

"Šulinio" inf.



Iš rygos sugrįžus

Lapkričio 11-13 d. Rygoje vyko tarptautinės neįgalių vaikų ir jaunimo Rygos žaidynės. Žaidynes surengė Latvijos neįgalių vaikų ir jaunimo sporto federacija. Tarp dalyvių buvo ir keletas Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. "Šaltinis" į žaidynes išsiuntė 5 žmonių delegaciją: dvi lengvaatletės ir trys plaukikės. Taip pat savo delegacijas atsiuntė ir Kauno "Sveikata" bei "Parolimpietis". Kaip sakė Sporto klubo "Šaltinis" vadybininkas Rimantas Venckutonis, žaidynėse dalyvavę sportininkai nesiekė parodyti aukščiausiū rezultatų, todėl ypatingai netikėtų rekordų nebuvo. Nepaisant to, visos trys "Šaltinio" plaukikės pagerino asmeninius rekordus, o Brigita Narmontaitė pagerino 29 metų senumo Lietuvos rekordą plaukiant 25 m nuotolį nugara.



Akademinė ir turistinė Malaga

Lapkričio pabaigoje Vilkpėdės Bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) moterų klubas "Beatričė" rinkosi į popietę "Akademinė ir turistinė Malaga". Tęsdamos tradicijas dalintis kelionių įspūdžiais, "Beatričės" klubo narės neakivaizdžiai keliavo po pietinį Ispanijos regioną - Andaluziją, kuriai priklauso uostamiestis - kegijono kultūros centras - Malaga. Tikrus iš kelionės po Malagą įspūdžius pasakojo VBSPC darbuotoja, rankdarbių klubo "Vaivos juosta" vadovė Lina Norkienė. Filmuotoje medžiagoje pristatyta šalies gamta, architektūra, muziejai, tautinę kultūrą atspindinčios koncertinės programos. Savo kelionėje L. Norkienė domėjosi ir universiteto miesteliu: lankėsi auditorijose, skaitykloje, botanikos sode, studentų laisvalaikio vietose. Visa tai buvo galima išvysti filmuotuose kadruose.

Renginio dalyvės bandė groti ispaniškomis kastanjetėmis, gėrėjosi Viduržemio jūros kriauklėmis, degustavo parvežtas lauktuves.

L. Norkienė atkreipia dėmesį į Ispanijos miestų fizinės aplinkos prieinamumą neįgaliems ar vyresnio amžiaus žmonėms. Apie tai mintimis ji dalijasi artimiausiame "Mūsų žodžio" numeryje.



Aklieji, muitininkai ir keturkojai

Lapkričio 29 d. VBSPC lankytojams surengta ekskursija į Muitinės muziejų. Išvyka buvo įdomi, informatyvi ir nuotaikinga. Pirmiausia muziejaus darbuotojas papasakojo apie ekspozicijos įrengimą. Tada buvo pasiūlyta prisiminti Lietuvos valstybės istoriją, turėjusią tiesioginės įtakos ir muitinės veiklai. Labai įdomiai ir išradingai įrengta muziejaus ekspozicija. Čia vietos rasta ir knygnešiams, ir pirmiesiems emigrantams į svajonių šalį Ameriką. Viena iš įdomybių - jūriniame konteineryje su užrašu "Kontrabanda" patalpinta suklastotų prekių ženklų ir draudžiamų įvežti prekių ekspozicija. Muziejuje taip pat galima rasti istorinių sienos žymėjimo stulpų, muitininkų aprangos, daug dokumentų, nuotraukų. Atskiroje salėje paminėta Medininkų tragedija, kai buvo sušaudyti pasienio punkto pareigūnai. Čia taip pat buvo parodytas Janinos Lapinskaitės sukurtas, šiems tragiškiems įvykiams skirtas, filmas.

Džiugiausia staigmena visai grupei tapo netikėtas pasiūlymas po ekskursijos susitikti su kinologu ir jo dresuotu šunimi. Vyriausiasis inspektorius Artūras Zaleckas suteikė daug žinių apie šunis, jų veisimą, atranką, šunų fizinius duomenis, ypatumus. Pareigūnas paskaitos pabaigoje pademonstravo savo dresuoto šuns įgūdžius. Mačiusiųjų nuomone, tai buvo kone baletui prilygstantis tarpusavio supratimas ir susiklausymas. Kitos kinologės šunį išvykos dalyviai galėjo paglostyti, pasidžiaugti jo linksmu smalsiu charakteriu.

 

VBSPC inf.



Reljefinis Gedimino prospekto planas

Gruodžio 3 dieną Vilniuje, Europos komisijos atstovybėje, pristatytas Vilniaus miesto Gedimino prospekto reljefinis planas neregiams.

"Gedimino prospektas - sostinės širdis, kurioje kasdien verda prasmingas, įdomus gyvenimas, veikia daug svarbių valstybinių, mokslo, prekybos, pramogų įstaigų. Neregiai yra laisvos, kūrybingos asmenybės, kaip ir regintieji, mėgstančios dalyvauti miesto gyvenime. Kiekvienas neregys, kaip ir regintysis norėtų laisvas ir netrukdomas vaikščioti Gedimino prospektu ir žinoti, kurioje vietoje jis yra ne tik iš jį lydinčio asmens pasakojimų." - teigia viena iš idėjos įgyvendintojų - VšĮ "Verslas ir menas" direktorė - Eglė Jokužytė.

Projekto leidybinė grupė - VšĮ "Verslas ir menas" ir VšĮ "Ateities visuomenės institutas". Reljefinio plano autorė - dr. Diana Raudonienė.

Tai pirmasis tokio pobūdžio, todėl dar eksperimentinis leidinys, parengtas vykdant projektą "Neregio laisvas judėjimas sostinės kultūros gyvenime", finansuojamą iš Vilniaus miesto savivaldybės lėšų. Reljefinis planas išleistas 50 egz. tiražu. Kaip sakė E. Jokužytė, jį bus galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekoje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre pas orientacijos ir mobilumo mokytojus, tai pat kai kuriose kitose įstaigose: Europos komisijos atstovybėje, Vilniaus miesto turizmo informacijos centre. Reljefiniai vilniaus miesto gatvių ar atskirų žymesnių vietų žemėlapiai - sena dr. Dianos Raudonienės svajonė. Pagaliau, suvienijus verslininkų ir meno atstovų jėgas, ji pradedama įgyvendinti. Tiek šios idėjos autoriai bei vykdytojai, tiek ir patys neregiai tikisi, kad toks reljefinis žemėlapis yra pirmasis, bet ne paskutinis.

 

"Šulinio" inf.



* * *

Gruodžio 4 d. Lietuvos Respublikos Seime, Seimo pirmininkės pavaduotoja Irena Degutienė priėmė Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC) prezidentą serą Filipą Kraveną (Sir Philip Craven).

Šiame susitikime dalyvavo ir Baltarusijos, Estijos, Latvijos bei Lietuvos parolimpinių komitetų vadovai, Lietuvos parolimpinio komiteto vykdomojo komiteto nariai. Susitikimo metu vyko pokalbis apie parolimpinį sportą, jo ateities perspektyvas, kaimynų bendradarbiavimą.

Tą pačią dieną įvyko tradiciniai Geriausių 2013 metų Lietuvos neįgaliųjų sportininkų apdovanojimai. Šventėje dalyvavo LR Seimo Vyriausybės, socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovai, taip pat Tarptautinio parolimpinio komiteto prezidentas seras Filipas Kravenas.