Viršelio istorija
Apie galimybę patirti
 

Ne kasdien susimąstome, ką žmonės, gera jų valia, iniciatyvumas, kūrybiškumas atneša visuomenei, kaip ir ne kasdien įvertiname vieni kitiems sukurtas galimybes patirti. Ypač tas, kurios nuoširdžiai daromos dėl žmonių, o ne dėl „paukščiuko“ ataskaitų eilutėse. Į tokias vietas norisi sugrįžti. 

Žinome, kad Lietuvoje nematantiems ar silpniau matantiems draugiškų vietų yra nemažai. Bet turbūt kiekvienam mūsų šalies piliečiui yra tekę būti sostinėje. Pačioje Vilniaus širdyje, šalia Katedros, Valdovų rūmų muziejuje esate laukiami visi. Specialiai mums sudaryta galimybė perskaityti brailiu, išgirsti, paliesti, pačiupinėti. Valandžiukę savo vaizduotėje nuklysti į senovės laikų amatininkų ar dailininkų dirbtuves, valstybės valdovų gyvenimą. Ir per srūvančią atmintį, meno patyrimą sustiprinti save patį. Naudokimės galimybėmis! 

Viršelyje – LASS prezidentas Paulius Kalvelis ir Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė apžiūri koklių ekspoziciją / muziejaus archyvo nuotr. 

 

Apvali vasario mėnesio žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka, kurioje Valdovų rūmų muziejuje iš dešinės pusės užfiksuotas Paulius Kalvelis ir jam iš dešinės stovinti Ramunė Šmigelskytė-Stukienė, tyrinėjantys koklių matricų ekspoziciją. Prie tolimojo ekspozicijos krašto yra dvi stačiakampės matricos, o arčiau – dviem eilėmis išdėliotos maždaug perpus mažesnės kvadratinės. Ties ilguoju paviršiaus kraštu, esančiu arčiausiai Pauliaus ir Ramunės, yra išdėlioti geltoni lapai, ant kurių galima įžvelgti šviesius brailio rašto taškelius. Paulius yra vidutinio amžiaus, trumpų rudų plaukų ir trumpa tamsia barzdele apžėlusiu veidu. Jis dėvi pilką kostiumą ir baltus marškinius bei yra palinkęs į priekį, kad galėtų pasiekti ir tyrinėti eksponatus. Jo dešinė ranka su žiedu ant bevardžio piršto liečia ir iš dalies uždengia kvadratinę matricą su iškiliu piešiniu, galbūt vaizduojančiu medžiotojo ragą pučiantį žmogų. Pauliaus veidas atrodo susikaupęs ar susidomėjęs, lūpos kiek šypsosi. Jam iš dešinės stovinti Ramunė yra stambesnio sudėjimo ir šviesių plaukų, kurie krenta ant pečių. Ji dėvi rudą palaidinę ilgomis rankovėmis ir akinius. Moteris yra palinkusi virš eksponatų ir dešiniąją kiek sugniaužtą ranką padėjusi ant geltono popieriaus lapo. Ramunės veidą sunku įžiūrėti dėl kampo ir krentančių plaukų, tačiau iš pravirų lūpų galima spėti, kad ji pasakoja apie parodą, koklių matricas ar jų istoriją. Nuotraukos fono dešinįjį trečdalį sudaro balta siena, o likusią dalį – kiek tolesnė tamsiai žalia siena. Prie jos stovi Pauliaus krūtinės iš dalies uždengtas medinis stovas su ilga koja ir kiek pasvira horizontalaus stačiakampio formos atrama, ant kurios padėtas į informacinį lankstinuką panašus lapelis. Iš nuotraukos galima nuspėti, kad apsilankius Valdovų rūmų muziejuje galima sužinoti kažką naujo bei patyrinėti įdomius eksponatus. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Dešinėje pusėje matyti, kad ekspozicija yra greta šviesiai žalios sienos, ant kurios kabo didelis informacinis plakatas. Kairėje pasirodo daugiau tamsiai žalios sienos, ant kurios taip pat kabo dideli plakatai. 

PROTANOPIJA. Tas pats vaizdas pateiktas ne toks spalvotas kaip realus. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai kampuose visai užtemsta. Kairėje uždengiama Ramunės nugara ir ant stalo padėta ranka. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato Ramunės kūno iki alkūnės, o likusioje nuotraukoje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas vaizdas toks pat kaip realus, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje apatinėje nuotraukos dalyje visiškai nematyti didžiosios dalies koklių matricų bei Pauliaus ir Ramunės plaštakų. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras – nematomas. Šiuo atveju neįžiūrimas Pauliaus veidas ir kūnas nuo peties iki juosmens bei medinis stovas. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje įžiūrimas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – galima įžvelgti tik Pauliaus žastą ir medinį stovą. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]