Viršelio istorija

 

Apie įdėtą šilumą


 

Mažos bendruomenės yra labai panašios į šeimą. Jose darbai vyksta sklandžiai, tarpusavio sutarimu. Visi vieni apie kitus žino – pažįstami nuo anksčiau, o ir su metais gyvenimo istorija pasipasakoja pati. Nutikus laimei ar kokiam rūpesčiui, visada sulauksi nuoširdaus dėmesio. Tad noras susitikti gerai pažįstamas negausaus LASS Tauragės rajono ir Pagėgių filialo žmonėms. Jei kuris neateina į užsiėmimus, labai to žmogaus prie bendro stalo trūksta. 

Aišku, kiekvieno žmogaus istorija yra verta atskiro dėmesio. Bet šįkart skaitykite apie netikėtą filialo sumanymą – pagaminti kvapnią ir gardžią gilių kavą. Susirinkę dirbti tauragiškiai gal net patys nepastebėjo, kad be kavos sukūrė ir kažką kita – jaukų bendrumą, santykį su kitu žmogumi, kiekvienam taip reikalingą artumą. Geriant tą gilių kavą, ragaujama kiekvieno įdėta šiluma. 

Viršelyje – (sėdi) Aloyzas Šlepavičius, Ona Arnašienė. Stovi (pirmoje eilėje už stalo, iš kairės): Raimonda Sebeckienė, Danutė Lemkienė, Teresė Jancevičienė, Laimutė Macijauskienė, (antroje eilėje, iš kairės) Jonas Mėlinavičius, Algis Janušauskas, Ilona Usvaltienė, Viktorija Merkelienė, Vytautas Jancevičius / Fotografijos.lt nuotr. 

Apvali lapkričio mėnesio žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka, kurioje pavaizduota erdviame kambaryje už virtuvinio stalo susibūrusi vienuolikos žmonių grupė. Kairėje nuotraukos pusėje prie stalo krašto sėdi dešiniuoju profiliu kiek pasisukęs pagyvenęs A. Šlepavičius, pliktelėjusiu viršugalviu. Jo rimtas žvilgsnis nukreiptas į šoną. Priešingoje stalo pusėje įsitaisiusi vyresnio amžiaus stambesnio sudėjimo O. Arnašienė, trumpais šviesiais garbanotais plaukais, maloniai besišypsanti fotografui, ryškiai raudonomis lūpomis. Jos kairė akis šnairuoja į dešinę nuotraukos pusę. Stovinčių žmonių viduryje, pirmoje eilėje už stalo esanti vyresnio amžiaus D. Lemkienė – tamsiais tiesiais pečius siekiančiais plaukais laiko aukštą baltą plastikinį dubenį ir iš jo šaukštu su kaupu kabina smulkintus rusvos spalvos gilių miltelius. Panašų dubenį laiko ir gilių miltelius šaukštu kabina už sėdinčios moters stovinti L. Macijauskienė. Aplinkui besibūriuojantys žmonės maloniai šypsosi fotografui. Daugelis žvelgia į objektyvą, o kai kurių viena ar abi akys nukreiptos į tolį. Ant priešais esančio stalo patiesta šviesi staltiesė su kiek tamsesniais augaliniais raštais, padėtos trys lėkštutės su pyrago gabaliukais, smulkintu šakočiu ir šokoladu lietais sausainiais bei pribarstyta gilių. Už grupės yra balta siena, kurios dešinėje matyti arka su baltomis durimis, o kairėje – dalis kito kambario ar koridoriaus su langu, pro kurį matoma dalis daugiabučio. Grupė atrodo maloniai nusiteikusi, pasitempusi, kai kurių veiduose galima įžvelgti pasididžiavimą arba ryžtą. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė nuotrauka apima daugiau stalo apačios ir šonuose esančių žmonių. 

PROTANOPIJA. Tas pats vaizdas pateiktas ne toks spalvotas, kaip realus. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai kampuose visai užtemsta. Nuotraukoje nesimato kairėje pusėje sėdinčio ir stovinčio vyrų, dalies stalo ir lėkštutės su pyragu. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato apatinės stalo pusės ir ant jo esančių gilių, o likusioje nuotraukoje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas vaizdas toks pat kaip realus, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje apatinėje nuotraukos dalyje visiškai nematyti dešinėje pusėje sėdinčios moters kūno nuo pečių į apačią, dešinės stalo pusės ir lėkštučių su sausainiais ir šakočiu. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras – nematomas. Šiuo atveju, nematyti viduryje stovinčios moters su dubeniu ir iš dalies aplink ją stovinčių žmonių. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje įžiūrimas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – galima įžvelgti tik viduryje stovinčią moterį nuo pečių iki juosmens ir jos laikomą dubenį su smulkintomis gilėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką