Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Dainos iš laikraščių puslapių


 

Parašas po straipsniuRadijo stotys pristatydavo Endriu Dženkinsą (Andrew Jenkins) kaip „neregį laikraštininką-pamokslininką“. Mat iš tikrųjų jis buvo pamokslininkas ir tikėjimo tiesų skleidėjas nuo devynerių metų, kai netikėtai parodė šį savo talentą. Iš 800 jo sukurtų dainų bemaž du trečdaliai – religinio turinio, gospelo kūriniai, kuriuos atlikdavo geriausi žanro meistrai, tarp jų – neprilygstamoji Mahalija Džekson (Mahalia Jackson). Kitos jo dainos dažniausiai pasakodavo rezonansines istorijas iš laikraščių puslapių: apie stichijos sukeltas katastrofas, buitinius kivirčus, keistus neįtikėtinus nutikimus. Daugelį jų jis atliko pats su savo šeiminiu ansambliu „The Jenkins Family“, kai kurios buvo išgarsintos kitų atlikėjų, kai kurios iki šiol gyvuoja kantri muzikos repertuare. 

Endriu gimė 1885 m. – pačiu laiku, kad jo dainos jau pasiektų radiją ir fonografą bei pasklistų didžiuliais, to meto kriterijais, mastais („The Death of Floyd Collins“ buvo parduota daugiau nei 300 tūkst. kopijų!). Jo regai pakenkė vaikystėje per klaidą paskirti vaistai, tačiau sugadino jam akis tik iš dalies. Būdamas nei neregys, nei regintysis, jis negalėjo gauti visaverčio išsilavinimo: paprastoje mokykloje buvo labai sudėtinga prisitaikyti, o į neregių nebuvo priimtas. Tad skambinti gitara, mandolina, bandža bei groti lūpine armonikėle jis išmoko savarankiškai ir uždarbiaudavo tiek pamokslais, tiek muzikuodamas gatvėse. 

1919 m., būdamas jaunas našlys, jis vedė Francis Džeid Valden Eskiu (Francis Jane Walden Eskew) – panašaus likimo taip pat pirmojo vyro netekusią moterį, kuri turėjo tris labai muzikalius vaikus. Taip susikūrė „The Jenkins Family“ grupė, tapusi Atlantos radijo stoties muzikiniu talismanu ir įrašų kompanijos „Okeh“ sėkmingu radiniu. Iš pradžių jie atliko liaudies muziką, lengvąją klasiką ir žinomas to meto kantri dainas, tačiau netrukus publika pamėgo Endriu sukurtų originalių dainų repertuarą. Vertėtų pažymėti, jog Dženkinsus pasisekimas ištiko anksčiau, nei muzikos industrijos pasaulin įžengė garsioji „Carter Family“, skleidusi panašios krypties muziką ir padariusi didžiulę įtaką bliugrasui ir kantri. 

Dženkinsai intensyviai įrašinėjo palyginti neilgai: nuo 1921 iki 1934 metų. Per tą laiką išaugęs populiarumas suteikė Endriu galimybę suburti gausią parapiją, jis susitelkė į dvasinių tiesų sklaidą. Muzikos verslo realijos tuo metu buvo ne itin palankios dainų kūrėjams. Už savo didįjį hitą jis tegavo 25 JAV dolerius! Teises sutiko perleisti leidėjui. Ilgainiui, susidurdamas vėl ir vėl su savo dainų netektimi, jis ėmė saugoti savo juodraščius, pirmųjų atlikimų įrašus ir kitokią dokumentaciją, kad galėtų įrodyti savo autorystę. Tai suveikė, jis pradėjo gauti atlygį už savo muziką, ir netgi po jo mirties įdukrai pavyko įrodyti gospelo „God Put a Rainbow in the Sky“ autorystę ir apginti teises. 

Nenuostabu, kad retas atlikėjas, atradęs E. Dženkinso gospelą, sukdavo galvą, kas galėtų būti autorius: jo stilius buvo labai artimas folklorui, jis naudojo liaudies dainų poetines priemones ir motyvus. Pasaulietinės dainos, kurias galima priskirti „žinių baladžių“ žanrui, buvo kur kas savitesnio pobūdžio: sekdavo poetine forma dramatiškas istorijas apie uolų tyrinėtojo įstrigimą po žeme, traukinių susidūrimą, lenktynininko žūtį ir kitus įvykius. Jos tapo pagrindu gyvybingam ir vis atsinaujinančiam formatui dainų, grįstų tikrais įvykiais. Tokių pavyzdžių yra sukūrę Bobas Dylanas, „The Beatles“, „The Rolling Stones“ ir daugybė kitų žinomų muzikantų. 

Pats E. Dženkinsas žuvo autoavarijoje 1957 m., būdamas septyniasdešimt vienerių. Apie tai, žinoma, buvo parašyta laikraštyje, bet niekas neparašė jo istorijos vertos dainos. 

Paspaudę nuorodą paklausykite 1925 m. E. Dženkinso įrašytos labai populiarios dainos „Floido Kolinso mirtis“ („The Death of Floyd Collins“). 

 

Nuotrauka. E. Dženkinsas 

E. Dženkinso portretas iš arti. Žilaplaukio vyro rimtas, stačiakampio formos veidas nukreiptas tiesiai į objektyvą. Jo akis dengia apvalūs tamsinti akiniai, o nuo stambios nosies aplink siauras lūpas nuleistais kampučiais tęsiasi gilios raukšlės. Endriu plaukai šiek tiek banguoti ir sušukuoti į dešinę galvos pusę. Vyras dėvi tamsų kostiumą ir šviesius marškinius bei ryši tamsų kaklaraištį su tamsiomis vertikaliomis juostelėmis ir šviesia įstriža kiek banguota linija. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką