Ir kūnui, ir sielai

Loreta Aukštuolienė, Klaipėdos RUC meninio ugdymo mokytoja, ekspertė

„Pažinimo stebuklas 2023“


 

Parašas po straipsniuKas gi slepiasi po šiuo pavadinimu? Ogi tarptautinė ir vienintelė Baltijos regione stovykla vaikams ir jaunuoliams su regos negalia. Jau dvyliktą kartą stovyklos organizatoriai – Klaipėdos senamiesčio „Rotary“ klubas ir Klaipėdos regos ugdymo centras (Klaipėdos RUC) – pakvietė vaikus iš Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir įvairių Lietuvos kampelių dalyvauti šiame pažinimo ir džiaugsmo stebukle. Išsiilgę šilto, siautulingo, pilno aktyvios veiklos ir tiesiog paprasto bendravimo ir draugystės, stovyklos dalyviai rinkosi į „Raganės“ stovyklavietę Palangoje. Šių metų stovyklos tema – „Klaipėdos kraštas istorijos labirintuose“, skirta Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui paminėti, kvietė domėtis pamario krašto unikalumu, krašto istorija, buitimi. 

Gintaro muziejuje Palangoje stovyklos dalyviai susipažino su gintaro atsiradimo istorija, jo savybėmis, lietė jį ir lygino su akmenukais. Lietuvos jūrų muziejaus edukacijose praplėtė savo žinias apie Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą ir jo paskirtį, sužinojo, kaip gyvūnai patenka į reabilitacijos centrą. Vaikai jautriai reagavo sužinoję apie Baltijos jūros užterštumą bei kitus žmogaus veiklos veiksnius, kenkiančius gyvūnų gerovei ir visai Baltijos jūros ekosistemai. Ypač iškalbingi buvo liečiamieji pavyzdžiai, paveikti naftos produktų, taip pat garsų ir triukšmo klausymasis. Jiems tai buvo nauja patirtis. Šiuos įspūdžius dar labiau sustiprino delfinų žaidimai, jų metu buvo įgarsinta informacija apie delfinus. Stovyklos dalyviai dalijosi savo mintimis, nes kai kurie net neįsivaizdavo, kad į jūrą patekęs plastiko gabalėlis ar maišelis gali pražudyti gyvūną. Jie diskutavo, kaip galėtų keisti savo įpročius ir rūšiuoti atliekas bei antram gyvenimui prikelti naudotus daiktus. Edukacijose apie pingvinus ir ruonius stovyklautojai ir vadovai pirmiausia pasidžiaugė įtraukiais ir paveikiais užsiėmimais, kuriuose muziejaus edukatoriai žaismingai, jautriai ir rūpestingai perdavė savo žinias. Vaikai, dalydamiesi įspūdžiais, džiaugėsi naujomis žiniomis apie jūros gyvūniją – delfinus, ruonius ir pingvinus, stovyklautojams patiko, kad jie galėjo įsitraukti į diskusijas ir taip gauti atsakymus į rūpimus klausimus. Gilų įspūdį paliko pingvino plunksnų tyrinėjimas. Daugeliui buvo nauja liečiant pažinti pingvino ar ruonio muliažą. Kai kurie nematantys vaikai pirmą kartą buvo Jūrų muziejuje ir jiems įsiminė skirtingi kvapai lankantis pas reabilituojamus ruonius, pas pingvinus ar vaikščiojant po muziejų-akvariumą. Stovyklos dalyviai pasigedo prie kai kurių eksponatų QR kodų. Vyresnieji naudojasi išmaniosiomis technologijomis, todėl gali savarankiškai gauti informaciją apie juos sudominusį eksponatą. Edukacija apie vėjus buvo perteikta pajaučiant judantį oro srautą. Mokiniams labiausiai įsiminė patirtinė dalis, kai kiekvienas pūsdamas galėjo išmatuoti stiprumą ir trukmę. Diena, praleista Jūrų muziejuje, paliko neišdildomus įspūdžius ir potyrius. 

Daug pažintinių susitikimų vyko ir stovykloje: visiems ilgam įsiminė susitikimas su gintaro apdirbimo meistru – vaikai patys pasigamino sau suvenyrus iš gintaro, sužinojo jo apdirbimo subtilybių. Rėmėjai pradžiugino ir pamalonino egzotinių vaisių degustacija. Stovyklautojai galėjo įvairiais pojūčiais patirti skirtingų rūšių – pasifloro, papajos, mango, zambutano, „drakono“, „gyvatės“ bei kitų – vaisių skonį, kvapus, paviršiaus išskirtinumą. Muitinės darbuotojų – kinologų ir jų „kolegų“ šuniukų – apsilankymas, pažintis su jais vaikams suteikė daug džiaugsmo ir žinių apie šią profesiją. 

Stovykloje tapo tradicija susitikti su žmonėmis, turinčiais regos negalią, jie pasidalija su vaikais savo sėkmės istorijomis. Šiais metais į stovyklos atidarymo renginį atvyko Lietuvos aklųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas Vilmantas Balčikonis, jis linkėjo įveikti baimes, rasti kompromisą kiekvienoje situacijoje, puoselėti šiltus tarpusavio santykius ir draugystę. 

Smagus ir sakrališkas buvo Joninių vakaras su raganų burtais ir ugnies užkalbėjimu gintaro dulkėmis, vainikų pynimu ir paparčio žiedo ieškojimu. 

Nepakartojamas talentų šou leido atsiskleisti kiekvienam norinčiam jame dalyvauti stovyklautojui. Talentingasis Kirilas iš Latvijos daugelį sužavėjo virtuozišku grojimu gitara, dalyviai iš Lenkijos mokė visus šokti linksmąjį „Krokoveką“, muzikalieji Ukrainos vaikai degė patriotiškumu ir meile savo kraštui, šio renginio metu visi linksmai ir noriai sukosi lietuvių liaudies, pajūrio krašto rateliuose ir žaidimuose. Kiekvieną vakarą kvietė įspūdingai linksma diskoteka. Na, o džiugesiui ir norui dar ir dar kartą sugrįžti prie jūros, pajusti jos kvapą, bangų ošimą, vėjo gaivumą, augalų šiurenimą, vandens vėsumą – nebuvo ribų. 

Savaitė prabėgo nepastebimai. Visi nori ir tikisi sugrįžti, vėl sutikti draugus. Stovykloje mes rašėme dienoraštį ir norime pacituoti kelias stovyklautojų mintis: „Labiausiai man patiko Jūrų muziejus, buvo labai smagu ten lankytis. Anksčiau bijodavau eiti į muziejų, kad kur nors neužkliūčiau, o čia visi tokie malonūs, viską parodo, leidžia paliesti. Visi skirtingi galime būti muziejuje kartu ir tyrinėti. Didžiausią reikšmę gyvenime turi tai, ką padarome dėl kitų. Nuoširdžiai dėkojame už nuostabią, geriausią stovyklą. Ačiū už gražų, jautrų, turiningą, prasmingą laiką. Kartais reikia tiek nedaug, kad taptum laimingu žmogumi. Stovykla – jėga. Jaunimas puikus, „užsikrėskime“ gerais darbais, tėvų ištverme, jaunatvišku nuoširdumu.“ 

Mes, organizatoriai, stengiamės tobulėti, sukurti tokią aplinką, į kurią norėtųsi sugrįžti. Tad iki kitų pasimatymų ir pažinimo stebuklų, susitikime prie Baltijos! 

 

Nuotrauka: Stovyklautojai iš įvairių šalių jau dvyliktą kartą susirenka Lietuvos pajūryje į Klaipėdos senamiesčio „Rotary“ klubo ir Klaipėdos RUC organizuojamą tarptautinę stovyklą / Organizatorių nuotr. 

Ant medinio tako link pajūrio tarp žolėmis apaugusių kopų fotografui moja stovyklautojai. Arčiau, nuotraukos dešinėje, stovi atsisukusi, maloniai besišypsanti moteris ilgais, šviesiais į uodegą surištais plaukais ir į kairę pasisukęs vyras su kepurėle ir akiniais nuo saulės. Jie dėvi tamsias striukes ir tamsias kelnes ir yra aukštai iškėlę dešines rankas su šviesiomis skarelėmis, užrištomis ant riešo. Už kelių metrų prie pat tako galo būriuojasi stovyklautojai, taip pat besisaugantys nuo šalčio megztiniais ir lengvomis striukėmis. Daugelis grupėje esančių žmonių linksmai mojuoja, vienas iš jų laiko aukštai iškėlęs V ženklą – ištiestą smilių ir didįjį pirštus. Tolumoje – išmindžiotas paplūdimio smėlis, pavienės žmonių grupelės, šiek tiek banguojanti jūra ir apniukęs dangus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]