Forumas

Autoriaus nuotraukaFortūnatas Grygas

Keli programos akcentai


 

Esu Fortūnatas Grygas. Išsilavinimas – aukštasis, mokyklinė edukologija. Pavaduotojas – Ramūnas Kuropatkinas. 

Keletas teiginių iš mano rinkiminės programos: 

1. LASS pirmininko rinkimai. 

Mano giliu įsitikinimu, LASS pirmininką turėtų rinkti ne delegatai. Aš organizuočiau elektroninius LASS pirmininko rinkimus, tuomet turėtų galimybę balsuoti visi LASS nariai. Asmenys būtų identifikuojami elektroniniu, mobiliuoju parašu ar remiantis internetinės bankininkystės sistema. Toks rinkimų organizavimas nebūtų brangesnis, nei suvažiavimo organizavimas ir, svarbiausia, turėtume aiškų skaidrumą. 

2. Dėl įsidarbinimo problemų sprendimo. 

Nuo 2017 m. yra skatinamas neįgaliųjų įdarbinimas (kalbu apie Užimtumo rėmimo įstatymo įgyvendinimą) laisvoje darbo rinkoje, išmokant darbdaviams tokias pačias darbo užmokesčio kompensacijas kaip ir neįgaliųjų socialinėse įmonėse. Tai reiškia, kad neįgalūs asmenys laisvoje darbo rinkoje po mokesčių išskaitymo gali gauti nuo 680 iki 780 Eur į rankas. Tai skatina ir dabartinė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Taip planuoju skatinti regos negalią turinčių asmenų įsidarbinimą ne tik socialinėse įmonėse, bet ir laisvoje darbo rinkoje. 

3. Nuosavo verslo kūrimo skatinimas. 

Skatinsiu LASS narius dalyvauti Savarankiško užimtumo rėmimo programoje ir gauti iki 22000 Eur 100 proc. intensyvumo negrąžintiną paramą nuosavai darbo vietai įsisteigti. Taip pat noriu pabrėžti, kad ši parama yra pervedama tiesiai į neįgalaus žmogaus banko sąskaitą. Taigi šiuo atveju išvengiama nereikalingų tarpininkų ir neįgalusis tampa tiesioginiu naudos gavėju. Savarankiško užimtumo rėmimo programa ypač gali pasitarnauti LASS nariams, gyvenantiems regionuose, kuriuose nedarbas yra didžiausias. Nuosavo mikroverslo kūrimas čia gali būti jeigu ne vienintelė, tai bene realiausia galimybė pagerinti gyvenimą sau ir savo šeimai. 

4. Pasiūliau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai netaikyti neįgaliesiems „mokesčių nuo minimumo“, jeigu jie konkretų einamąjį mėnesį nepasiekia būtinosios apyvartos. Tai reiškia, kad neįgalieji (įskaitant turinčius regos negalią) neprarastų motyvacijos „nuosavoms“ darbo vietoms kurti. 

5. Dėl LASS įmonių veiklos efektyvumo. 

Didžiausią dėmesį skirčiau tam, kad įmonės kurtų daugiau naujų produktų ir taip generuotų didesnį pelną. 

6. Būsto problemos sprendimas. 

LASS bendruomenei labai aktuali yra būsto problema. Iš daugiau nei 5000 sąjungos narių apie 30 proc. susiduria su socialinio būsto trūkumu. Dalis aklųjų ir silpnaregių stovi eilėse socialiniam būstui gauti, tačiau tai užtrunka gana ilgai, kartais daugiau nei 10 metų. Jauniems žmonėms reikia galvoti apie šeimą ir visavertį gyvenimą. Rajonuose ši problema irgi opi, tačiau lengviau surasti renovuotinos būklės būstą. Jis yra žymiai pigesnis nei didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kokios galėtų būti socialinio būsto akliesiems ir silpnaregiams, gyvenantiems didžiuosiuose miestuose, perspektyvos? Šiandien Vilniaus mieste galima gauti 205 Eur kompensaciją būsto nuomai. Šiuo atveju svarbiausias vaidmuo tektų LASS. Taip pat be jokios abejonės būtų reikalingas bendradarbiavimas su kitų didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybėmis. 

7. Dėl LASS narių poilsio organizavimo. 

Pastaruoju metu daug kalbama apie įvykusį poilsio namų „Spindulys“ pardavimą. Nemanau, kad 270 000 Eur uždarbis buvo strateginis sprendimas. „Spindulio“ poilsiavietę naujieji savininkai sėkmingai renovavo. Mano giliu įsitikinimu, likusių poilsio namų išparceliavimas turėtų būti sustabdytas. 

Visa kita plačiau pateikta mano rinkiminėje programoje. 

 

Nuotrauka: Fortūnato Grygo portretas. Jaunas vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio, žvelgiantis tiesiai į skaitytoją. Jo plaukai tamsūs, trumpi, žvilgsnis gilus, veide kukli šypsena. Vyras atrodo ramus ir pasitikintis savimi. Jis vilki tamsų švarką ir baltus marškinius. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką