Laiko juosta

 

 


 

Aktualiausi klausimai aptarti Liublianoje 

Europos aklųjų sąjungos (EAS) bendradarbiavimo su ES institucijomis komisija renkasi kartą per metus ir aptaria bendrus aktualiausius europinio lygio klausimus: Europos aklųjų sąjungos vykdomas kampanijas, ES institucijų priimtus dokumentus (direktyvas), planuojamas tolesnes darbo kryptis. Europos aklųjų sąjunga Europos lygmeniu atstovauja neregių ir silpnaregių interesams. 

2021 m. lapkričio 20 d. komisijos susitikimas vyko Slovėnijos sostinėje Liublianoje. Šiuo metu Slovėnija pirmininkauja ES tarybai. Lietuvai šiame susitikime atstovavo LASS pirmininko pavaduotoja Irma Jokštytė ir viešojo administravimo specialistas Vilmantas Balčikonis. Dalis komisijos narių dalyvavo gyvai, o dalis prisijungė nuotoliniu būdu. Komisijai pirmininkavo Švedijos atstovas Hakanas Thomssonas. 

Posėdis pradėtas įvairių šalių neįgaliųjų organizacijų patirties aptarimu, kaip sekasi įgyvendinti Marakešo sutartį, kuri bibliotekoms leidžia dalytis prieinamais formatais pritaikytomis knygomis (įgarsintos ar elektroninės knygos). EAS susirūpinusi, nes nėra žinių, kaip skirtingose šalyse sekasi pritaikyti teisinę bazę ir praktiškai įgyvendinti knygų prieinamais formatais dalijimąsi. Išsakėme poziciją, kad Lietuvoje teisinė bazė sutvarkyta tinkamai ir žiūrint praktiškai, po truputį Lietuvos aklųjų bibliotekoje atsiranda vis daugiau knygų rusų kalba, kuriomis pasidalija Latvija. Bendra šalių pozicija, kad reikia toliau skatinti Marakešo sutarties žinomumą ir įgyvendinimą. 

EAS rūpindamasi aplinkos prieinamumu neregiams ir silpnaregiams jau daug metų dalyvauja atnaujinant liftų standartą. Siekiama, kad nebūtų įteisintas liftų valdymas neregiams neprieinamais liečiamaisiais ekranais, kad būtų išlaikomas tinkamas mygtukų kontrastas silpnaregiams. Sėkmingas EAS darbas šioje srityje užtikrina, kad ir Lietuvos neregiai artimiausiu metu nesusidurs su nepritaikytais liftais. 

Nemažas dėmesys susitikimo metu skirtas rinkimų prieinamumo klausimui. ES neįgaliųjų teisių strategijoje 2021–2030 m. vienas iš prioritetų yra pasiekti, kad 2024 m. Europos Parlamento rinkimai būtų prieinami žmonėms su negalia. Tai turi tapti pavyzdžiu pasauliui. Kadangi ES rinkimai vyksta šalyse narėse, tikimasi, kad užtikrinus prieinamus Europos Parlamento rinkimus, valstybės nebenuleis rinkimų prieinamumo kartelės žemiau ir tik taip juos vykdys nacionaliniu lygmeniu. 

Aptartos garsinio vaizdavimo plėtros galimybės, EAS įgyvendinamas PARVIS projektas (kuriame dalyvauja ir Lietuva). Pasidalyta planais, kaip siekti ES nediskriminavimo direktyvos priėmimo. Supažindinta, kokioje stadijoje yra vieningo Europos neįgaliojo pažymėjimo vystymas. Pasidalyta rūpesčiu, kad trūksta atgalinio ryšio dėl Viešojo sektoriaus institucijų interneto svetainių ir mobiliųjų programų prieinamumo direktyvos įgyvendinimo. Iš viso darbotvarkėje aptarta virš 20 klausimų. 

Apibendrinant šį svarbų renginį norisi pabrėžti dvi mintis. Visų pirma, EAS reikalingas aktyvus narių dalyvavimas renkant informaciją apie esamą situaciją, dalijantis ekspertinėmis žiniomis. EAS prezidentas Rodolfo Cattani atvirai apgailestavo, kad šalių dalyvavimas mažėja ir ateityje tikimasi didesnio įsitraukimo. Antra, galima tvirtai pasakyti, kad LASS atstovai šiame posėdyje drąsiai dalijosi savo patirtimi interneto svetainių, rinkimų prieinamumo, Marakešo sutarties įgyvendinimo ir kitais klausimais. Svarbu pabrėžti, kad matome prasmę dalyvauti Europos lygmens organizacijoje, nes ji gina ir mūsų interesus, o kartais praktiniais projektais užveda ant teisingo kelio mūsų nacionalinėje veikloje. 

 

Vilmantas Balčikonis 

 

Dar kartą stipriausi Europoje 

Metams atidėtos Tokijo olimpinės ir paralimpinės žaidynės, sunki ir sekinanti žaidynių pradžia Lietuvos golbolo rinktinei... Sporto pasaulio žmonės, ir ne tik jie, žino, esti valandų ar dienų, kai tiesiog nesiseka: nekrinta įvarčiai, nebyra taškai, negerėja rezultatai. Nesėkmingai „susirikiuoja“ žvaigždės, didelis psichologinis krūvis. Visų mūsų džiaugsmui, Lietuvos golbolo komanda iš Tokijo grįžo pasipuošusi bronzos medaliais! 

 Parašas po straipsniu

Kas toliau? O toliau, jeigu ir buvo koks nors stabtelėjimas komandos žaidimo istorijoje, tai sulig paralimpinėmis žaidynėmis jis baigėsi. Komanda vėl veržli, kovinga, pasitikinti savimi. To įrodymas – šių metų lapkričio mėnesį Turkijoje iškovoti Europos golbolo čempionato aukso medaliai. Lietuvos rinktinė į Turkiją atvyko be veteranų Mariaus Zibolio ir Genriko Pavliukianeco, vietoje jų debiutavo jaunas žaidėjas Normantas Prušinskas. Kiti žaidėjai – paralimpiečiai Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Nerijus Montvydas, Justas Pažarauskas. 

Jau pirmosiose grupės varžybose lietuviai tiesiog „užmėtė“ Ispanijos komandą (pirmasis kėlinys – 8:1). Pasiekus dešimties įvarčių skirtumą, rungtynės pagal golbolo taisykles nutrauktos dėl akivaizdaus lietuvių pranašumo. J. Pažarauskas šiose rungtynėse pelnė 6 įvarčius, 4 – N. Montvydas, 2 – Europos čempionate debiutavęs N. Prušinskas, 1 – A. Jonikaitis. „Visos čia esančios komandos prieš mus žaidžia su dviguba energija ir nori mums įkąsti, nes esame Tokijo paralimpinių žaidynių prizininkai“, – po rungtynių su ispanais sakė komandos treneris Valdas Gecevičius (jau parengus straipsnį paskelbta, kad su treneriu nuspręsta atsisveikinti). 

Pergale baigėsi ir antrosios lietuvių rungtynės su Rusijos komanda. Iškovota ir trečia pergalė prieš Ukrainą. Lietuviai šiame čempionate patyrė vienintelį pralaimėjimą – ketvirtosiose grupės rungtynėse nusileido belgams, tačiau jis nieko nelėmė. Užėmusi grupėje pirmąją vietą, ketvirtfinalyje Lietuvos komanda nugalėjo varžovus iš Juodkalnijos ir užtikrintai žengė į čempionato pusfinalį. Jame lietuvių laukė Vokietijos golbolininkai, nusiteikę itin kovingai. Rungtynės iki paskutinių akimirkų vyko įtemptai, tai vienai, tai kitai komandai įgyjant įvarčio ar dviejų pranašumą. Rezultatui susilyginus 8:8, pergalę atnešė komandos kapitono N. Montvydo paskutinėmis sekundėmis pelnytas įvartis – 9:8 – lietuviai finale! N. Montvydas šiose rungtynėse pelnė 6 įvarčius. Lietuvių komandos kapitonas tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju – 33 įvarčiai. 

Finale lietuvių laukė seni pažįstami – ukrainiečiai. „Ukrainiečius nugalėjome grupėje, bet tai nieko nereiškia. Jei kas būtų pasakęs, kad ukrainiečiai laimės pusfinalyje prieš turkus, tikrai būčiau statęs už Turkijos komandą. Tai tik parodo, kad nutikti gali visko, o ypač finale“, – įspūdžiais po pergalės pusfinalyje dalijosi V. Gecevičius. Nieko netikėta neįvyko, 6:3 – lietuviai penktą kartą tapo Europos čempionais! 

„Komanda žaidė stabiliai, ramiai, vyravo gera psichologinė atmosfera. Matyt, prisidėjo ir tai, kad po Tokijo buvome susižaidę“, – mintimis po čempionato dalijosi N. Montvydas. Šie metai Lietuvos golbolui buvo išskirtiniai, bet miegoti ant laurų nėra kada – jau birželį Pasaulio golbolo čempionatas. Ir vėl kova dėl kelialapio į 2024 metų paralimpines žaidynes! 

 

Parengė Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka: Lietuvos golbolo rinktinė Turkijoje iškovojo Europos čempionato aukso medalius / LPAK archyvo nuotr. 

Lietuvos rinktinės golbolo žaidėjų čempionų nuotrauka. Joje – septyni žmonės, stovintys ant čempionato pakylos, išsirikiavę vienas šalia kito ir matomi nuo sėdmenų iki viršugalvio. Žvelgiant iš kairės nuotraukos pusės, stovi penki jauni vyrai, vilkintys tokius pat sportinius marškinėlius ilgomis rankovėmis su lietuviška atributika ir tamsias kelnes. Ant kaklo kabo aukso medaliai. Kraštinis vyras rankose laiko knygą ar dėželę, žvelgia į šalia stovinčius kolegas, šalia jo esantis vyras išsižiojęs, tarsi kažką sakydamas, ir keliantis rankas į viršų. Trečias iš kairės – rankas iškėlęs aukštyn, besidžiaugdamas laiko golbolo prizinę statulėlę, jam iš kairės stovintis aukščiausias vyras – taip pat aukštyn iškėlęs rankas, o šalia jo stovintis vyras – ploja rankomis. Penketuko kairėje stovi jauna mergina ir vidutinio amžiaus vyras – abu sportiško sudėjimo, vilkintys sportiniais marškinėliais trumpomis rankovėmis su užrašu „Lietuva“ bei tamsiomis kelnėmis. Iškėlę rankas į viršų abu energingai ploja džiaugdamiesi pergale. Nuotrauka puikiai perteikia dalyvių džiaugsmą dėl iškovotos pergalės. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką