Laiko juosta

 

 


 

Parašas po straipsniu14 naujų knygų 

Prieš pusę amžiaus intensyviai svarstyta, ar brailio rašto nenustums į pašalį garsinės knygos. Skeptikai sakė, kad taip ir atsitiks – neatsitiko! Prieš du dešimtmečius prasidėjo ir iki šiol netyla diskusijos, ar brailio raštas tebebus aktualus informacinių technologijų amžiuje? Tuo pat metu absoliučiai užtikrinta kita tendencija: nepaisant elektroninės ir garsinės informacijos gausos, žmogaus raštingumas, sugebėjimas suvokti skaitomą tekstą tebėra svarbiausia jo kultūrinio identiteto dalis. Tik visomis prasmėmis raštingas neregys gali tikėtis gauti geresnį darbą, užimti aukštesnę vietą visuomenėje. 

Kad raštingumo įgūdžiai pradėtų formuotis ankstyvame amžiuje, itin svarbu skatinti vaikus pamėgti knygą, išmokti skaityti patiems. Klausydamas vien garsinių ar suaugusiųjų skaitomų knygų, vaikas niekada neišmoks gerai skaityti ir rašyti, neperpras gimtosios kalbos rašybos taisyklių, nepatirs savarankiško skaitymo malonumo. Knygų, kurios patrauklios ir skaitomos reginčių vaikų, brailio raštu yra nepalyginamai mažiau. Tai suprasdamas LASS respublikinis centras (LASS RC) pastaraisiais metais šalia kitų ėmėsi ir leidybinės veiklos. Paremtas Lietuvos kultūros tarybos ir vykdydamas leidybos projektą „Knygos pasaulis po neregio pirštais“, šiais metais brailio raštu LASS RC jau išleido 14 naujų knygų. Didžioji jų dalis skirta vaikams ir jaunimui, tačiau patinkančių tarp jų suras ir suaugusieji. Rengiant leidybos planą, orientuotasi tiek į naujausias lietuvių autorių knygas, tiek į užsienio kūrinių vertimus. Apie tai, kaip nelengva priimti kitą, kitokį, kultūrinių skirtumų įvairovę pasakoja Aleksio Šermano (Alexie Sherman) „Absoliučiai tikras pusės etato indėno dienoraštis“, Lauros Varslauskaitės „Mano didelis mažas Aš“. Norintieji pasinerti į senovės baltų priešistorę, turėtų atsiversti Rasos Aškinytės „Glesum“. Prie artimų žmonių mirties temos skaitytoją įtaigiai veda Majos Lundės (Maja Lunde) „Sniego sesė“. 

Nuo 2020 metų LASS RC pradėjo leisti brailio knygas su reljefinėmis iliustracijomis. Šios rūšies iliustracijos yra svarbus pažinimo šaltinis formuojant nematančio vaiko (neretai ir suaugusiojo) suvokimą apie regimąjį pasaulį. Šiemet su reljefinėmis iliustracijomis išleistos dvi knygos: G. L. Marvel „Gyvūnai, pakeitę pasaulį“ (12 iliustracijų) ir Ginos Viliūnės „Smiltės ir Vėjaus kelionė po Baltijos jūrą“ (8 iliustracijos). Iš pirmosios knygos į skaitytoją prabyla šuo Laika su šalmu, katinas Oskaras, paršelis Anonimas, pingvinas Dindimas, begemotas Ovenas; iš antrosios – ruoniukai, eršketas, jūrų kiaulė, sakalas keleivis... Visi drauge jie byloja apie neišsemiamą gamtos formų įvairovę. 

Visos knygos perduotos Lietuvos aklųjų bibliotekai bei dviem aklųjų ugdymo centrams. 

 

LASS RC informacija 

 

Nuotrauka: Taktilinės iliustracijos neregiams padeda formuoti regimojo pasaulio vaizdinius / LASS RC nuotr. 

Knygos brailio raštu su taktiline iliustracija nuotrauka. Baltoje atverstoje knygoje pavaizduotas nupieštas iškilus katinas. Jis tamsios spalvos, didelėmis akimis, su ūsais, atrodo, lyg švelniai šypsotųsi. Apačioje katino piešinio matomas brailio raštu užrašytas iliustracijos pavadinimas 

 

Atnaujinta virtualioji biblioteka ELVIS 

Neseniai pasirodė iš pagrindų atnaujinta Lietuvos aklųjų bibliotekos virtualioji biblioteka ELVIS. Atnaujinimas vyko kelerius metus vykdant projektą „MoBiLait“, jo metu buvo ne tik atnaujinta visa virtualiosios bibliotekos sistema, bet ir papildyta keliais šimtais leidinių, skirtų mokslui ir savišvietai. 

Norėdami pradėti naudotis naująja ELVIS, apsilankykite įprastu virtualiosios bibliotekos adresu: www.elvis.labiblioteka.lt ir nueikite į puslapį: „Nauja virtuali biblioteka ELVIS, spausk čia“. Nors daugelis „Mūsų žodžio“ skaitytojų yra patyrę ELVIS vartotojai, naujojoje sistemoje jie vis tiek turės atnaujinti savo duomenis pasikeisdami slaptažodį, o kai kuriems dar teks „prisegti“ negalią įrodančio dokumento kopiją. Kai jūsų duomenys bus patvirtinti, galėsite laisvai naudotis naująja ELVIS biblioteka. 

Detaliau: atsidarę naujosios virtualios bibliotekos tinklalapį, spauskite mygtuką „Prisijungti“, tada mygtuką „Pamiršau slaptažodį“ ir įveskite savo elektroninio pašto adresą. Į savo elektroninio pašto dėžutę gausite nuorodą, kurią paspaudę turėsite įvesti naują slaptažodį. Atlikę šį veiksmą būsite prijungti prie sistemos. Norėdami įkelti negalią patvirtinantį dokumentą, spauskite mygtuką „Mano profilis“ ir rasite skiltį „Negalią patvirtinantis dokumentas“. Jei po šiuo užrašu bus parašyta „Nepatvirtintas“, turėsite paspausti ant šio mygtuko ir įkelti iš anksto nuskenuotą ar nufotografuotą savo neįgaliojo pažymėjimo kopiją. Įkėlę dokumentą, nepamirškite paspausti mygtuko „Atnaujinti duomenis“. 

Kad visi skaitytojai spėtų prisijungti prie naujos ELVIS sistemos be streso, senoji svetainės versija dar gyvuos iki naujų metų, tačiau joje neberasite naujausių leidinių, todėl visiems rekomenduojame atnaujinti duomenis nelaukiant senosios svetainės gyvavimo pabaigos. 

Naujoji ELVIS sistema turi daug daugiau įvairių funkcijų, pavyzdžiui, knygų galima ieškoti pagal įvairius kriterijus: žanrą, formatą, tipą, kalbą ir kitus, o knygų grotuvas taip pat turi įvairių naujovių, pavyzdžiui, miego režimo funkciją, yra parengtas naujosios ELVIS vartotojo vadovas „daizy“, „mp3“ ir „pdf“ formatais. Šį leidinį galėsite parsisiųsti iš pačios virtualiosios bibliotekos. 

Daugelį skaitytojų domina, ar yra naujosios ELVIS mobiliosios programėlės „Android“ ir „iOS“ sistemoms. Programėlės bus, tačiau jų dar reiks palaukti, šiuo metu atrenkami palankiausi programėlių kūrėjų pasiūlymai. Taigi kviečiame visus jungtis prie naujosios ELVIS sistemos ir pasigarsinti knygą! 

Pagalba teikiama telefonais (8 667) 80541 ir (8 666) 85305 bei elektroniniu paštu [email protected].  

Ugnė Žilytė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką