Redakcijos skiltis

 

 


 

Bendra tendencija tiek Lietuvoje, tiek Europoje – išsivysčiusiose šalyse silpnaregių sparčiai daugėja. Prie įgimtų ir įgytų ligų prisideda skaitmeninis akių nuovargis, pandemijos paskatintas nuotolinis darbas. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) Pasaulinės baltosios lazdelės dienos proga kviečia atkreipti dėmesį į silpnaregius ir jų poreikius. Svarbiausias kvietimo tikslas – aplinką, kurią kuriame visi drauge, padaryti tinkamesnę tiems, kas blogai mato. 

Statistikos departamento duomenimis, apie 300 tūkstančių prastai matančių mūsų šalies gyventojų, net nešiodami akinius ar kontaktinius lęšius susiduria su dideliais sunkumais gyvendami jiems nepritaikytoje aplinkoje. Net ir gerai matant neretam būna sunku pataikyti į nepažymėtas stiklines duris ar įskaityti daugelį instrukcijų, vaistų ir kitų produktų aprašymų, skelbimų ir tvarkaraščių. Silpnaregiai su tokiais nepatogumais susiduria kiekviename žingsnyje. Dažnai jų prastesnė rega išoriškai nepastebima. O ir patys silpnaregiai nenori išsiskirti iš visuomenės, kad nebūtų nustumti į darbo rinkos ir socialinio gyvenimo pakelę. Neretai šie žmonės su savo problema lieka vieni. LASS kviečia kiekvieną prisidėti prie silpnaregiams gyvenimą lengvinančių pokyčių. 

„Vis dažniau ir garsiau kalbame apie reikalavimus ir standartus, teisinius reglamentus, užtikrinančius fizinės ir informacinės aplinkos pritaikymą, bet išėjus į gatvę tave pasitinka realybė. Toje realybėje pirmiausia trūksta didesnių raidžių: ant autobuso, ant kabinetų durų, skelbimuose, dokumentuose, elektroniniame laiške. Mano kasdienė aplinka galėtų išgirsti šūkį – „Myliu dideles raides“! Jį galėtų išgirsti kiekvienas, turintis valią raidėms: dizaineris, programuotojas, tarnautojas, specialistas, ar šiaip, kad ir laišką rašantis žmogus“, – apie silpnaregystės keliamus nepatogumus ir paprastą būdą juos įveikti kalba LASS fizinės aplinkos prieinamumo specialistas Vytautas Gendvilas. 

Spalio 15-ąją, Pasaulinės baltosios lazdelės dieną, Seime ir kiekviename LASS filiale visoje Lietuvoje kalbėsime apie skirtingas regos galimybes ir aplinką, kuri būtų patogi visiems. Kalbėsime, kaip padėti žmogui, kuriam staiga nusilpo rega. Kuo jam pagelbsti technologijos ir technika? Ar nesuvaržomos žmogaus teisės, kai „priduodant“ pastatą nesilaikoma universalaus dizaino reikalavimų? Ar gali pilietis kam nors pasiskųsti, kai už savo namų durų nesijaučia saugus dėl prasto regėjimo, nors pilietines pareigas turi tokias pat kaip visi? 

Tiems, kurių rega yra silpna, sakome – Jūs esate mums reikalingi. 

  LASS logotipas

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]