Viršelio istorija

 

Apie būtinus pokalbius


 

Turbūt kiekvienas bent kartą gyvenime yra pasvajojęs, ką veiktų, jeigu nieko nereikėtų dirbti. Nebūtų pareigos eiti į valdišką ar savą kontorą. Nuo tavęs nepriklausytų bendradarbių ir kitų žmonių kasdienybė. Gal kuris, gavęs tokią privilegiją, išsiruoštų į labai tolimą kelionę ar užsiveistų ūkį, kokį verslą, gal kasdien skaitytų pasakas vaikams, anūkams, gal dažniau susirištų meškerę, o gal pasinertų į koncertus ar... Gal? 

Žemaičiai Antanas Letukas ir Vytautas Jonikaitis, turbūt, panašiai – nieko nedirbti – net nefantazuoja. Vienas ketvirtį amžiaus rūpinasi LASS Klaipėdos rajono filialo žmonėmis, kitas – jau beveik dešimtmetį vienija LASS narius Šilutės rajone. Abu juokauja, tarsi susitarę sako nepastebėję, kaip įsitraukė – svarbūs tapo žmonės, pagalba jiems, bendri džiaugsmai ir patyrimai. O tai, kam svarbu, matyti iš tolo. Nekeista, kad visai neseniai abu buvo perrinkti naujai filialo pirmininko kadencijai. Gal tik tų progų tarp darbų susitikti ir „pasirokuoti“ galėtų būti daugiau. Susėsti ramiai, niekur neskubant. „Pašposyti“. Pasitarti. Prisiminti. 

 

Viršelyje – (iš kairės) Vytautas Jonikaitis ir Antanas Letukas / S. Gerdausko nuotr. 

 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje – du vidutinio ar kiek vyresnio amžiaus vyrai – Antanas ir Vytautas, sėdintys lauke vasaros laikotarpiu ant neaukšto cementinio bortelio. Vyrai matomi visu ūgiu, atsisukę į skaitytoją, tačiau akis nuleidę žemyn. Kadangi bortelis neaukštas, maždaug dvidešimties centimetrų aukščio, ant jo krašto sėdinčių vyrų per kelius sulenktos kojos siekia vyrų krūtinę. Abu vyriškiai rankas patogiai atrėmę į kelius ir pirštų galiukais sunėrę priekyje savęs. Kairėje nuotraukos pusėje sėdintis vyriškis – vidutinio kūno sudėjimo, šviesių, labai trumpų plaukų, kiek suraukęs kaktą ir suspaudęs lūpas, tačiau atrodo, kad ruošiasi juoktis. Vyras vilki tamsius marškinėlius trumpomis rankovėmis, šviesią prasegtą liemenę, šviesias kelnes. Per petį pasikabinęs nedidelę tamsią rankinę, avi tamsiai rudus odinius batus. Vyras ant kairės rankos riešo dėvi sidabro spalvos laikrodį. Jam iš kairės, dešinėje nuotraukos pusėje, sėdi kitas vyras. Jo plaukai šviesūs, vidutinio ilgio, garbanoti, vyras užsidėjęs akinius, šypsosi. Jis vilki šviesius marškinius trumpomis rankovėmis, juodas kelnes, per petį pasikabinęs nedidelę juodą rankinę, avi tamsius batus. Ant kairės rankos vyras dėvi laikrodį juodu dirželiu, ant dešinės rankos bevardžio piršto mūvi auksinį žiedą. Vyrai, greičiausiai, apie kažką draugiškai šnekasi, kiek pasisukę vienas į kitą, šypsosi. Vyrams už nugarų matomas gražus gamtos peizažas – nuokalnė, besidriekianti iki plačios upės, kurios kitame krante matomas žaliuojantis krantas bei tolumoje esanti gyvenvietė. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį vyriškius supančios gamtos – nuotraukoje atsiranda keli žaliuojantys krūmokšniai, didesnė dalis cementinio bortelio, ant kurio sėdi vyrai, o tolumoje matoma daugiau žaliuojančių pievų. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Kairėje nuotraukos pusėje beveik nesimato vyriškį supančios gamtos, o nuotraukos viršuje esanti gyvenvietė visiškai išblukusi. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato kairėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyro pėdų ir dalies bortelio, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju, visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Apatinėje nuotraukos dalyje nesimato dešinėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyro kojų dalies nuo pėdų iki blauzdų vidurio bei dalies bortelio. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro – beveik visiškai nesimato kairėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyriškio ir dešinėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyriškio dešinės kūno dalies nuo pėdos iki kaklo. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti kairėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyriškio kūno dalį nuo klubų iki kaklo, taip pat dešinėje nuotraukos pusėje sėdinčio vyriškio dešinį kelį ir ranką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką