Socialinis pulsas

Autoriaus nuotraukaViktorija Paimbrekytė-Jonauskienė, tiflopedagogė

Specializuotos techninės pagalbos priemonės silpnaregiams


 

Parašas po straipsniuVis daugiau yra kalbama apie neįgaliuosius ir kaip galėtume jiems padėti. Mūsų, kaip visuomenės, pareiga yra užtikrinti, kad visi žmonės jaustųsi oriai ir saugiai. Galėsime padėti tik tuo atveju, kai žinosime pagrindinius būdus, kaip tai padaryti. Straipsnyje pateikiami praktiniai patarimai apie pagalbos būdus, kompensacines priemones sutrikusios regos asmenims – silpnaregiams. 

Žmonės, kurių rega sutrikusi, skirstomi į dvi grupes: aklieji ir silpnaregiai. Yra aišku, kad silpnaregiai mato labai skirtingai. Kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam, nors pagal medicininius dokumentus jų regos aštrumas yra vienodas. Tik bandymo ir stebėjimo būdu galima padėti žmogui prisitaikyti ir parinkti jam tinkamas kompensacines priemones. 

Sutrikusios regos žmones dar galima išskirti pagal regos sutrikimo laiką: žmonės, kurie gimė su sutrikusia rega, ir tuos, kurių rega nusilpo vėlesniame amžiuje. Gimusieji su sutrikusia rega geriau prisitaiko: išlavėja kiti jutimai ir jiems tai palengvina kasdienes veiklas. Staiga suprastėjus regai tenka išmokti įsiklausyti į save, pasitelkti klausą stebint aplinką. Atliekant buities darbus tenka labiau pasikliauti uosle ar lytėjimu. Palaipsniui lavinant šiuos jutimus galima visavertiškai gyventi. Tereikia nebijoti paprašyti pagalbos ne tik iš artimųjų, bet ir visų, kurie jiems padeda. 

Daugumai jau yra aišku, kad silpnaregis skaito naudodamasis specialiais akiniais ar didinamuoju stiklu esant tinkamam apšvietimui. Tačiau tinkamas apšvietimas nebūtinai reiškia, kad reikia sujungti labai daug lempų kambaryje. Per didelis apšvietimas tokiam žmogui gali ir pakenkti – jis tiesiog nesugebės pamatyti, ką nori. Kartais saulėtas kambarys visai nepadeda ką nors veikti. Tiesioginiai saulės spinduliai gali apakinti, ir žmogui bus tiesiog sunku ką nors perskaityti ar veikti tokioje aplinkoje. Geriausia būtų su tokiu žmogumi išbandyti įvairius apšvietimo stiprumus, gal reikalingi akiniai nuo saulės lauke ar panašiai. Pasitaiko atvejų, kad reikalingas stiprus apšvietimas, bet tai pastebėti turi pats žmogus. Tik jis gali atrasti sąlygas, prie kurių mato geriausiai. 

Vis dažniau silpnaregiai naudojasi kompiuteriais su padidintu tekstu ar įrašyta ekrano skaitymo programa, taip pat įvairiomis elektroninėmis didinimo priemonėmis. Šiais laikais informacinės technologinės galimybės leidžia žmogui prisitaikyti kompiuterį pagal savo regos sutrikimą: pasirinkti teksto dydį, fono spalvą ar tiesiog įsijungti didinimo programą. Tai labai svarbu žinoti silpnaregiui pritaikant darbo vietą su kompiuteriu. Nešiojami elektroniniai didinimo stiklai suteikia daugiau galimybių perskaityti tekstą parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje. Pastaruoju metu daugėja informacijos, užkoduotos QR kodu. Tai tampa aktualu muziejuose, miesto pažintiniuose objektuose, periodinėje spaudoje. Kad išnaudotume šio kodo galimybes reikia išmaniojo telefono. 

Silpnaregiai dažniausiai orientuojasi, kuria kryptimi judėti, tačiau dažnai jiems sunku perskaityti gatvių pavadinimus, namų ir autobusų numerius, pasižiūrėti tvarkaraščius švieslentėse. Čia jiems padeda maži, lengvi rankiniai žiūronai. Sutrikusios regos žmonės gali neaprėpti visų optinių vaizdų, bet vizualinę tuštumą pakeičia kitais pojūčiais: klausa, lytėjimu, uosle. 

Vienas iš paprasčiausių būdų, kuris nereikalauja papildomų įrengimų padėti silpnaregiui perskaityti tekstą – tai jo turimas išmanusis telefonas. Kamera galima nusipaveiksluoti tekstą ir jį pasididinti ar tiesiog prisiartinti kamerą, pažiūrėti, kas vyksta kieme ar tolėliau nuo mūsų. Kai žmogus jaučiasi savarankiškas ir įgalintas atlikti kasdienius veiksmus, jam tampa paprasčiau gyventi ir atsiranda noras siekti ir išmokti kažko naujo. O technologijos nuolat tobulėja: jau dabar Lietuvoje kai kuriuose naujienų portaluose galima skaityti naujienas neuroninio balso dėka, nebūtina turėti specialiai įdiegtos ekrano skaitymo programos, užtenka tik spustelėti garsiakalbio ženkliuką. Negalime pamiršti ir garsinių knygų: jų klausymui skirti grotuvai padeda žmogui domėtis literatūra ar kultūringai praleisti laisvalaikį. 

Savo buitį žmonės gali palengvinti naudodami įvairias pagalbines priemones ar prietaisus: didinamieji stiklai rankdarbiams su apšvietimu, prietaisai įverti siūlui, skysčių indikatoriai ar kitos garsinės buities priemonės. 

Jei rega sutriko vyresniame amžiuje, nereikėtų bijoti naujųjų technologijų. Galima pradėti pažindintis su jomis iš lėto. Jų dėka žmonės tampa savarankiškesni, gali pasidalinti savo patirtimi ir su kitais, kurie atsidūrė panašioje situacijoje. Kai kuriais atvejais kompensacinės priemonės labiau skirtos neregiams, tačiau puikiai gali padėti ir silpnaregiams. Bėgant laikui atsiranda vis naujų technologijų ir galimybių. Dėl to prisitaikyti tampa paprasčiau ir lengviau. 

 

Autorės nuotrauka: Viktorija Paimbrekytė-Jonauskienė. Jauna moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio. Jos žvilgsnis nukreiptas į kairę pusę, moteris šypsosi, atrodo rami. Viktorijos plaukai tamsūs, tiesūs ir ilgi, ji vilki šviesų viršutinį drabužį. 

Nuotrauka: Silpnai matančiam žmogui paprasčiau ir lengviau naudojant tinkamas kompensacines priemones / D. Liubamirskaitės nuotr. 

Jauno vyro nuotrauka. Jis matomas iš arti, nuo pečių iki plaukų linijos pradžios, pasisukęs kairiuoju profiliu. Nuotraukoje taip pat matomos vyro plaštakos: kairėje rankoje vyras laiko nedidelį tamsų lankstinuką-kvietimą, kuriame dalis teksto išspausdinta brailio raštu, o dešinėje rankoje nykščiu ir rodomuoju pirštu vyras suspaudęs nedidelį, maždaug dviejų centimetrų skersmens, apvalų didinamąjį stiklą, į kurį įdėmiai žvelgia dešine akimi, primerkęs kairę akį. Jo žvilgsnis įdėmus, kakta šiek tiek suraukta, burna praverta, vyras atrodo susikaupęs. Jo plaukai trumpi, ant smakro matosi auganti barzda. Vyras vilki tamsius languotus marškinius. Antrame nuotraukos plane matoma kambario siena, ant kurios pavaizduotas pasaulio žemėlapis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]