Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Mygtukinis telefonas neregiams: kam tinkamiausias?


 

Parašas po straipsniuGal skamba kiek ir paradoksaliai, tačiau pastarąjį dešimtmetį kai kuriems neregių bendruomenės nariams pakankamai sunku įsigyti telefoną: senų mygtukinių „Symbian“ operacinės sistemos pagrindu veikiančių įrenginių niekas nebegamina, o prie išmaniojo telefono pakankamai sunku priprasti vyresnio amžiaus žmonėms arba ką tik regėjimo netekusiems asmenims. 2017 m. šią problemą iš dalies išsprendė rinkoje pasirodęs neregiams skirtas mygtukinis telefonas „BlindShell Classic“, kurį šiame straipsnyje ir pristatysime. Nuodugniai ištestavome šį telefoną, tad apžvelgsime jo privalumus ir trūkumus bei pabandysime atsakyti į klausimą, kokiam vartotojui toks įrenginys tinkamiausias. 

Pradėkime nuo telefono išvaizdos. Įrenginio korpusas pagamintas iš vidutinės kokybės plastiko, o mygtukų klaviatūra – iš gumos. Delne jis telpa pakankamai patogiai, yra kompaktiškas, o mygtukų dydis leidžia komfortiškai naudotis telefonu net ir stambių pirštų savininkui. Viskas būtų lyg ir neblogai, tačiau dizaino prasme „BlindShell Classic“ atrodo taip pat, kaip prieš 15 metų pagamintas įrenginys – neaišku, ar taupymo sumetimais, ar tiesiog dėl stereotipo, kad neregiams gaminių išvaizda yra nesvarbi, bet gamintojai telefone nepanaudojo jokių šiuolaikiniams įrenginiams būdingų korpuso medžiagų, pavyzdžiui, stiklo ar aliuminio. Tai suteiktų telefonui bent kiek šiuolaikiškumo akcentų. Dar vienas trūkumas – tai senojo tipo, telefonų segmente praktiškai nebenaudojama, pakankamai lėto pralaidumo ir nepatvari „Micro USB“ krovimo jungtis. Nelabai suprantama, kodėl gamintojai sutaupė ir nepasirinko masiškai naudojamo „USB tipe C“ krovimo lizdo, kuris įrenginio kainą pakeltų vos keliais eurais. Bet tikriausiai ne visiems itin svarbus dizainas, o ir luktelėti kiek ilgiau, kol įrenginys pasikraus, irgi galima, tad pereikime prie įdomiausios dalies – telefono charakteristikos ir naudojimosi patirties. 

„BlindShell Classic“ veikia operacinės sistemos „Android“ pagrindu ir turi integruotą lietuvių kalbą. Jo sistema struktūriškai labai nesudėtinga ir intuityvi, tad ją tikrai perpras net ir prie šiuolaikinių technologijų neįpratę žmonės. Jeigu kils kokių nors klausimų, pagrindiniame meniu nesunkiai atrasite lietuvišką ir labai išsamų vartotojo vadovą, kuris taps puikiu pagalbininku naudojimosi pradžioje. Įrenginio greitaveikai taip pat jokių priekaištų neturime, žinoma „BlindShell Classic“ gerokai lėtesnis nei šiuolaikiniai telefonai liečiamu ekranu, bet sistema veikia stabiliai ir nestringa, tačiau tik iki tol, kol nepradedame naudoti išmaniųjų šio telefono funkcijų... Visų pirma, reikia aiškiai suprasti vieną dalyką: „BlindShell Classic“ nėra išmanusis telefonas plačiąja prasme. Tai paprastas mobilusis įrenginys, kuriame yra kelios papildomos funkcijos, tačiau jis neturi nei programėlių parduotuvės, nei žemėlapių, į telefoną negalima papildomai įdiegti programų, turėsite prieigą tik prie tų aplikacijų, kurias suteikė gamintojas. Taigi apie jas plačiau. 

Interneto naršyklė. Teoriškai galime pasiekti „Facebook“ socialinį tinklą, skaityti naujienas portale „Delfi“ ar pavartyti naująjį žurnalo „Mūsų žodis“ numerį, tačiau praktiškai to padaryti neįmanoma. Taip, interneto naršyklė integruota sistemoje, bet ji siaubingai stringa, o atidarius didesnį interneto tinklalapį telefonas tiesiog ją išjungia ir viską tenka pradėti nuo pradžių, tad išvada labai akivaizdi – interneto naršyklė „BlindShell Classic“ telefone visiškai nereikalinga, nenaudotina aplikacija. Absoliuti priešingybė jai – telefono programėlė „Youtube“, didžiausia pasaulio videoteka, kurioje galima rasti informacijos praktiškai bet kokia tema. Ji veikia tiesiog puikiai, aplikacijos valdymas itin supaprastintas ir patogus, tad turėdami šį telefoną tikrai galėsite prasiskaidrinti laisvalaikį naudingų laidų arba pramoginio turinio medžiagos peržiūra. 

Itin puikiai „BlindShell Classic“ įrenginyje veikia ir elektroninio pašto programėlė. Ji labai paprasta, lengvai perprantama ir stabili, todėl laisvai galėsite bendrauti elektroniniais laiškais. 

Taip pat neblogai veikia ir interneto radijas, kuris siūlo gausų įvairių radijo stočių pasirinkimą. Nors testuojant telefoną kelis kartus nesklandumų su šia aplikacija ir pasitaikė, ji veikia pakankamai stabiliai, tik lėtokai, tačiau įjungus kurios nors stoties transliavimą jokių trikdžių nebelieka, todėl be naujausių „Aklo pasimatymo“ laidų tikrai neliksite. 

Kita itin naudinga „BlindShell Classic“ aplikacija – „Telegram“. Tai socialinė bendravimo platforma, kurioje galite keistis tekstinėmis ir balso žinutėmis, o taip pat kurti bendraminčių grupes. Ši programėlė puikiai tinka bendravimui su užsienyje gyvenančiais giminaičiais arba draugais. Ji funkcionuoja pakankamai neblogai, tik pastebėtas vienas erzinantis trūkumas: kai pokalbyje prisikaupia daug žinučių, telefono žymeklis atidarius susirašinėjimo langą atsistoja ne ties paskutine ar pirma žinute, o toks įspūdis, kad vietą pasirenka visiškai atsitiktinai ir dažniausiai ties susirašinėjimo viduriu, tad tenka ilgai naviguoti, norint patekti į teksto įvedimo lauką arba dažnai trinti susirašinėjimo istoriją. Taip pat ne visuomet sklandžiai veikia balso žinučių paleidimas, bet „Telegram“ „BlindShell Classic“ telefono sistemoje integruotas pakankamai neseniai, todėl tikėtina, kad šie nesklandumai bus pašalinti. 

Be visų išvardytų funkcijų įrenginys dar komplektuojamas su specialiais lipdukais, į kuriuos teoriškai galima įrašyti informaciją, kažkur priklijuoti ir esant poreikiui nukreipus telefono kamerą ją perskaityti, tačiau praktiškai daugybės bandymų metu šios funkcijos įgalinti taip ir nepavyko. Tačiau turint laisvo laiko galima pasimėgauti keliais telefone integruotais paprastais, bet smagiais žaidimukais, kurių taisyklės taip pat surašytos vartotojo vadove. 

Apibendrinant, „BlindShell Classic“ telefone galime išskirti šiuos minusus: labai nešiuolaikiškas dizainas, pigios korpuso medžiagos, itin apribotos interneto galimybės ir visiškai uždara telefono operacinė sistema. Prie pliusų galima priskirti kompaktiškumą, lietuvišką kalbos sintezatorių, struktūriškai nesudėtingą operacinę sistemą ir integruotas sistemines aplikacijas, kurios praplės bendravimo galimybes ir praskaidrins vartotojo laisvalaikį. 

Beje, prie minusų galima priskirti ir įrenginio kainą – lietuviškoje parduotuvėje „Bomedika.lt“, kuri maloniai sutiko mums paskolinti telefoną testuoti, „BlindShell Classic“ kaina – 349 Eur. Turint omenyje įrenginio technines specifikacijas, pagaminimo ir komplektavimo medžiagas, ji iš pirmo žvilgsnio atrodo labai didelė, tačiau reikia suvokti vieną dalyką – šis telefonas yra specifinis įrenginys, skirtas neregių bendruomenei, todėl logiška, kad dėl sąlyginai itin nedidelio potencialių pirkėjų skaičiaus jo kaina didesnė. Be to, produktas praktiškai neturi analogų rinkoje. Taip pat primename, kad Techninių pagalbos priemonių neįgaliesiems centras skiria 186 eurų kompensaciją tokiam telefonui įsigyti, todėl priemoka nuosavomis lėšomis sudaro 163 eurus, o tai jau skamba kaip visai patrauklus pasiūlymas. 

Na, ir pabaigai, kokiems žmonėms siūlytume mobilųjį telefoną „BlindShell Classic“? Jeigu jūs naudojatės senu mygtukiniu telefonu ir ketinate pereiti prie įrenginio liečiamu ekranu, tačiau svarstote, kad šis įrenginys jums padės lengviau adaptuotis prie išmaniojo telefono, tai tikrai klaidinga nuomonė, „BlindShell Classic“ tikrai nėra „tarpinė grandis“, jo valdymas neturi absoliučiai nieko bendro su „Android“ ar „iOS“ operacinių sistemų valdymu, tad tokiems žmonėms tikrai nerekomenduotumėme šio telefono. Užtat jis puikiai tiks vyresnio amžiaus žmonėms arba tiems, kurie dėl savų priežasčių tvirtai apsisprendė nesimokyti naudotis liečiamąjį ekraną turinčiais įrenginiais. Jeigu perskaičius straipsnį jums kilo papildomų klausimų arba jei norite pasikonsultuoti įrenginio įsigijimo klausimais, drąsiai skambinkite telefonu (8 604) 47467 arba kreipkitės elektroniniu paštu [email protected] Taip pat mums visuomet smagu gauti Jūsų atsiliepimų, kuriuos galite palikti komentaruose. 

 

Nuotrauka: Paprasčiausių mygtukinių mobiliųjų gerbėjai gali įsigyti „BlindShell Classic“/ gamintojų nuotr. 

Mobiliojo telefono „BlindShell Classic“, kalbančio lietuvių kalba, nuotrauka. Joje pavaizduoti du telefonai, vienas kraštu gulintis ant kito. Vienas telefonas šiek tiek tamsesnis už kitą, tačiau ekranai, užimantys pusę telefono pločio, ir mygtukai, išdėstyti likusiame plote, nesiskiria. Abiejų telefonų ekranai išjungti, tamsūs, tačiau viduryje matomas užrašas „Skambutis“, po kuriuo vaizduojamas telefono ragelio simbolis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką