Laiko juosta

 

 


 

 

Parašas po straipsniuVisiems prieinamas Pažaislio muzikos festivalis 

Jau 26-tus metus skaičiuojantis Pažaislio muzikos festivalis publiką pasitiko atsinaujinęs, pristatantis daugiau nei trisdešimt programų, pasirinkęs iškalbingą moto „Nauja. Klasika“. Kas yra nauja? Tai – kas dar negirdėta, ką tik sukurta arba pateikta nauja forma. O kas yra klasika? Tai – kas išlieka per amžius, patikrinta laiko ir niekuomet nepraranda paklausos. 

Tradiciškai laiko patikrintos klasikos gerbėjus festivalis kviečia į didžiuosius simfoninės muzikos koncertus Pažaislio vienuolyno kieme. Preciziškumo, idealios akustikos ir pajautimo reikalaujantys projektai muzikos gurmanus sukvies į Kauno valstybinės filharmonijos salę. O svaigiomis melodijomis ir pulsuojančiais ritmais klausytojus džiuginančios programos skambės neįpareigojančioje VDU botanikos sodo rožyno aplinkoje. 

Atviras ir visiems prieinamas klasikinės muzikos festivalis – tokią viziją turi Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai. „Šiais metais žengiame tik pirmuosius žingsnius link visiems prieinamo renginio, bet keliame sau tikslą per artimiausius metus tapti labiausiai neįgaliesiems prieinamu muzikos festivaliu Lietuvoje“, – pasakojo festivalio projektų kuratorė Lina Krėpštaitė. 

„Esame labai dėkingi įvairioms neįgaliųjų organizacijoms ir entuziastams, kurie mums padeda ir konsultuoja. Atsižvelgiant į jų patarimus festivalio internetinėje svetainėje atsirado skiltis „Prieinamumas“, kurioje pateikiame svarbiausią informaciją neįgaliesiems, norintiems apsilankyti mūsų koncertuose. Šioje skiltyje informacija pateikiama atsižvelgiant į skirtingas negalios formas – judėjimo, klausos, regos bei intelekto negalią turintiems lankytojams. Festivalio svetainėje taip pat įdiegtas įskiepis, suteikiantis galimybę vyresnio amžiaus ar regėjimo negalią turintiems lankytojams didinti šriftą, pakeisti kontrastą, pagerinti teksto skaitomumą. Esame parengę visą festivalio programą padidintu šriftu, kurią rasite festivalio interneto svetainėje“, – vardijo L. Krėpštaitė. 

Šiais metais festivalis pirmą kartą organizuos renginį, draugišką šeimoms, auginančioms intelekto negalią turinčius vaikus. Organizatoriai žada, kad VDU botanikos sode vyksiančioje muzikinėje popietėje vaikai galės laisviau judėti, garsiau kalbėti, prieš koncertą vyks kūrybinės piešimo dirbtuvėlės, kurių metu vaikai turės laiko pažinti renginio aplinką. Ateityje Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai planuoja festivalio programoje turėti bent vieną renginį su garsiniu vaizdavimu ir bent vieną renginį, kuris būtų verčiamas į gestų kalbą. 

Daugiau apie prieinamumą lankytojams ir koncertinę programą sužinosite apsilankę festivalio tinklalapyje www.pazaislis.lt. 

Pažaislio muzikos festivalio organizatorių informacija 

 

Nuotrauka: Pažaislio muzikos festivalis siekia tapti labiausiai neįgaliesiems prieinamu festivaliu Lietuvoje / Jono Danielevičiaus nuotr. 

Akimirka iš Pažaislio muzikos festivalio. Vasaros laikotarpiu lauke pastatytoje scenoje vyksta koncertas. Scenos viduryje stovi jaunas aukštas vyras, operos solistas E. Montvidas. Jis matomas visu ūgiu, pasisukęs kairiuoju profiliu. Vyras tamsių trumpų plaukų, vilki tamsų kostiumą ir baltus marškinius. Jo smakras nuleistas žemyn, vyras plačiai išsižiojęs ir įsitempęs, atrodo įsijautęs į atliekamą kūrinį. Jam iš kairės, ant neaukštos medinės platformos palypėjęs nugara į žiūrovus stovi dirigentas. Jis – vyresnio amžiaus vyras, taip pat vilkintis tamsų kostiumą. Vyriškis trumpų žilų plaukų, susikūprinęs ir abi rankas iškėlęs į viršų, dešinėje rankoje laikoma lazdele diriguoja priešais jį esančiam orkestrui. Visos orkestro sudėties nuotraukoje nesimato, tačiau scenoje sėdi ir groja didelis būrys žmonių. Kairėje nuotraukos pusėje matomi styginiais instrumentais grojantys žmonės. Visi rankose laiko instrumentus, priešais akis mato pastatytus stovus su natomis, šalia stovi mikrofonai. Ant scenos krašto guli daugybė garso kolonėlių ir laidų. Už scenos matoma šviesaus pastato siena, nuotraukos viršuje – žaliuojančių medžių lapų šešėliai. 

 

Pradedame teikti socialinę reabilitaciją 

2021 m. LASS pietvakarių centras pradeda vykdyti regos neįgaliųjų kompleksinę socialinę reabilitaciją. Jeigu Jūsų aplinkoje yra žmonių, kuriems neseniai stipriai susilpnėjo regėjimas, kurie dėl regos problemų neturi buitinių įgūdžių, kuriems sunku savarankiškai vaikščioti pažįstamoje ir nepažįstamoje aplinkoje, kviečiame trūkstamus įgūdžius įgyti socialinės reabilitacijos metu. 

Praradus regėjimą susiduriama su dideliais emociniais sunkumais, nes nebegalima pasikliauti rega. Tenka iš naujo mokytis orientuotis aplinkoje, savarankiškai vaikščioti, gaminti maistą, tvarkyti aplinką ir atlikti kitus buityje įprastus darbus. Vienam savarankiškai atkurti šiuos įgūdžius yra labai sudėtinga. Kompleksinės socialinės reabilitacijos metu padėsime iš naujo išmokti savarankiškai ir saugiai vaikščioti pažįstamoje ir nepažįstamoje aplinkoje, naudotis buities prietaisais, kompiuteriu, išmaniuoju telefonu, pasirūpinti savo higiena ir kitų savarankiškam gyvenimui reikalingų įgūdžių. Nepaisant netekto regėjimo vis tiek galima naudotis garsinėmis knygomis, naršyti internete, bendrauti su draugais žinutėmis ir telefonu. 

Kompleksinės socialinės reabilitacijos programa bus vykdoma Kaune rugpjūčio, rugsėjo mėnesiais. Reabilitacijos metu nemokamai suteikiama nakvynė ir maitinimas. Visos šios paslaugos tikslinei grupei suteikiamos nemokamai. Dėl platesnės informacijos ir registracijos kreipkitės tel. +370 685 06527, el. p. [email protected]

Iki 2017 m. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) vykdė Žmonių, turinčių fizinę negalią, mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo bei atkūrimo projektus. Kasmet buvo rašoma paraiška gauti finansavimui nežinant, ar šis finansavimas bus gautas. Dėl to buvo siekta, kad reabilitacijos vykdymą perimtų valstybės institucijos. Nuo 2017 m. Neįgaliųjų reikalų departamentas skiria fiksuotą sumą šiai veiklai ir skelbia viešąjį pirkimą dėl paslaugų teikimo. Pastaraisiais metais pirkimus laimėdavo ir paslaugas vykdydavo arba VšĮ Valakupių reabilitacijos centras, arba VšĮ „Vilties žiedas“. Norime pasidžiaugti, kad 2021 m. LASS pietvakarių centras nusprendė dalyvauti ir laimėjo Neįgaliųjų reikalų departamento skelbtą konkursą dėl kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugų akliesiems teikimo. Turėdami didžiulę projektų vykdymo, reabilitacijos organizavimo, ekspertinę patirtį ir tiesioginį ryšį su regėjimo sutrikimų turinčiais žmonėmis, tikime, kad šias paslaugas galime suteikti geriausiai. 

 

Vilmantas Balčikonis 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką