Laiko juosta

 

 


 

Parašas po straipsniuTarp Europos geriausiųjų 

Sausio pabaigoje visus, neabejingus aklųjų rieduliui - golbolui, pasiekė maloni žinia: Europos golbolo klubų asociacija (EGCA) paskelbė geriausius dešimtmečio trenerius, žaidėjus, teisėjus. Visose geriausiųjų nominacijose - apdovanojimai lietuviams! Geriausiu dešimtmečio golbolo treneriu išrinktas Karolis Levickis, daugiau kaip dešimt metų treniravęs nacionalinę vyrų golbolo rinktinę. Jo vadovaujama Lietuvos rinktinė tapo dukart pasaulio, triskart - Europos čempione. Pekino paralimpinėse žaidynėse užėmė 2 vietą, Londono - 4 vietą, o Rio de Žaneire iškovojo paralimpinį auksą. EGCA paskelbė, kaip atrodytų geriausia dešimtmečio Europos vyrų golbolo komanda, į ją pateko du lietuviai - Mantas Brazauskis, pripažintas geriausiu gynėju, ir Nerijus Montvydas, rezultatyviausias Europos golbolo Superlygos (SEGL) žaidėjas 2012-2016 metais. N. Montvydas nusipelnė vietos ir geriausių dešimtmečio puolėjų trejetuke. Geriausia dešimtmečio golbolo teisėja išrinkta Vilma Venckutonytė. Geriausios metų teisėjos vardą Europoje lietuvė yra gavusi ir 2019 metais, nominacijas teikusi asociacija tuomet paskelbė: "Teisėjaudama pastarąjį sezoną, ši teisėja demonstruoja savo karjeros piką." Su geriausiais Europos golbolo gynėjais ir puolėjais, besiruošiančiais Tokijo paralimpinėms žaidynėms, ateityje dar susitiksime, o dabar pasidžiaukime lietuvės teisėjos įvertinimu. 

Gavusi pranešimą apie tai, kad tapo geriausia dešimtmečio Europos teisėja, socialiniame "Facebook" tinkle pati Vilma rašė: "Kurį laiką net dirbti negalėjau. Pasidariau arbatos ir nuėjau pagalvoti apie gyvenimą, apie nueitą kelią. Užplūdo prisiminimai, kai buvau tik pradedanti, tikrai troškau tapti labai gera, puikia, teisinga, aukščiausio lygio teisėja. Kiek daug dėl to mokiausi, dirbau su savimi, analizavau savo ir kitų klaidas. Kai jau aš pati pajutau pasitikėjimą savimi ir supratau, kad galiu teisėjauti aukščiausio lygio varžybose - matyt, ir bus prieš dešimt metų, kad jau čia dešimtmečio rinkimai. Man labai svarbu rimtas ir atsakingas požiūris. Ne rimtumas veide, o rimtas požiūris. Matau, kiek daug darbo komandos įdeda tame 4 metų paralimpiniame cikle, todėl ir teisėjas turi išeiti į aikštelę su didžiausia atsakomybe ir pagarba komandoms. Kolegos man kai kada priekaištauja, esą aikštelėje atrodau per daug linksma, bet čia jau aš ginu savo požiūrį, kad priešingai, kai esu atsipalaidavusi, mėgaujuosi tuo, ką darau, tada ir pasireiškia visos reikalingos savybės - susikaupimas, greita reakcija, platus matymas, ramus protas, buvimas čia ir dabar ir iš to priimami greiti, maksimaliai teisingi sprendimai." 

V. Venckutonytė golbolo veikloje dalyvauja nuo 1992 metų, anot jos pačios, tuomet jai buvę tik trylika... 2006 m. V. Venckutonytė tapo IBSA I lygio, o 2007 m. - II lygio teisėja. 2011 m. jai suteikta aukščiausia - III lygio - golbolo teisėjos kvalifikacija. Teisėjai, turintys šią kvalifikaciją, teisėjauja aukščiausio lygio varžybose, taip pat ir paralimpinėse. 2008 metais, būdama II lygio teisėja, V. Venckutonytė buvo pakviesta teisėjauti Pekino, o vėliau - 2012 m. Londono paralimpinėse žaidynėse, teisėjavo keliuose Europos ir Pasaulio golbolo čempionatuose. 

Pekine lietuvė dirbo teisėja laikininke, jos užduotis buvo sekti varžybų laiką ir, kai to reikia, sustabdyti ar paleisti laikrodį, Londone jau buvo vyriausia - aikštės teisėja. Rio de Žaneire V. Venckutonytė neteisėjavo, nes akreditavosi kaip žurnalistė - vykdė Lietuvos paralimpiečių viešinimo programą. Tokiame pačiame žurnalistės vaidmenyje lietuvė teisėja ketina dalyvauti ir Tokijo paralimpinėse žaidynėse ir čia pat priduria, šitaip turėjo būti 2020 metais. Kaip bus šiemet, nei pati teisėja, nei kas nors iš šalies pasakyti negali - Tokijo paralimpinės žaidynės neatšauktos, bet viskas labai trapu ir laikina. 

V. Venckutonytė ne tik teisėjauja, bet ir aktyviai propaguoja golbolo sporto šaką: ji yra įsteigusi edukacinių projektų viešąją įstaigą "Golbolo akademija", kartu su Lietuvos golbolo teisėjų asociacija organizuoja Tarptautinį Trakų golbolo turnyrą, teisėjų kvalifikacijos kėlimo kursus, kuria tarptautinį pokalbių šou apie golbolą "Quiet Please", rengia golbolo pristatymus šalies mokyklose, verčia į lietuvių kalbą ir redaguoja golbolo taisykles. 

Jau minėtame socialiniame tinkle geriausia Europos dešimtmečio teisėja juokavo, kad profesinių aukštumų siekti padėjo ir jos vaikai: "Kai du maži pametinukai trepsėdavo man kojytėmis ir sugniaužę kumštukus ko nors dvi valandas reikalaudavo (sausainio ar į lauką), o aš jiems su visa meile 200 kartų atsakydavau "ne", tuomet pajutau, kad maži vaikai yra puiki psichologinė treniruotė. O teisėjavime labai didelį vaidmenį vaidina psichologinis atsparumas. Nuo tada aš akivaizdžiai sustiprėjau psichologiškai ir gera teisėja pasijutau tada, kai nustojau jų visų bijoti." 

Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka: V. Venckutonytė išrinkta geriausia dešimtmečio golbolo teisėja Europoje / R. Navicko nuotr. 

Jauna moteris pozuoja sėdėdama prie stalo, alkūnėmis pasirėmusi į stalviršį. Ji - kiek stambesnio kūno sudėjimo, šviesių plaukų, vos siekiančių pečius, pasisukusi kairiuoju profiliu. Jos žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, akys šiek tiek primerktos, veidą puošia plati šypsena. Moteris vilki tamsų megztuką ilgomis rankovėmis, po kuriuo apsirengusi palaidinę V formos iškirpte, ant kairiojo riešo segi laikrodį. Pirštų galais ji liečia ant stalo padėtą telefoną, šalia guli akiniai, rašiklis, ausinės, stovi keli vandens buteliukai. Tolėliau, antrame nuotraukos plane, matomas nemažas, maždaug metro įstrižainės, televizoriaus ekranas, pakabintas ant maždaug pusantro metro aukščio kojelių, greičiausiai rodantis varžybų rezultatus. Šalia jo sėdi vyriškis, pasirėmęs kaktą kairiąja ranka, ant kelių pasidėjęs nešiojamąjį kompiuterį ir žvelgiantis į jo ekraną. 

 

Kviečiame prisijungti 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga nukeliavo ilgą kelią ir padarė daug ypatingų dalykų, vienydama regėjimo negalią turinčius lietuvius. Per šiuos organizacijos gyvavimo metus įvyko daug pokyčių. Nenuostabu, kad keičiantis laikui kartais nėra lengva tuos pokyčius įgyvendinti beveik šimto metų sulaukusioje organizacijoje, kurios narių amžius, požiūriai, užsiėmimai ir interesai tokie skirtingi. Vis dėlto, ir šiais metais toliau gerinsime tarpusavio ryšius ir bandysime atrasti daugiau bendrų taškų. 

Kviečiame savo narius jungtis į nuotolinius "Zoom" susitikimus, kuriuose galėsime ne tik kalbėtis įvairiomis temomis, bet taip pat turėsime galimybę dialogui su visos Lietuvos filialų pirmininkais ir LASS tarybos nariais, Respublikinio centro darbuotojais ir visais, kurie dirba tam, kad regėjimo sutrikimų turinčių žmonių gyvenimo kokybė tik gerėtų. 

Prie nuotolinių "Zoom" susitikimų kviečiame jungtis pirmąjį ir trečiąjį mėnesio ketvirtadienį. Bandydami atliepti tokius skirtingus organizacijos narių ir darbuotojų poreikius, susitikimus organizuosime ir rytais, ir vakarais. Pirmąjį mėnesio ketvirtadienį į pokalbį jungsimės 10 val. ryto ir bendrausime su LASS filialų pirmininkais. O trečiąjį mėnesio ketvirtadienį rengsime vakarinį susitikimą 19 val., kuris bus labiau orientuotas į technologijų, kitų aktualių pasaulio ir šalies naujienų problematiką. 

Prie abiejų pokalbių jungtis gali visi LASS nariai. Jei nesate nuolatiniai mūsų "Zoom" susitikimų prenumeratoriai, užsiregistruoti į šiuos susitikimus galite elektroniniu paštu [email protected], parašę savo vardą, pavardę ir elektroninio pašto adresą, kuriuo norite gauti prisijungimo duomenis. Čia taip pat galite pareikšti pageidavimą būti įtraukti į nuolatinių prenumeratorių sąrašą ir tuomet į ateities susirinkimus registruotis nebereikės. Mes dirbame jums ir dėl jūsų! 

Irma Jokštytė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką