Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžejus Ravanas, [email protected]

KOMPIUTERINIAI ŽAIDIMAI NEREGIAMS


 

Parašas po straipsniuPandemijos metu, kai išeiti iš namų be svarios priežasties nerekomenduojama, dažnas susimąsto, kaip praskaidrinti savo rutiną. Vienas iš pasiekiamų ir šiuolaikinius žmones įtraukiančių būdų – tiesiog atsipalaiduoti ir praleisti kelias valandas pasineriant į kompiuterinių žaidimų pasaulį. 

Mažai kas žino, kad šis atsipalaidavimo būdas neregiams taip pat prieinamas. Interneto platybėse yra gana gausus jiems skirtų garso žaidimų pasirinkimas. Žinoma, jų kiekis nepalyginamai mažesnis nei regintiems žmonėms, bet vis dėlto rinktis yra iš ko. 

Du pagrindiniai interneto resursai, kuriuose galima rasti ir parsisiųsti tokių žaidimų – tai angliškas www.audiogames.net ir rusiškas www.blind-games.ru. Vartotojų patogumui visi žaidimai yra suskirstyti į kategorijas: veiksmo žaidimai, lenktynės, simuliatoriai, strategijos ir kt. Visi šiose svetainėse esantys žaidimai visiškai pritaikyti akliesiems ir jų virtualus pasaulis bei sąveika su žaidėju paremti garsais. Iš skirtingų žmogui pažįstamų garsų yra kuriama virtuali žaidimo erdvė ir atliekant tam tikrus veiksmus klaviatūra, gaunamas garsinis grįžtamasis ryšys. Beveik visus garso žaidimus reikia žaisti naudojant ausines, kadangi siužeto eigai didelę įtaką turi sklindančio garso kryptis. Pavyzdžiui, lenktynių žaidimas „Top Speed“. Pradėdami žaisti jūs ausinėse girdite garsą centre. Automobilis valdomas rodyklėmis aukštyn / žemyn, į kairę ir į dešinę. Spaudžiant rodyklę aukštyn, automobilis ima įsibėgėti, o jo garsas krypti į kairę ar dešinę pusę. Jūsų užduotis – išlaikyti automobilį centre, koreguojant jo judėjimo kryptį rodyklėmis į kairę ar dešinę. Jeigu nukrypsite į šoną per daug, automobilis suduš, tai irgi išgirsite. 

Kiekvieno audiožaidimo, pavadinkim taip, garsinis pasaulis bei valdymo specifika labai skirtinga, tai priklauso tiek nuo jo kategorijos, tiek nuo kūrėjo fantazijos, tad nupasakoti kokius nors bendrus bruožus tokiems žaidimams neįmanoma, nes jų paprasčiausiai nėra. Visi jie kuriami taip, kad vartotojui būtų lengva perprasti žaidimo valdymą ir suprasti, ką reikia daryti. Todėl tiesiog bandykite žaisti ir atrasite sau patinkantį žaidimą. Kad būtų paprasčiau išsirinkti, žemiau pateikiame kelis tarp neregių populiariausių žaidimų pavyzdžius. 

„Top Speed 3“ – tai lenktyninis žaidimas, kuriame pagrindinė užduotis – pirmam pasiekti finišą. Žaidimas ganėtinai paprastas ir puikiai tiks naujokui. Turėsite galimybę pasirinkti skirtingų tipų automobilius, uždarą lenktynių trasą arba miesto atkarpą, kurioje norite lenktyniauti, ir pirmyn siekti greičio rekordų! „Top Speed 3“ galima žaisti tiek su virtualiais lenktynininkais, tiek, susikūrus lokalų serverį, – su realiais žmonėmis. 

„The road to rage II Fires of war“ – tai gausų garsinį pasaulį turinti pirmojo asmens šaudyklė, kurioje pagrindinė užduotis – išgyventi pačiam ir nukauti kuo daugiau priešininkų. Žaidimą galima žaisti tik prieš kitus realius žaidėjus, virtualių varžovų šioje šaudyklėje nėra. Žaidimas pasižymi labai tikroviškomis lokacijomis ir detalumu, pvz., vienoje erdvėje jūs rasite namą su vonios kambariu, svetainę, kurioje veikia televizorius ir sėdi šeima, valganti traškučius, namo kiemą su griovį kasančiu traktoriumi... Ir visi šie elementai puikiai suvokiami vien iš garsų. Žaidime gausus ginklų pasirinkimas: peilis, šautuvas, kelių rūšių automatai ir kiti. Žaidžiant „The road to rage“, rekomenduojama naudotis ne vien klaviatūra, bet ir kompiuterio pele. 

„Eurofly“ – tai sudėtingas simuliacinis žaidimas, siūlantis jums pabūti pilietinės aviacijos lakūno vaidmenyje. Susikurkite žaidėjo profilį ir pradėkite savo karjerą. Iš pradžių teks tenkintis mažais lėtais lėktuvėliais ir trumpais skrydžiais, bet vykdydami užduotis „užaugsite“ iki transatlantinių skrydžių didžiausių lėktuvų kapitono. Užduotis vykdysite individualiai, tačiau yra galimybė susirašinėti su kitais žaidėjais, tuo metu taip pat skraidinančiais keleivius. Jūs turėsite savo lakūno statistiką. Žaidimas turi gausų garsinį pasaulį ir pasižymi sudėtingu, smulkmenišku lėktuvo valdymu, tad be vartotojo instrukcijos pakilti į orą tikrai nepavyks. 

Daugiau žaidimų rasite straipsnio pradžioje pateiktose internetinėse nuorodose. Siųskitės, bandykite ir atraskite sau tinkantį. Na, o jeigu jums ši tematika pasirodė įdomi, komentaruose parašykite, ar norėtumėte daugiau straipsnių apie neregiams prieinamus kompiuterinius žaidimus, o mes pasistengsime išpildyti jūsų lūkesčius. Tie, kurie žurnalą skaito popieriniu pavidalu, savo atsiliepimą galite išreikšti paskambinę redakcijos telefono numeriu arba parašydami elektroninį laišką. 

 

Nuotrauka: Garsų pripildytas kompiuterinių žaidimų pasaulis prieinamas ir neregiams / www.freepik.com nuotr. 

Jauno vaikino, žaidžiančio kompiuterinius žaidimus, nuotrauka. Vaikinas matomas nuo krūtinės iki viršugalvio, šiek tiek pasisukęs kairiuoju profiliu. Jis pasilenkęs virš stalo, prie kurio sėdi ir žaidžia, kairiąja ranka spaudžia kompiuterio klaviatūros mygtukus. Vaikinas greičiausiai dar vyresnių klasių moksleivis, jo plaukai tamsūs, trumpi, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į kompiuterio ekraną. Sprendžiant iš plačiai pravertos burnos ir primerktų akių, jis visiškai įsitraukęs į žaidimą, nusiteikęs azartiškai ir energingai. Ant ausų vaikinas užsidėjęs dideles šviesias ausines su nedideliu mikrofonu, esančiu kairėje ausinių pusėje. Antrame plane matomas blausiai apšviestas tamsus kambarys ir keli ant sienos kabantys paveikslai ar nuotraukos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką