Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Išlepintas prestižinio klubo narys


 

Parašas po straipsniuPrancūzų muzikantas Žanas-Filipas Rykielis (Jean-Philippe Rykiel) – originalus improvizuotojas, garso dizaineris, eksperimentuotojas ir kompozitorius. Jo kūrybines idėjas galima išgirsti Leonardo Coheno „I’m Your Man“, Senegalo dainininko Jusu N’Duro (Youssou N’Dour) albumuose, avangardistės Brigitte Fontaine kūriniuose, Lamos Gyurme tibetiškojo giedojimo įrašuose ir galybėje kitų darbų. Jo indėlis aktualus progresyviojo roko, elektronikos, džiazo, „world music“ laukuose – toks nežinantis apribojimų, unikalus ir atviras jo muzikinis akiratis bei meistriškumas. 

Neregys jis tapo 1961 metais – netrukus po gimimo. Tai lėmusi klaida inkubatoriaus nustatymuose paties pianisto teigimu tapo jo bilietu į išskirtinį uždarą klubą, kurio nariai jau buvo Žilberas Montanas (Gilbert Montagne) ir Styvis Vonderis (Stevie Wonder). 

Iš tiesų, negalia esmingai paveikė jo gyvenimą. Pirmiausia, santykius šeimoje, kuri apgaubė jį besąlygiška meile, globa ir kiek didesniu dėmesiu, nei tekdavęs jo seseriai. Šeima turėjo geras sąlygas. Tėvas Semas Rykielis (Sam Rykiel) buvo drabužių parduotuvės savininkas. O motina, būdama nėščia ir stokodama stilingo garderobo, ėmė kurti savo rūbus ir netrukus Sonios Rykiel vardas tapo vienu svariausių mados pasaulyje. Jis ir nūdien klesti, mados namus paveldėjus Nathalie Rykiel. 

Žanas-Filipas savo tėvus pažino anaiptol ne kaip sėkmingus mados industrijos dalyvius. Mama kepdavo dieviškus pyragus ir mylėjo vaikus švelnia motiniška meile. Su tėvu jo santykiai buvo sudėtingi ir labai reikšmingi, mat jis skyrė sūnui labai daug laiko ir dėmesio: vesdavo jį į koncertus, liepdavo jam liesti skulptūras muziejuose, kur jas draudžiama buvo liesti. Bet kartu tėvas kėlė labai aukštus ir dažnai neįveikiamus išsilavinimo reikalavimus. Pats būdamas intelektualas ir eruditas, jis užversdavo vaiką kultūrine informacija. O mažasis priešinosi. Kai kuriems dalykams jis vėliau gailėjosi priešinęsis, bet iš tikro nuoširdžiai jį domino tik muzika. Sesers pianiną jis pasisavino dar būdamas penkerių, tačiau net ir muzikos pamokoms jis priešinosi! Nes mokytoja liepdavo groti gamas, o jam patiko Telonijus Monkas (Thelonious Monk). 

Klausydamasis Monko kvinteto įrašų, jis įsivaizdavo, kad tenoro saksofonas – tai tėvas, trimitas – mama, o su fortepijonu tapatinosi jis pats, mat Monko skambinimo tariamas nerangumas jam atrodė labai atlaidus ir artimas. Apie tai, kokia sudėtinga to „nerangaus“ grojimo harmoninė sąranga, jis sužinojo kur kas vėliau. Kitas svarbus jo muzikinis atradimas buvo Pjeras Henris (Pierre Henry) – jis išgirdo sintezatorių, kuris, greta fortepijono, tapo jo esminiu saviraiškos ir garso galimybių tyrinėjimo įrankiu. 

Ž. F. Rykielis savo pirštais perėjo per visą sintezatorių evoliuciją – nuo analoginių instrumentų, kurie buvo prieinami jam tik žengiant į sceną, iki dabartinių. Ir yra naudojęs juos įvairiausiais būdais – muzikos atlikimui, kūrybai, audiovizualinėms partitūroms ar terapinei muzikai. Jis yra laisvas ir smalsus kūrėjas, į kiekvieną įkvėpimo šaltinį, kiekvieną sritį neriantis labai giliai, ar tai būtų Afrikos etninės muzikos rūšys, ar budistų giedojimai, ar kiti garso pasauliai, per kuriuos praturtėja jo paties kūryba – be galo įvairi, spalvinga, spontaniška ir nenuspėjama. „Aš suvokiu savo aplinką labai gerai – ne akimis, kitais būdais. Ir tikiuosi, kad atskleisdamas savo pasaulį, mintis, žinias, pasiekimus ir požiūrius, suteikiu progą kitiems pažinti mane kitaip, ne vien kaip negalios nuo gimimo paliestą žmogų.“ 

Paklausykite 2018 m. Prancūzijoje Ž. F. Rykielio gyvai atliekamo „Learycs“ paspaudę nuorodą. 

 

Nuotrauka: Ž. F. Rykielis 

Žano-Filipo Rykielio portretas. Vyras – vidutinio amžiaus, nuotraukoje matomas nuo pečių iki viršugalvio, pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jo plaukai tamsūs, garbanoti, iki pečių, vyras užsiauginęs ūsus ir trumpą barzdą, jo akys užmerktos, vyras švelniai šypsosi. Dešine ranka jis parėmęs savo smakrą, vilki tamsius drabužius, dengiančius kaklą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]