Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaMonika Vieversytė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Maistas akims


 

Parašas po straipsniu„Valgyk morkas – matysi kaip erelis“, „Kuo daugiau mėlynų suvalgysi – tuo akys bus žvitresnės, juk net per Antrąjį pasaulinį karą britų lakūnams prieš skrydį būdavo duodama mėlynių“, – tikriausiai dauguma esame girdėję tokius ar panašius patarimus, susijusius su akių sveikata. Net ir be šių patarimų neįmanoma nepastebėti, kad vaistinių lentynos tiesiog lūžta nuo vitaminų ir įvairių papildų pasiūlos, o televizijoje nenustoja šmėžuoti reklamos apie regos priežiūrą. Kad neapsigautume, svarbu žinoti, kokie mineralai ir vitaminai iš tiesų naudingi jūsų akims. 

Aišku, reikia turėti omenyje, kad akių sveikatą veikia daugelis žalingų veiksnių: rūkymas, nutukimas, per ryški saulės šviesa, senėjimas, prasta mityba ir kiti, todėl akims reikalingi skirtingi vitaminai ir maistinės medžiagos, kurie padėtų joms maksimaliai funkcionuoti. Jau ilgą laiką atliekami moksliniai tyrimai, kurie neduoda tikslių atsakymų apie papildų naudą akių sveikatai. Dažniausiai tyrimai trunka per trumpai, yra nepakankamos imties, sunku kontroliuoti tiriamųjų mitybos ir gyvensenos įpročius. Nors nedaug tyrimų patvirtina papildų teigiamą efektą akims, tačiau su amžiumi susijusių akių ligų tyrimas (AREDS-2) yra išimtis. Šis 2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad grupei, gaunančiai specializuotą vitaminų ir mineralų papildų mišinį, net 25 proc. sumažėjo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos (AGDD) vystymasis ir progresavimas. Pasigilinkime į akims naudingas medžiagas. 

AREDS-2 formulė (dėl vitaminų vartojimo būtina pasitarti su jus gydančiu oftalmologu – tik jis nuspręs, ar jums reikalingi vitaminai pagal AREDS-2 formulę): 

Vitaminas C 500 mg 

Vitaminas E 400 TV (tarptautinių vnt.) 

Liutenas 10 mg 

Zeaksantinas 2 mg 

Cinkas 80 mg 

Varis 2 mg 

 

Liuteinas ir zeaksantinas 

Liuteinas ir zeaksantinas yra karotinoidai – pigmentai, randami augaluose ir tinklainėje. Šių pigmentų vartojimas papildo jų tankį tinklainėje. Jie taip pat sugeria mėlynos šviesos ir ultravioletinę spinduliuotes, kurios kenkia regėjimui. Liuteino ir zeaksantino yra špinatuose, kukurūzuose, brokoliuose, lapiniuose bei briuselio kopūstuose, salotų lapuose, šparaguose, žaliuosiuose žirneliuose, šparaginėse pupelėse, kiaušiniuose, geltonojoje paprikoje, manguose, mėlynėse. 

 

Cinkas 

Natūraliai akyse randamas cinkas yra galingas antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo pažeidimo, dalyvaujantis medžiagų apykaitoje ir padedantis šalinti kenksmingas medžiagas iš organizmo. Vartojant pakankamai cinko sumažinama amžinės geltonosios dėmės degeneracijos vystymosi rizika . Cinkas yra pagrindinis mineralas AREDS-2 formulėje. Vartojant cinką, vario absorbcija sumažėja, todėl rekomenduojama cinką derinti su vario papildais. Cinko yra žuvyje, mėsoje (jautienoje, kalakutienoje), riešutuose. 

 

Vitamino B kompleksas 

Yra įrodymų, kad vitamino B kompleksas, vartojamas kartu su kitais vitaminais, gali sumažinti kataraktos vystymosi greitį, geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Taip pat žinoma, kad jis yra veiksmingas gydant uždegimines akių ligas. B komplekso vitaminai gali padėti išvengti padidėjusio homocisteino kiekio kraujyje, kuris yra susijęs su įvairiomis kraujagyslių problemomis, turinčiomis poveikį tinklainei. 

 

Omega-3 riebalų rūgštys 

Daugumos žmonių dietoje nėra pakankamai omega-3 riebalų rūgščių, kurių pagrindinis šaltinis yra žuvis. Tinklainės fotoreceptorių ląstelėse yra didelis kiekis omega-3 riebalų rūgšties. Manoma, kad dokozaheksaeno rūgštis (DHA), kuri yra viena iš omega-3 riebalų rūgščių, padeda vystytis tinklainės ląstelėms. Taip pat ji turi įtakos uždegimo mažinimui ir tinklainės bei ragenos ląstelių regeneracijai. Omega-3 riebalų rūgštys labiausiai vertinamos dėl savo priešuždegiminių savybių ir dėl gebėjimo sulėtinti senėjimo procesą. Šios rūgštys reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, pagerina kraujotaką bei apsaugo ląsteles nuo mutavimo. Tyrimai rodo, kad žmonės, vartojantys daugiau dviejų omega-3 riebalų rūgščių (DHA ir eikozapentaeno rūgšties (EPA)), rečiau sirgo amžine geltonosios dėmės degeneracija. Taip pat pastebėta, kad mažas omega-3 riebalų rūgščių kiekis yra susijęs su sausų akių sindromu ir retinopatija – liga, sukeliančia progresuojantį tinklainės pažeidimą. Įrodyta, kad kūdikiams, kurių dieta praturtinta DHA, regėjimas buvo geresnis nei kūdikiams, kurių mityboje buvo mažai DHA. 

 

Vitaminas C 

Tyrimai rodo, kad vitaminų C ir E derinys sumažino kataraktos riziką ir sulėtino jos progresavimą. Vitamino C gausu šaltalankiuose, kiviuose, brokoliuose, persimonuose, serbentuose, citrinose. 

 

Vitaminas A 

Vitaminas A yra rodopsino komponentas, leidžiantis matyti esant silpnam apšvietimui. Jo trūkumas išsivysčiusiose šalyse yra retas atvejis, tačiau esant vitamino A trūkumui gali atsirasti rimta liga, vadinama kseroftalmija. Kseroftalmija yra progresuojanti akių liga, kuri pasireiškia prastu matymu tamsoje. Ligai progresuojant minkštėja ragena, sukeldama negrįžtamą apakimą. Vitamino A yra morkose, saldžiosiose bulvėse ir lapiniuose kopūstuose. 

 

Vitaminas E 

Manoma, kad daugelis akių ligų yra susijusios su oksidaciniu stresu, kuris atsiranda dėl disbalanso tarp antioksidantų ir laisvųjų radikalų. Vitaminas E yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti akių ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimo. Įrodyta, jog vartojant daug vitamino E ir A vienu metu, greičiau gyja pacientų, kuriems buvo atlikta lazerinė akių korekcija, akys. Svarbu paminėti, kad regos silpnėjimo ir kataraktos prevencijai būtinas selenas. Jo poveikis stiprėja, kai kartu vartojamas vitaminas E. Paprastai seleno žmogui netrūksta, išskyrus tuos atvejus, kai yra sutrikusi žarnyno funkcija. Šio mineralo atsargas galima papildyti valgant česnakus, žuvį, raudoną mėsą, mieles, kviečių gemalus. Vitamino E gausu aliejuose, grūduose, žirniuose, grikių kruopose, kukurūzuose, kiaušinio trynyje, menkės kepenėlėse. 

 

Vitaminas C 

Kaip ir vitaminas E, vitaminas C yra galingas antioksidantas, kuris gali apsaugoti jūsų akis nuo žalingų laisvųjų radikalų, taip pat jis reikalingas kolagenui gaminti, o tai ypač svarbu palaikant ragenos ir skleros struktūras. Keli tyrimai rodo, kad vitaminas C gali net iki 45 proc. sumažinti kataraktos išsivystymo riziką, kai vitamino C paros norma didesnė nei 490 mg. 

Ne paslaptis, kad sveikatai reikalingos medžiagos yra kokybiškiausios ir geriausios, jei pasisavinamos iš natūralaus maisto. Visgi ne visuomet turime galimybių maitintis vien tik sveikai, o ir ne visus vitaminus bei mineralus galime pasisavinti iš maisto. Todėl kartais tikslinga vartoti kokybiškus maisto papildus. Be kita ko, norėdami padėti savo akims privalote nepamiršti: 

1. Nerūkyti. Rūkymas pažeidžia smulkiąsias kraujagysles akyse ir gali sukelti kataraktą, geltonosios dėmės degeneraciją ir kitas regėjimo problemas. 

2. Apsaugoti akis nuo ultravioletinių spindulių. Dėvėkite akinius nuo saulės, kai esate lauke, ir venkite žiūrėti tiesiai į ryškią šviesą. 

3. Išlaikyti sveiką svorį ir aktyvų gyvenimo būdą. 

4. Po 60 metų amžiaus kiekvienais metais atlikti išplėstinį akių ištyrimą. 

5. Įsitikinkite, kad Jūsų mityboje yra daug žalių lapinių daržovių, špinatų, kukurūzų, apelsinų, kiaušinių, morkų, žuvies, riešutų, sėklų. Šiuose maisto produktuose gausu maistinių medžiagų, įskaitant tas, kurios randamos AREDS-2 formulėje. 

6. Gerti pakankamai vandens. 

 

Nuotrauka: Ne visuomet turime galimybių maitintis tik sveikai, todėl kartais vartokime kokybiškus maisto papildus / www.pexels.com nuotr. 

Iš arti vaizduojama nemenka krūva įvairiausių formų piliulių ir tablečių. Vienos – šviesios, apvalios formos, su brūkšniu viduryje ir gana didelės, maždaug iki vieno centimetro skersmens, kitos – mažesnės, įvairių spalvų, skaidriu apdangalu. Taip pat matomos ir ovalo formos ilgesnės piliulės, kurių pusė yra šviesios spalvos, o kita – tamsios. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas