Specialisto komentaras

Autoriaus nuotraukaSaulius Jarmalis, „Sodra“

„Sodros“ pensijų anuitetai: ką reikia žinoti


 

„Sodra“ pradėjo mokėti pensijų anuitetus gyventojams, kurie dalyvavo 2 pakopos pensijų kaupime ir sulaukė senatvės pensijos. Kas tai yra pensijų anuitetas, kokia iš jo nauda ir kodėl jį verta įsigyti? 

Pensijų anuitetas – tai periodinė išmoka, mokama visą gyvenimą 2 pakopos pensijų kaupimo dalyviui už jo sukauptą sumą, kai žmogus sulaukia pensinio amžiaus. Toks būtų gana paprastas šio termino apibūdinimas. Dar pensijų anuitetą galima palyginti su senatvės pensija. Visą gyvenimą dirbęs žmogus mokėjo socialinio draudimo įmokas ir žino, kad jo pensijos dydis priklausys nuo to, kiek jis uždirbdavo ir, atitinkamai, kiek įmokų sumokėjo – kuo ilgiau dirbta ir kuo daugiau uždirbta, tuo didesnė ir pensija. Be to, ji stabiliai mokama kiekvieną mėnesį visą likusį gyvenimą ir nekyla klausimų, ar nebūtų galima visų tų pinigų pasiimti iškart. 

Pensijų anuitetų tikslas ir principai tie patys – tai kaip papildoma pensija. Kuo daugiau žmogus sukaupė dirbdamas ir mokėdamas socialinio draudimo įmokas, tuo didesnis bus ir pensijų anuitetas, kuris bus mokamas kaip pensija – stabiliai kiekvieną mėnesį visą likusį gyvenimą. Tai garantija, kad žmogaus pajamos senatvėje bus didesnės. 

 

Kur ir kada kreiptis? 

 

Pensijų anuitetai aktualūs tiems gyventojams, kurie dalyvauja 2 pakopos pensijų kaupime. Pensijų anuitetus iš „Sodros“ įsigyti turės tie pensijų kaupimo dalyviai, kurie, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar likus ne mažiau kaip 5 metams iki pensijos, bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų. Norėdami įsigyti anuitetą, pensijų kaupimo dalyviai, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar išėję į išankstinę pensiją likus ne daugiau kaip 5 metams iki senatvės pensijos, turės kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę dėl sukauptų lėšų išmokėjimo. 

Ten pat jie galės pasirinkti pensijų anuiteto rūšį ir pateikti prašymą „Sodrai“ skirti pensijų anuitetą – vieno langelio principu arba pateikti prašymą mokėti pensijų anuitetą tiesiogiai „Sodrai“. „Sodra“ apskaičiuos ir priims sprendimą mokėti tam tikro dydžio anuitetą ir apie tai informuos gavėją, tačiau žmogus galės dar per 10 darbo dienų pateikti prašymą atsisakyti pasiūlyto pensijų anuiteto. 

 

Gyventojai galės rinktis 

 

Gyventojai galės pasirinkti vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių. Standartinio pensijų anuiteto periodinės išmokos bus didžiausios ir garantuotai mokamos visą likusį gyvenimą. Laikui bėgant jos galės būti didesnės, jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo investicijų grąža bus didesnė, nei jau įskaičiuota į išmoką. Tačiau mažėti negalės. Valstybė garantuoja, kad gyventojai visą likusį gyvenimą gaus jiems priklausančias išmokas. 

Standartinio pensijų anuiteto su garantuotu mokėjimo laikotarpiu išmokos bus šiek tiek mažesnės nei standartinio pensijų anuiteto, tačiau jeigu gavėjas nesulauktų 80-ies metų, iki to laikotarpio neišmokėta suma atitektų paveldėtojams. Tačiau vėlgi garantuojama, kad išmokos bus mokamos visą laiką ir nemažės. Ši pensijų anuiteto rūšis aktuali tiems, kam svarbus lėšų paveldėjimas. 

Gyventojai, kuriems priimtina investavimo rizika ir kurie tikisi, kad sukauptos sumos dalį palikę pensijų fonde gautų didesnę investicinę grąžą, gali rinktis atidėtąjį pensijų anuitetą. Tuomet į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą būtų pervedama tik dalis jų sukauptos sumos, už kurią būtų užtikrinamos periodinės išmokos visą likusį gyvenimą nuo 85 metų. O pensijų fonde likusią sumą iki 85 metų mokėtų šias lėšas investuojanti pensijų kaupimo bendrovė. Išmokos svyruotų – gali augti ar mažėti – tai priklauso nuo investavimo rezultatų, tačiau pensijų fonde likusi neišmokėta suma būtų paveldima. 

„Skirtingos pensijų anuitetų rūšys pritaikytos skirtingiems gyventojų poreikiams ir lūkesčiams. Vis dėlto, svarbiausia yra garantija, kad žmogus visą likusį gyvenimą gaus papildomas nuolatines pajamas ir jos nesibaigs, kad ir kiek ilgai žmogus gyventų. Tai yra „Sodros“ įsipareigojimas, kurį garantuoja ir valstybė“, – teigia „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė. 

 

Svarbiausia – garantija 

 

Vienas svarbiausių pensijų anuitetų privalumų – valstybė garantuoja, kad „Sodra“, kas benutiktų, laikysis savo įsipareigojimų gyventojui už jo 2 pakopos pensijų fonde sukauptą sumą mokėti paskirtą ir ne mažesnį pensijų anuitetą visą likusį gyvenimą. Taip pat stabiliai, kaip gyventojai gauna pensiją, jie gaus ir pensijų anuitetą. Nepaisant to, Pensijų anuitetų fondas turi būti valdomas finansiškai tvariai, kad pasinaudoti valstybės garantija nereikėtų. „Antros pakopos pensijų kaupimas yra neatskiriama pensijų sistemos dalis ir tikslas – būtent, kad valstybė užtikrintų socialines garantijas – didesnes pajamas senatvėje, kurias sudaro socialinio draudimo pensija ir pensijų anuitetas“, – paaiškina D. Gerulytė. 

Iki šiol gyventojai, kurie kaupime dalyvavo, pensijų anuitetus galėjo įsigyti iš gyvybės draudimo bendrovių, kurių, teikiančių šią paslaugą, buvo kelios. Tad žmogui dar tekdavo kreiptis, palyginti, kurių siūlomos sąlygos – geriausios. Tačiau Lietuva nusprendė pasekti Švedijos ir Danijos pavyzdžiu, kur tiek socialinio draudimo pensijas, tiek pensijų fonduose sukauptas lėšas (išskyrus profesinius pensijų fondus), išmoka socialinio draudimo administratorius – „vietinė Sodra“. 

 

Nuo ko priklauso išmokos dydis 

 

Kiekvieno gyventojo pensijų anuiteto dydį labiausiai lems žmogaus pensijų fonde sukaupta suma, jo amžius, „Sodros“ pensijų anuitetų fondo investicijų grąža ir demografinės tendencijos šalyje. „Sodros“ aktuarai atliko tyrimą – remiantis ilgamete statistika apskaičiavo, kad 65 metų sulaukęs pensijų kaupimo dalyvis, kuris turėtų įsigyti anuitetą, vidutiniškai gyvens dar 20 metų, o daugiau nei pusė jų šią ribą perkops. Pensijų anuitetas užtikrina stabilias nuolatines pajamas, net jeigu žmogus gyventų ilgai – kaip ir senatvės pensija, pensijų anuitetas bus mokamas tol, kol žmogus bus gyvas. 

„Esminis žodis čia, tikriausiai, yra pensija. Pensijų kaupimo tikslas nėra tiesiog sutaupyti pinigų senatvei, o užsitikrinti didesnę pensiją – stabilias garantuotas pajamas visą likusį gyvenimą. 

Nors pirmų pensijų kaupimo dalyvių, kurie bus sukaupę 10 tūkst. eurų, išmokos šiuo metu sudarys apie 10 proc. priedą prie senatvės pensijos, tai neturėtų stebinti. Vis dėlto senatvės pensijos stažą įgyjame 35–50 metų, o pensijų kaupime dalyvaujame dar tik 15–16 metų. Bėgant laikui ir pensijų anuitetų gavėjų skaičius, ir jų sukauptos sumos, ir pensijų anuitetų išmokos augs“, – sako D. Gerulytė. 

Kuo didesnė suma bus sukaupta pensijų fonde, tuo didesnis ir pensijų anuitetas. Pavyzdžiui, sukaupus 10 tūkst. eurų, žmogus, pasirinkęs standartinį pensijų anuitetą, gaus stabiliai ir garantuotai ne mažiau nei 45 eurus kiekvieną mėnesį. Suma gali išaugti, jeigu „Sodra“ investuodama uždirbs didesnę, nei į pensijų anuitetą įskaičiuotą grąžą. O štai sukaupęs 50 tūkst. eurų žmogus kas mėnesį gautų jau po 226 eurus. 

Taip pat priklauso ir nuo žmogaus amžiaus, kai jis ateina įsigyti pensijų anuitetą. Kuo vyresnis žmogus – tuo didesnis pensijų anuitetas jam priklausys. 

Be to, pensijų anuiteto dydį lems ir tai, ar žmogus nori, kad būtų galimybė dalį sukauptų lėšų paveldėti. Iš tiesų, gyventojas gali pasirinkti standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – tuomet, jeigu jis nesulauktų 80-ies, iki to laikotarpio neišmokėta sumos dalis atitektų paveldėtojams. Tačiau mėnesinės išmokos būtų šiek tiek mažesnės nei standartinio anuiteto. 

 

Autoriaus nuotrauka: Saulius Jarmalis. Vidutinio amžiaus vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio, šiek tiek pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jo plaukai tamsūs, žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, jis švelniai šypsosi ir atrodo pasitikintis savimi. Vyras vilki baltus marškinius, juodą švarką ir riši tamsų kaklaraištį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]