Viršelio istorija

 

Apie auginantį pasitikėjimą


 

Kai broliai Povilas ir Petras dar mokykloje pradėjo sukti ratus apie stadioną, niekas gerai nenumanė, į ką tai pavirs. Kiek užsispyrimo, disciplinos, motyvacijos užteks jauniems žmonėms, kad ir turintiems gerus bėgikų duomenis. Dvyniai pripažįsta, kad kaip ir visiems žmonėms rutinoje būta visko – kartais tiesiog ateina psichologinis nuovargis. Tačiau sutartinai tvirtina, kad tai momentinė būsena. Ir ne vien tarptautinių arenų adrenalinas, plojimai, ant krūtinės kabinami medaliai ar draugiškas Lietuvos aklųjų sporto federacijos veteranų įvertinimas brolius įpareigoja vėl autis sportbačius. 

Bėgimas jiems yra kažkas daugiau. Nes bėgti nematant – tai ne tik išbandyti save, geranoriškai pasivaržyti tarpusavyje, pakylėti vienam kitą siekti aukščiau. Pagaliau – tai ne vien patikimas būdas pravalyti mintis. Pirmiausia – tai besąlygiškas pasitikėjimas. Savimi, artimaisiais, treneriu, šalia bėgančiu pranašesniu vedliu, aklųjų bėgime dar vadinamu lyderiu. Jei nepasitiki, nieko nebus. Savisaugos instinktas gali paralyžiuoti bet kokį tikslą. Suprantama, mokytis pasitikėti ne visada paprasta. Bet apsimoka. 

Viršelyje – Povilas Krapikas su vedle Ramune Vilniaus 100 kilometrų bėgime / asmeninio archyvo nuotr. 

 

Viršelio nuotraukoje – Povilas Krapikas su vedle Ramune. Jaunuoliams apie dvidešimt metų, nuotraukoje jie matomi nuo liemens iki viršugalvio, bėgantys ir šiek tiek susilenkę. Kairėje nuotraukos pusėje pozuojanti Ramunė – liekna, sportiškos figūros mergina. Jos plaukai šviesiai rudi, supinti į vieną kasą. Veidas smulkus, žvilgsnis nukreiptas pirmyn, giliai kvėpuoja praverta burna. Ausyse mergina segi smulkius tamsius apvalius auskarus. Ramunė vilki žalios neoninės spalvos sportinę liemenėlę su „Nike“ firminiu ženklu, nuotraukoje taip pat matosi juodų, tos pačios firmos, sportinių šortų kraštas. Merginos dešinės rankos nuo alkūnės iki pirštų galų nesimato, ant kairės rankos ji segi juodą sportinį laikrodį. Dešinėje nuotraukos pusėje matomas Povilas. Jis – jaunas, atletiško kūno sudėjimo vyras. Povilo plaukai šviesūs, kairėje pusėje nukirpti gerokai trumpiau nei dešinėje, žvilgsnis nukreiptas pirmyn, burna praverta. Vaikinas vilki raudonos, oranžinės ir baltos spalvų marškinėlius be rankovių, ant kurių pavaizduota nedidelė bėgiko emblema. Ant pilvo kabo popierinis 100 kilometrų bėgimo dalyvio numeris – penktas. Kairės vaikino rankos nuotraukoje beveik nesimato, o ant dešinės rankos pirštų jis laiko guminę mėlynos, raudonos ir geltonos spalvų apyrankę, sujungtą su apyranke, kurią ant kairės rankos pirštų užsimovusi vedlė. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Kairėje nuotraukos pusėje merginą matome nuo klubų iki viršugalvio. Dešinėje rankoje ji laiko nedidelį svarmenį, jai už nugaros matosi tvora su rėmėjų „Sportland“ prekės ženklu. Dešinėje nuotraukos pusėje matosi beveik visa vaikino kairioji ranka, išskyrus delną. Bėgikams už nugarų, antrame nuotraukos plane, matomi keli varžybų žiūrovai, stebintys renginį už tvoros. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Ta pati nuotrauka matoma ne visu dydžiu. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje esanti mergina matoma nuo liemens iki viršugalvio, jos dešinioji ranka – nuo alkūnės iki peties, o vaizdas virš bėgikų viršugalvių – išblankęs. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato merginos ir vaikino apatinių kūno dalių nuo klubų iki liemens, taip pat rankų iki alkūnių, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia įvairių dydžių ir formų dėmės. 

KATARAKTA. Nuotraukoje visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nuotraukoje nesimato merginos kūno dalies nuo klubų iki krūtinės, taip pat rankų iki alkūnių, o vaikinas matomas tik nuo krūtinės iki viršugalvio. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro – merginos kairės rankos nuo alkūnės iki pečių, dalies krūtinės, kaklo ir pusės veido. Be to, nesimato vaikino dešinės rankos nuo alkūnės iki pečių, dalies krūtinės ir kaklo. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti kairįjį merginos petį, kaklą, veido dalį nuo smakro iki skruostikaulio, besiplaikstančią supintą plaukų kasą ir vaikino dešiniojo peties dalį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas