Viršelio istorija

 

Apie gebėjimą atsitiesti

 

Toli gražu ne kiekvienam gyvenime pasiseka pabendrauti su bene protingiausiu gyvūnu žemėje - delfinu. Iki šiol paaiškinama tik dalis jų savybių. Įrodyta, kad delfinai pranašesni už šikšnosparnius sonarinėmis savybėmis, o echolokaciją jie išvystė prisitaikydami prie aplinkos. Delfinai gali blokuoti skausmą, manoma todėl save išgydo net ir po gilių sužeidimų. 

Tačiau daug labiau už tai stulbina delfinų socialiniai ryšiai ir elgsena. Jie subtiliai susikalba švilpaujant, kliksint, kūno gestais ir prisilietimais. Delfinai gyvena būriu ir pasiaukojančiai padeda savo gentainiams: nė vienas, net labiausiai sergantis, nepaliekamas likimo valiai. Beje, kalbos apie savo kūnu nuo ryklio pridengtus žmones - irgi neatsitiktinės. Nieko keista, kad Indija prieš dešimtmetį pašalino delfinus ir gyvūnų sąrašo ir priskyrė jiems "nežmoginės rūšies" statusą. Taip ji atkreipė dėmesį į Gango upės aklųjų delfinų populiaciją, per metų metus netekusią regėjimo dėl bandymo išgyventi labai užterštame vandenyje. Indijos pranešime su nuostaba sakoma, kad akli delfinai prisitaikė ir visaverčiai džiaugiasi gyvenimu. Argi ne panašiai žmogus atsitiesia po gyvenimo negandų, net ir tokių skausmingų, kaip regėjimo netektis? 

Viršelyje - Alvydas Valenta su delfine Glorija / Alfonso Mažūno nuotr. 

 

Viršelio nuotraukoje - Alvydas Valenta, pozuojantis su delfine Glorija Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume. Nuotraukoje matoma iš vandens išnirusi delfinės galva ir snapas iš dešinės pusės. Ją dešine ranka apsikabinęs ir ties krūtine prisiglaudęs Alvydas. Vyras kiek pasilenkęs žemyn prie gyvūno, plačiai šypsosi ir atrodo labai laimingas. Vyro tamsūs plaukai nuo vandens šlapi, jis vilki juodą, visą kūną dengiantį plaukimo kostiumą, ant kurio, ties krūtine, baltomis raidėmis parašyta "Scubapro". Vyrą ir delfinę supa šviesiai žydras baseino vanduo. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji - stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau baseino pločio ir delfinę bei Alvydą supančio žydro vandens. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje nesimato Alvydo dešinės rankos ir dalies gyvūno galvos, o viršutiniame dešiniajame kampe nematoma dalis baseino vandens. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to beveik nesimato delfinės, o visą kitą nuotraukos dalį taip pat protarpiais užstoja tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Šiuo atveju, nesimato dalies delfinės galvos ir viso jos snapo, taip pat dalies Alvydo kairiosios rankos. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras - nematomas. Šiuo atveju, nematome paties nuotraukos centro - vyro kūno dalies nuo krūtinės iki kaktos. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos - jame galima įžiūrėti vyro krūtinės dalį ir veidą nuo smakro iki akių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas