Laiko juosta

 

 

 

Vilties koncertas 

Velykų sekmadienį tuščioje Milano Duomo katedroje Italijos tenoras Andrea Bocelli surengė vilties koncertą. Šiam koncertui jį pakvietė Milano meras ir miesto arkivyskupas. „Dieną, kai visi švenčiame pasitikėjimą gyvenimo pergale, aš jaučiuosi pagerbtas ir laimingas galėdamas atsakyti „taip“ į miesto ir Milano Duomo katedros pakvietimą“, – sakė dainininkas. Koncertas transliuotas internetu ir iliustruotas ištuštėjusių Italijos miestų, taip pat Niujorko, Londono, Paryžiaus vaizdais. Koncerto „Musix for hope“ įrašą galima išklausyti interneto platformoje „Youtube“ (koncerto nuoroda čia). 

Anot A. Bocelli, šis koncertas simbolizavo meilės ir vilties žinutę Italijai ir pasauliui. Žymioji Milano Duomo katedra, kuri pandemijos metu buvo uždaryta visiems tikintiesiems, atvėrė savo duris išskirtinai garsiajam tenorui, kuriam pritarė katedros vargonininkas Emanuele Vianelli, grojantis vienais didžiausių pasaulyje vargonų. Trumpam pasirodymui pats A. Bocelli parinko penkis kūrinius, tinkamus renginio vietai ir ypatingoms aplinkybėms. 

 

Redakcijos inf. 

  Parašas po skirsneliu

Nuotrauka. Milijonai žmonių stebėjo Andrea Bocelli koncertą tuščioje Milano Duomo katedroje / koncerto stopkadras 

Erdvios, tuščios katedros viduryje pozuoja vyresnio amžiaus, vidutinio kūno sudėjimo vyras. Jis matomas visu ūgiu, šiek tiek pasisukęs kairiuoju profiliu. Jo plaukai trumpi, žili, vyras vilki tamsų kostiumą, po švarku apsivilkęs tamsią liemenę, baltus marškinius, segi peteliškę, avi tamsius batus. Vyras užsimerkęs, galva šiek tiek palenkta žemyn, jis atrodo ramus ir susikaupęs. Aplinkui vyrą matoma katedros didybė – itin aukštos skliautinės lubos, masyvios, bent dešimties metrų aukščio, kolonos, besitęsiančios nuo pat katedros pradžios iki altoriaus, įvairiausiais raštais margintos grindys ir visa galybė skulptūrų. 

 

 

Parašas po skirsneliuGeri darbai nepasimiršta 

Pasaulį užgriuvusi koronaviruso pandemija, atrodo, pradeda išsikvėpti, palengva atšaukiami karantino ribojimai. Tačiau jo pamokos, taip pat ir geri darbai lengvai nepasimiršta arba bent jau neturėtų pasimiršti. 

Oftalmologas Robertinas Kuoras su aklaisiais ir silpnaregiais susitinka ne tik akių gydytojo kabinete. Jau du dešimtmečiai jis dažnas svečias LASS Švenčionių, Šalčininkų, Vilniaus filialuose. Gydytojas ne kartą nemokamai tikrino šių rajonų gyventojų akis, konsultavo. Prasidėjus karantinui, R. Kuoras apsilankė Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre (VBSPC) nešinas medicininiais veido skydais. „Kaukių centro darbuotojai jau turėjo patys, – pasakojo R. Kuoras, – bet su jomis dirbti nepatogu, nuolat rasoja akiniai. Veido skydai man pačiam buvo atradimas – patogūs, higieniški, saugūs – karantino metu juos dėvėjo visi mano vadovaujamos „Vilniaus optikos“ darbuotojai. Pamaniau, kad jie galėtų būti naudingi ir VBSPC darbuotojams, nes daugelis jų nešioja akinius ir nuolat dirba su žmonėmis.“ 

Prasidėjus karantinui, apsauginius veido skydus pradėjo gaminti daugelis įmonių, kai kurios net ėmė spausdinti 3D formatu. Skydus, kuriuos atrado ir pasiūlė R. Kuoras, gamina Klaipėdoje veikianti S. Jokužio spaustuvė-leidykla. Žmonėms, besidomintiems knygomis, ši pavardė turėtų būti žinoma iš Eglės Jokužytės leidybinės veiklos. S. Jokužio gaminami skydai – geriausias pavyzdys, kaip turimus įgūdžius, įrengimus, o svarbiausia – kūrybingumą panaudoti neįprastomis sąlygomis. Spaustuvininkai, naudodami įprastas spaudos darbuose medžiagas – plastiką, popierių, sąvaržėles – pagamino skydus, sulaukusius pripažinimo ne tik Lietuvoje. Keletas jų R. Kuoro dėka pasiekė ir „Mūsų žodžio“ redakciją. 

Parašas po skirsneliu„Padėjome ir padėsime visiems neregiams, kuriems reikia pagalbos“, – prasidėjus karantinui sakė VBSPC direktorius Algimantas Arbočius. Jau karantino pradžioje buvo viešai paskelbti centro darbuotojų telefonų numeriai, kuriais galėjo skambinti visi Vilniuje gyvenantys neregiai. Savo globotiniams nuolat skambino ir patys centro darbuotojai, teiravosi, ar netrūksta maisto produktų, vaistų. „Turime keliolika lankytojų, kuriems pagalbos reikia kasdien, šie žmonės be globos nebuvo palikti“, – sakė A. Arbočius. 

Jau prasidėjus karantinui VBSPC išdalijo apie 300 kg iš „Maisto banko“ gautų maisto produktų. Padėti akliesiems pasisiūlė šalia veikianti Tomilijos Kazakevič maitinimo įmonė. Tris kartus per savaitę dvylikai sunkiai besiverčiančių neregių ji skyrė karštą maistą. „Per mėnesį – apie 150 porcijų, – sako centro vadovas, – T. Kazakevič įmonė neatsisako su aklaisiais bendradarbiauti ir pasibaigus karantinui.“ 

Visiems rėmėjams ir pagalbininkams savo lankytojų vardu VBSPC nuoširdžiai dėkoja už palaikymą ir materialinę pagalbą, kviečia ir ateityje likti kartu. 

 

Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka. S. Jokužio spaustuvės-leidyklos gaminami apsauginiai veido skydai / spaustuvės nuotr. 

Jauno vyro, dėvinčio specialų apsauginį skydą, nuotrauka. Vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio, pasisukęs kairiuoju profiliu. Jo plaukai šviesūs, trumpi, žvilgsnis nukreiptas pirmyn. Vyras vilki tamsų megztinį ar marškinėlius. Jo veido dalį nuo smakro iki akių dengia vienkartinė apsauginė kaukė, kurios gumelės laikosi už ausų. Taip pat vyras veidą užsidengęs skaidriu apsauginiu skydu – aplink galvą ant kaktos jis dėvi specialų apvadą, ant kurio pritvirtintas skaidrus skydas, dengiantis visą žmogaus veidą nuo kaklo apačios iki pat viršugalvio. 

Nuotrauka. T. Kazakevič (pirma iš dešinės) maitinimo įmonė savanoriškai pasisiūlė teikti karštą maistą sunkiau besiverčiantiems neregiams / VBSPC nuotr. 

Trys moterys pozuoja lauke, prie tamsių namo durų, viena kitai perduodamos pintus maisto krepšius. Kairėje pusėje stovinti moteris matoma nuo liemens iki viršugalvio, pasisukusi dešiniuoju profiliu, tačiau veidą atsukusi į skaitytoją. Jos veido visiškai nesimato, nes ant galvos ji užsidėjusi juodą kepurę, ant akių – akinius tamsiais stiklais, o nosį ir burną uždengusi šviesia apsaugine kauke. Moteris vilki šviesią striukę. Iš priešais ją stovinčių kitų dviejų moterų ji ima du didelius pintus krepšius, kuriuose – dovanojamas pagamintas maistas. Nuotraukos viduryje stovinti moteris taip pat matoma nuo liemens iki viršugalvio. Jos plaukai tamsūs, surišti į kasą, veidą gaubia tamsi apsauginė kaukė. Ji vilki šviesią atsegtą striukę, tamsią palaidinę ar prijuostę, mūvi pirštines ir abiem rankomis perduoda priešais ją stovinčiai moteriai pintą krepšį. Dešinėje nuotraukos pusėje pozuoja Tomilija Kazakevič – vidutinio amžiaus moteris, matoma nuo kelių iki viršugalvio. Jos plaukai šviesūs, iki pečių, nors veidą gaubia šviesi apsauginė kaukė, iš akių matyti, kad moteris šypsosi. Ji vilki šviesų ilgą atsegtą paltą, šviesią palaidinę ir kelnes, mūvi pirštines. Dešinę ranką ištiesusi į priekį, moteris perduoda pintą krepšį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas