Viršelio istorija

 

Apie tyliąją motinystės pusę

 

Jeigu pirmo sutiktojo paklaustume, kuo gyvenime svarbi Mama, turbūt ne vienas nuklystų į savo prisiminimus. Mylinti, globojanti, užjaučianti, besirūpinanti, pasiaukojanti – daugybė gražių žodžių net ir netobulai, kartais klystančiai Mamai mintyse sukasi ne tik per Motinos dieną. Tačiau šiais žodžiais sunku apsakyti tikrąją, tyliąją motinystės prigimtį. „Jei tik galėčiau, atiduočiau tau savo akis“, kadaise Laurai ištarė jos mama. Kaip žodžiais įvardyti tą jausmą, jaudulį, kai viskas verčiasi viduje, kad tik tavo vaikui būtų geriau? Be jokio atpildo šešėlio. 

Laura su šešiamete dukrele Liepa turi daug reikalų: namų ruoša, užduotys iš mokyklos. Jos visur kartu – ir į parduotuvę, ir į filmą. Ir nesvarbu, kad Liepa dažnai pabūna mamos akimis. Laura jai dovanojo ir tebedovanoja gyvenimą, jos ateičiai brandindama savarankiškumą, atsakomybę, pagarbą. Aišku, kartais būna sunku, kartais kyla abejonių, bet motinystė Laurai tokia natūrali – kasdien kantriai ir tyliai daryti, kas geriausia vaikui. 

Viršelyje – Laura Stadalninkaitė su dukra Liepa / Romualdo Požerskio nuotr. 

 

Viršelio nuotrauka. Joje – moteris su maža mergaite, pozuojančios žaliuojančios gamtos apsuptyje vasaros laikotarpiu. Moteris ir mergaitė nuotraukoje matomos visu ūgiu, pasisukusios dešiniuoju profiliu. Moteris stovi kairėje nuotraukos pusėje, šiek tiek susikūprinusi. Dešinę ranką ji visiškai ištiesusi į priekį, joje laiko baltąją lazdelę. Moteris jauna, liekna, jos plaukai šviesiai rudi, iki pečių. Ji vilki tamsiai mėlynos, žydros ir baltos spalvų dryžuotą suknelę trumpomis rankovėmis, kurios ilgis iki kelių, avi žydras vasarines šlepetes per pirštą. Šalia moters, nuotraukos centre, pozuoja maždaug šešerių metų mergaitė. Abiejomis rankomis ji įsikabinusi į baltąją lazdelę, mergaitės galva nuleista žemyn, o žvilgsnis nukreiptas į lazdelės galą. Mergaitės plaukai šviesiai rudi, surišti į kasą, kelias sruogas švelniai kedena vėjas. Ji vilki baltą gėlėtą suknelę trumpomis rankovėmis, avi rožinius batelius. Šalia mergaitės, dešinėje nuotraukos pusėje, matomas žaliuojantis medis, o nuotraukos gilumoje – panoraminis Lietuvos piliakalnių ir žaliuojančių miškų vaizdas. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau matomo vaizdo, taigi tiek kairėje, tiek dešinėje pusėje, matoma daugiau žaliuojančio medžio šakų ir platesnis panoraminis piliakalnių vaizdas. 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukose kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje matomų žaliuojančių miškų ir piliakalnio nesimato, taip pat kaip ir didelės dalies moters kūno, dešinėje nuotraukos pusėje matomo medžio šakos taip pat blanksta. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nematomos moters kojos iki kelių ir mergaitės pėdos, o visą kitą nuotraukos dalį taip pat protarpiais užstoja tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemaža apatinės nuotraukos dalis yra aklinai užtemusi. Nesimato dalies moters ir mergaitės kojų, pusės baltosios lazdelės ir dešinėje nuotraukos pusėje matomos pievos dalies ir medžio kamieno. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras – nematomas. Šiuo atveju, nematome paties nuotraukos centro – mergaitės nuo kelių iki pat viršugalvio, moters dešinės ištiestos rankos nuo alkūnės ir dalies baltosios lazdelės. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti moters dešinę plaštaką, mergaitę nuo liemens iki viršugalvio ir už jos tolumoje matomus žaliuojančius laukus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas