Viršelio istorija

 

Apie likimo dovaną

 

Mantas, Žydrūnė ir Olegas kadaise mokėsi vienoje mokykloje ir beveik toje pačioje klasėje. Po trijų dešimtmečių jų keliai ne taip dažnai susikerta – Mantas su Lietuvos rinktine pergalingai žaidžia golbolą, o Žydrūnė su Olegu savo pergales skina Naujojo teatro scenoje. Bet juos sieja vienas likimo dovanotas faktas – jie 1990-ųjų karta, gimusi kartu su atkurta Lietuva. 

Apie tai dažnai nesusimąstydavo: laisva Tėvynė augant atrodė kaip natūrali duotybė, o ypač pirmuosius – pilnus kaitos, ieškojimų, išbandymų – valstybės dešimtmečius visi jie prisimena iš artimųjų pasakojimų, televizijos laidų ar net istorijos vadovėlių. Trisdešimtmečiai prisipažįsta, kad tik daug vėliau atėjo supratimas, kiek daug duoda laisvė, kiek už ją paaukota ir kaip stipriai reikia ją vertinti. Tikra dovana suvokti, kad, skaičiuojant savo gimtadienius, ir laisvę, ir valstybę kuriame mes patys – savo darbais, požiūriu, savo gyvenimais. 

 

Nuotraukoje (iš kairės) Mantas Brazauskis, Žydrūnė Dragūnaitytė ir Olegas Dlugorskij / Daivos Liubamirskaitės nuotr. 

 

Viršelio nuotrauka. Joje su plevėsuojančia Lietuvos trispalve Vilniaus senamiestyje pozuoja trys džiugiai nusiteikę žmonės – du vaikinai ir viena mergina. Jaunuoliai – maždaug 30 metų amžiaus. Kairėje nuotraukos pusėje matomas aukštas vaikinas (M. Brazauskis). Jis pasisukęs dešiniuoju profiliu, žvilgsnis nukreiptas į šalia esančius draugus. Nuotraukoje vaikinas matomas maždaug nuo klubų iki viršugalvio, apvalios nuotraukos kraštai užstoja vaikino dešinę ranką ir koją. Vaikino plaukai tamsiai rudi, trumpi. Jis nuoširdžiai ir gyvai šypsosi. Vaikinas vilki ilgesnę storą tamsią striukę su kapišonu. Vaikinui iš kairės stovi jauna mergina (Ž. Dragūnaitytė). Ji nuotraukoje matoma nuo kelių iki viršugalvio, šiek tiek palinkusi į kairę pusę. Mergina – liekno sudėjimo, ilgų šviesių plaukų. Jos žvilgsnis nukreiptas į priekį, o veidą puošia plati šypsena. Mergina ant kaklo riši šviesiai rudos spalvos šalikėlį su raudonos, juodos ir baltos spalvos juostomis, vilki ilgą juodą medžiaginį paltą ir mūvi kūno spalvos pirštines. Dešinėje rankoje ji laiko ant maždaug dviejų metrų ilgio koto pakabintą ir dailiai vėjo susuktą plevėsuojančią Lietuvos vėliavą, kurios kotą dešine ranką atrėmusi į dešinį petį. Kairiąja ranka mergina susikabinusi su jai iš kairės stovinčiu vaikinu (O. Dlugorskij). Nuotraukoje jis matomas nuo liemens iki viršugalvio, šiek tiek pasisukęs kairiuoju profiliu. Jo dešinę ranką užstoja apvalios nuotraukos kraštai. Vaikinas šiek tiek aukštesnis už merginą, vidutinio kūno sudėjimo, tamsių plaukų, užsidėjęs akinius. Jis žvelgia į skaitytoją ir lengvai šypsosi. Vaikinas vilki juodą striukę, iš po kurios apykaklės išlindęs pilko džemperio kapišonas su raudonos, baltos ir tamsiai mėlynos spalvos juostomis. Už trijulės, antrame nuotraukos plane, matomi kiti senamiesčio gatvėmis vaikštinėjantys žmonės, pastelinių spalvų senamiesčio pastatai raudonų plytų stogais ir apsiniaukęs dangus. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti daugiau matomo vaizdo. Dabar kairėje nuotraukos pusėje stovintis vaikinas matomas nuo klubų iki viršugalvio ir jo dešiniosios kūno dalies nebeužstoja nuotraukos kraštai. 

PROTANOPIJA. Matomas vaizdas nei kiek nesikeičia nuo realaus vaizdo, tačiau spalvinė gama susiaurėja. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta. 

GLAUKOMA. Dėl padidėjusio spaudimo akies viduje siaurėja akiplotis. Ta pati nuotrauka matoma ne visu dydžiu. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai nuotraukos kampuose vaizdas visai nematomas. Kairėje nuotraukos pusėje stovinčio vaikino beveik nesimato, likę du žmonės – vis dar pakankamai ryškūs. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Vaizdo akiplotis nepakitęs, spalvos taip pat, tačiau vaizdą vietomis temdo dėmės. Visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to kairėje nuotraukos pusėje stovintis vaikinas matomas tik nuo liemens, o šalia jo stovinčią merginą taip pat protarpiais užstoja tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aklinai užtemę. Nematome kairėje nuotraukos pusėje stovinčio vaikino kūno dalies nuo klubų iki juosmens, viduryje stovinti mergina matoma tik nuo krūtinės, o jai iš kairės stovintis vaikinas – tik nuo pečių. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematomas pats nuotraukos centras. Nuotraukos viduryje esančios merginos nesimato nuo liemens iki pat viršugalvio, dėmė taip pat uždengia dalį vėliavos. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti merginos veidą, dalį vėliavos ir antrame nuotraukos plane stūksančius senamiesčio pastatus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas