Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Intraokuliniai akies navikai

 

Parašas po straipsniuPraeitame žurnalo numeryje rašėme apie akių vokų darinius. Šiame straipsnyje aptarsime akies auglių rūšis, simptomus, diagnostiką ir gydymą. 

Akių augliai gali būti piktybiniai arba gerybiniai. Piktybiniai augliai yra skirstomi į pirminius (šie atsiranda pirmiausia akies struktūroje) ir metastatinius, antrinius (tai yra metastazės iš kitose organizmo vietose esančių navikinių procesų). 

Dažniausiai aptinkamas gerybinis akies auglys - nevusas, arba kitaip - apgamas. Šie apgamai gali būti aptinkami junginėje, rainelėje, o neretai ir gyslainėje. Apgamai dažniau aptinkami suaugusiesiems nei vaikams. 

Nevusus sudaro ląstelės, vadinamos melanocitais. Šios ląstelės gamina pigmentą melaniną, kuris suteikia spalvą ir mūsų plaukams, odai. Dažniausiai melanocitai organizme išsidėsto tolygiai, tačiau kartais jie suformuoja apgamus organizme, o taip pat ir akies struktūrose. Nors nevusai dažniausiai nesukelia jokių simptomų, netrukdo matymui, regėjimo funkcijoms, tačiau juos būtina stebėti. 

Junginės ar rainelės apgamai gali būti pastebėti ir jūsų pačių ar artimųjų, o gyslainės apgamus diagnozuoti galima tik gydytojui oftalmologui apžiūrint akių dugną. Tiek junginės, tiek rainelės, tiek gyslainės nevusai turi būti stebimi gydytojo oftalmologo, aprašomi dokumentacijoje, idealu - juos nufotografuoti, tam, kad būtų galima palyginti dinamiką: kaip jie keičiasi, ar auga. Gerybiniai apgamai paprastai būna nedideli, aiškių ribų, nedaug pakilę nuo paviršiaus. Jų didėjimas yra lėtas ir nežymus. 

Nors ir retai, tačiau apgamai gali supiktybėti ir pakisti į melanomą. Kraujagyslinio akies dangalo melanoma yra dažniausias intraokulinis piktybinis navikas. Melanoma gali būti gyslainėje, krumplyne ar rainelėje. Taip pat retais atvejais melanoma gali būti aptinkama junginėje. 

Melanoma, kaip ir apgamai, gali ir nesukelti jokių simptomų, todėl yra svarbi reguliari akių patikra. Dažniausiai melanomos (kuomet jos nesukelia regos sutrikimų) diagnozuojamos profilaktinio patikrinimo metu. Melanoma dažniau aptinkama šviesaus gymio, vyresniems, turintiems pigmentacijos sutrikimų ar daug saulėje būnantiems žmonėms. 

Įtarus melanomą akies struktūroje atliekami papildomi tyrimai - tai ultragarsinis tyrimas, optinė koherentinė tomografija. Taip pat siūloma atlikti bendrą organizmo ištyrimą - atlikti kraujo, rentgenologinius ir ultragarsinius tyrimus, tikslingos kitų sričių specialistų konsultacijos (tai rekomenduojama, nes melanoma akyje gali būti antrinis navikas, kai kitose organizmo vietose yra pirminis navikinis procesas). 

Melanomos gydymas priklauso nuo jos lokalizacijos. Gydymas gali būti spindulinis, arba kitaip brachiterapinis, ir operacinis. Spinduliniam gydymui naudojamos radioaktyvios plokštelės, kurios implantuojamos ant akies obuolio sienelės. Chirurginis gydymas gali būti taikomas esant rainelės melanomoms, kai pažeista rainelės dalis yra išpjaunama. Taip pat navikas gali būti rezekuojamas (išpjaunamas) esant junginės melanomai. Tačiau kartais vienintelis akies melanomos gydymo būdas yra viso akies obuolio pašalinimas. Tai tenka atlikti tuomet, kai navikas yra didelis, sukeliantis negrįžtamus regos sutrikimus, akies skausmą, esant didelei metastazavimo rizikai. 

Atlikus akies obuolio pašalinimą, pacientui parenkamas ir implantuojamas akies protezas. Šiuolaikiniai protezai išoriškai labai primena akies struktūrą, taigi nežinant, kad žmogui yra pašalinta akis, dažnas net neatkreipia dėmesio. 

Tarp vaikų dažniausias intraokulinis akies navikas - tai retinoblastoma. Ji gali pažeisti tiek vieną, tiek abi akis. Retinoblastoma išsivysto iš tinklainės ląstelių - retinoblastų, kurios ima augti netaisyklingai ir suformuoja naviką. Ligos atsiradimą nulemia genų mutacijos. Dažniausiai mažiems vaikams, kūdikiams retinoblastoma įtariama tuomet, kai į akies vyzdį nukreipus šviesą matomas baltas darinys vyzdžio plote - šis simptomas vadinamas leukokorija. 

Kreiptis į oftalmologą reiktų tada, jei tėvai, artimieji pastebi pokyčius vaiko akyje, jei vaikas nefiksuoja žvilgsnio, pradeda žvairuoti ar neseka žvilgsniu daiktų, žmonių veidų. Nustačius retinoblastomą, taip pat kaip ir suaugusiems, tikslingas viso organizmo ištyrimas, būtina atlikti galvos magnetinį rezonansą. 

Retinoblastomos gydymo tikslas - pašalinti navikinį audinį. Gydymo būdas ir radikalumas priklauso nuo naviko dydžio, jo vietos. Jei įmanoma, reikia išsaugoti vaiko akį, nes tai labai svarbu vaiko raidai, jo vystymuisi ir pasaulio pažinimui. 

Retinoblastomos gydymas gali būti radikalus (pašalinant akies obuolį, kai nėra tikimybės išsaugoti regėjimą, arba esant komplikacijoms, tokioms kaip nekontroliuojama glaukoma dėl retinoblastomos). Kitas gydymo metodas - chemoterapija. Pažangiausi chemoterapijos gydymo metodai Lietuvoje nėra taikomi, todėl dažnai vaikai siunčiami gydytis į užsienio valstybes. 

Kaip jau minėta anksčiau - akies navikai dažnai nustatomi atsitiktinai. Tai dar kartą įrodo, kokia svarbi yra reguliari patikra pas gydytoją oftalmologą. 

 

Nuotrauka: Svarbi reguliari patikra pas gydytoją oftalmologą / www.pexels.com nuotr. 

Gydytojo nuotrauka. Vyras baltu chalatu, stovintis dešinėje nuotraukos pusėje, yra matomas iš nugaros nuo menčių iki viršugalvio. Jo plaukai tamsūs ir trumpi. Priešais jį - balta kambario siena, ant kurios kabo šviesus laikrodis, o po juo - plakatas su įvairaus dydžio raidėmis, kurį akių gydytojai naudoja pacientų regos tikrinimui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]