Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaEglė Jarmolavičiūtė, [email protected]

Beveik kompiuteris ant riešo

 

Parašas po straipsniuDar visai neseniai laikrodį, kaip ir mobilųjį telefoną, naudojome pagal tiesioginę jo paskirtį - laikui sužinoti. Tačiau technologijos greitai keičiasi, todėl ir laikrodis ant riešo jau nebėra vien tik prietaisas, rodantis laiką. Kaip apie šiuolaikinį telefoną sakome ne „mobilusis“, o „išmanusis“, taip ir kalbėdami apie laikrodžius jau vartojame sąvoką „išmanieji“. Žinome, kad neregiams skirti laikrodžiai būna dviejų tipų, - taktiliniai, pateikiantys informaciją brailio raštu arba vibracijomis, ir kalbantys. Tiesa, jau gaminami laikrodžiai, turintys abi šias funkcijas. Straipsnyje noriu aptarti, kaip išmanusis laikrodis gali padėti neregiams, ir į ką reiktų atkreipti dėmesį norint jį įsigyti. 

Pirmiausia, reikia skirti išmaniąją apyrankę („Smart band“) nuo išmaniojo laikrodžio. Daugeliui reginčiųjų visiškai užtenka turėti pirmąją: ji rodo laiką, nueitų žingsnių kiekį, pranešimus iš telefono, yra labai nedidelė ir patogi. Deja, nė viena išmanioji apyrankė neturi išorinio garsiakalbio, todėl naudoti neregiams jos nepavyks. 

Išmanusis laikrodis turi kur kas daugiau funkcijų, dažnai net savo operacinę sistemą, bet, deja, ne visi laikrodžiai, turintys operacinę sistemą, turi ir išorinį garsiakalbį. Tai pirmas dalykas, kurį reikia išsiaiškinti prieš perkant išmanųjį laikrodį. Jei nusipirksite įrenginį be išorinio garsiakalbio, net jei ir prijungtumėte „Bluetooth“ ausines, įrenginys vis tiek nekalbės. 

Kaip minėjau, dauguma išmaniųjų laikrodžių turi operacines sistemas, tad kartu ir galimybę įsijungti ekrano skaitymo programą. Iš esmės laikrodžiams yra sukurtos trys operacinės sistemos: „iOS Watch“ - visi „Apple“ išmanieji laikrodžiai, „Samsung“ - „Tizin“ („Samsung“ išmanieji laikrodžiai) ir įvairių kitų gamintojų laikrodžiai - „Google Wear OS“. 

Labiausiai neregiams pritaikytas „Apple“ išmanusis laikrodis. Nesvarbu, kurią įrenginio versiją įsigysite, neturėsite sunkumų paleisti ekrano skaitymo programą „Voice over“ ir visavertiškai išnaudoti laikrodžio funkcijų. Išmanusis laikrodis tinka kiekvienam šiuolaikiniam žmogui, mat daugelis mūsų dirbame protinį darbą, mažai judame, užsisėdėję prie kompiuterio dažnai pamirštame atsistoti ir pasivaikščioti, tad laikrodis primena visa tai padaryti. Įrenginys gali priminti giliau pakvėpuoti, kad sumažintumėte stresą, matuoja širdies susitraukimo dažnį, aktyvumą: kiek žingsnių nuėjote, ar buvote fiziškai aktyvus. Laikrodis turi tokias funkcijas kaip laikmatis ir chronometras, leidžia atsiliepti į skambučius, valdyti kai kurias telefono programėles: gauti pranešimus iš jų, atsakyti į juos balsu arba raštu iš anksto paruoštais atsakymais. Yra rašymo ranka režimas, bet jo man nepavyko perprasti. Taip pat galima nuotoliniu būdu valdyti telefono grotuvą: pasirinkti kitą grojamą kūrinį, reguliuoti garsą ir t. t., yra programėlių, rodančių miego kokybę. O pats įdomiausias dalykas - „Apple pay“. Tai funkcija, laikrodį paverčianti bekontakte mokėjimo kortele. Be didesnių sunkumų šia funkcija gali naudotis visi „Revolut“ mokėjimų platformos naudotojai, tiesa, kol kas mums įprastos bankų kortelės su šiuo laikrodžiu neveikia. Dar viena funkcija - taktilinis laikas („Tactic time“). Tai galimybė sužinoti laiką naudojant vibracijas. Tokiu pat principu sukurti laikrodžiai skirti nematantiems ir negirdintiems žmonėms. „Apple“ laikrodis naudoja kelis skirtingus būdus laikui sužinoti: Morzės abėcėlę arba visiems labiau suprantamą, kai dešimtys vibruoja ilgai, vienetai - trumpai. Tarkime, jeigu laikrodis rodo 11:31, įrenginys suvibruos vieną kartą ilgai, vieną kartą trumpai, tada pauzė, o tuomet tris kartus ilgai ir vieną kartą trumpai. Bent man gana dažnai tenka būti situacijose, kai reikia laiką sužinoti tyliai, tad ši funkcija yra labai naudinga, be to, ji ir unikali, mat joks kitas išmanusis laikrodis tokios galimybės neturi. Pagrindinis šių laikrodžių trūkumas - jie veikia tik su „Apple“ įrenginiais, kai įrenginiai su „Google Wear OS“ veikia su visais išmaniaisiais telefonais. 

Tiesą pasakius, visi išmanieji laikrodžiai atlieka labai panašias funkcijas, skiriasi tik dizainas ir svarbiausias dalykas mums, neregiams, - patogus naudojimas. Ketinančius naudoti laikrodį, turintį „Google Wear OS“ operacinę sistemą, turiu įspėti, kad ekrano skaitymo programa kol kas veikia labai lėtai, tad teks apsišarvuoti begaline kantrybe. Dar vienas minusas lyginant su „Apple watch“ - naudoti laikrodį kaip bekontaktę mokėjimo kortelę bus labai keblu, mat kol kas paslauga Lietuvoje neveikia, negana to, „Google“ taiko draudimą šalims, kuriose oficialiai ši sistema neveikia. Po kurio laiko ji tiesiog išjungiama. Tad atėjus laikui susimokėti, gali būti, kad neberasite „Google pay“ ikonos. Aišku, protingi vartotojai sugalvojo programėlę, įjungiančią šią funkciją. Bet lyginant su „Apple pay“, „Google pay“, bent jau su mano testuotu laikrodžiu „Huawei watch 2“, veikia labai prastai, lėtai pasikrauna, o ir priglaudus prie terminalo nebūtinai suveikia. Tad užuot sutaupę laiko, jūs jo sugaišite daugiau. Šį rudenį išėjo keletas naujų laikrodžių su „Google wear OS“ operacine sistema, gali būti, kad jie veikia šiek tiek greičiau ir galbūt jais patogiau naudotis. „Google“ savo puslapyje rekomenduoja du laikrodžius, geriausiai veikiančius su programa „Talkback“. Vieną iš jų man teko išbandyti, kilo tik toks klausimas: „Jeigu šitas veikia gerai, tai kaip blogai tada turi veikti kiti?!“ Vienas iš labiausiai man nepatikusių dalykų - nėra galimybės greitai reguliuoti laikrodžio garsumo, o situacijų juk būna įvairių. Nepamirškime, kad tai daiktas su liečiamu ekranu, kurį nesudėtinga netyčia užkliudyti, ir bus tikra bėda, jei kokio renginio metu, o ypač tyloje, jis pradės garsiai kalbėti, taip pat jei triukšmingoje aplinkoje jis kalbės per tyliai. 

„Samsung Galaxy watch“ laikrodžiai, turintys operacinę sistemą „Tizon“, veikia kiek geriau nei laikrodžiai su „Wear OS“, tačiau jie naudoja savo mokėjimo platformą „Samsung pay“, kuri nepalaiko jokių Lietuvoje prieinamų mokėjimo kortelių. Kita bėda - naudojant laikrodį su ekrano skaitymo programa „Voice assistent“, jūs negalėsite parsisiųsti ir naudoti visų programėlių, kurių tik norite. Jeigu „Voice assistent“ nusprendžia, kad programėlė gali būti nepritaikyta, ji tiesiog nepasileidžia, nors galbūt iš dalies viena ar kita programėle būtų galima naudotis. Na, bet jei ieškote paprasto laikrodžio, be galimybės juo atsiskaityti, bet su kitomis funkcijomis, tokiomis kaip laikmatis, chronometras, žingsnių bei širdies susitraukimo dažnio matuoklis, tai šio tipo laikrodį galima rinktis. Tik reikia įvertinti, ar norai netaps didesni, juk šių laikrodžių kaina gana nemaža. 

Beveik visi aptarti laikrodžiai yra pritaikyti naudoti vandenyje, o kai kurie iš jų gali matuoti ne tik nueitą, bet ir nuplauktą atstumą. Tad žmonės, mėgstantys baseino pramogas, nuo šiol gali naudoti išmanųjį laikrodį. Kaip žinia, visi įprasti taktiliniai ir kalbantys laikrodžiai yra vandeniui neatsparūs. 

Šiuo metu aptartų išmaniųjų laikrodžių kainos prasideda nuo 200 eurų, o štai kalbantį ar taktilinį laikrodį interneto parduotuvėje „Alliexpress“ galima įsigyti nuo maždaug 10 eurų, tad pagalvoti yra apie ką. 

 

Autorės nuotrauka: Eglė Jarmolavičiūtė. Jauna mergina matoma nuo pečių iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi dešiniuoju profiliu. Jos plaukai tamsūs, tvarkingai surišti į vieną kasą. Merginos žvilgsnis nukreiptas žemyn, lūpos kiek pravertos, tarsi mergina kažką sakytų. Eglė švelniai šypsosi, atrodo susikaupusi. Mergina vilki šviesų megztinį aukšta apykakle ant kurio apsirengusi tamsesnį rūbą. 

 

Nuotrauka: Išmaniuosius laikrodžius neregiams patogu naudoti / www.pexels.com nuotr. 

Nuotraukoje matyti žmogaus rankos: ant kairės rankos - išmanusis laikrodis, o dešiniąja ranka žmogus jį reguliuoja. Laikrodžio ekranas - tamsios spalvos ir apvalaus stačiakampio formos, maždaug trijų centimetrų pločio ir keturių centimetrų aukščio. Laikrodžio dirželis - guminis, šviesios spalvos. Laikrodžio ekrane matomi skaičiai, žodžiai ir simboliai, kuriuos mažame ekrane įžiūrėti gana sunku. Dešinėje ekrano pusėje taip pat yra keli mygtukai, kuriuos ir reguliuoja laikrodį segintis žmogus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]