Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Refrakcijos ydų korekcija

 

Refrakcijos ydos yra dažniausias regos sutrikimas. Tai yra būklė, kuomet į akį patekę šviesos spinduliai susikerta ne viename tinklainės taške. Refrakcijos ydos yra kelių rūšių. Tai - trumparegystė (kuomet spinduliai susikerta priešais tinklainę), toliaregystė (kuomet spinduliai susikerta už tinklainės) ir astigmatizmas (kuomet spinduliai tinklainėje susikerta ne į vieną tašką, o yra išbarstomi). 

Esant vienai iš šių būklių, žmogus skųsis blogu matymu iš arti ar į tolį, vaizdo neryškumu, dvigubu ar „išplaukusiu“ vaizdu. Taip pat gali skųstis akių nuovargiu, galvos skausmu. Ne visi žmonės pastebi, kad jie blogai mato, dėl to labai svarbi reguliari akių patikra. 

Nekoreguotos refrakcijos ydos vaikystėje gali sąlygoti ambliopiją (kitaip vadinamą akies tinginystę), žvairumą. Tiesa, dalis tėvų yra įsitikinę, kad jei vaikui bus visiškai koreguojama trumparegystė, ji toliau progresuos. Tai yra mitas ir moksliniais tyrimais nepatvirtintas teiginys. 

Taigi refrakcijos ydos turi būti koreguojamos ne tik dėl gero regos aštrumo, tačiau ir siekiant išvengti kitų akių patologijų. 

 

Priežastys ir diagnostika 

Refrakcijos ydas sukeliančių priežasčių yra kelios. Blogo matymo priežastis gali būti nulemta tiek dėl pakitusio akies obuolio ilgio, taip pat dėl netaisyklingos ragenos formos ar dėl lęšiuko drumstėjimo (ši priežastis dažnesnė vyresniame amžiuje). Su amžiumi keičiasi akies lęšiuko struktūra, jis nebesugeba keisti savo formos, arti esantys daiktai tampa neryškūs. 

Refrakcijos ydų diagnostika yra bendrojo oftalmologinio ištyrimo dalis. Iš pradžių akių gydytojo kabinete patikrinamas regos aštrumas. Vėliau specialiu aparatu, vadinamu refraktometru, patikrinama akies laužiamoji galia. Laužiamosios galios matavimo vienetas - dioptrija. Nustačius refrakcijos ydą, ją reikia koreguoti korekcinėmis priemonėmis, kurias geriausiai gali parinkti Jūsų akių gydytojas ar optometrijos specialistas. 

Refrakcijos ydoms koreguoti dažniausiai yra naudojami akiniai ar kontaktiniai lęšiai. Šiuo metu taip pat labai populiari refrakcinė chirurgija, kuomet regos ydos koreguojamos lazerio spinduliais. 

 

Šiek tiek istorijos... 

Pirmieji akiniai, primenantys šiuolaikinius akinius, buvo pradėti gaminti dar XIII amžiuje Venecijoje, Italijoje. Pradžioje buvo sukurti akiniai toliaregystei koreguoti, o trumparegystei koreguoti skirti lęšiai atsirado vėliau. Akiniai buvo prabangos prekė, kurią galėjo įsigyti tik turtingieji. Vėliau, ypač daugėjant spausdintų knygų, akinių paklausa didėjo, jie ėmė populiarėti ir kituose Europos miestuose. 

Pirmieji kontaktinių lęšių brėžiniai ir aprašymai aptinkami dar XVI amžiuje, Leonardo da Vinčio raštuose. Senieji lęšiai buvo stikliniai ir atitiko akies formą. Kontaktiniai lęšiai, kurie yra jau panašūs į šiuolaikinius, buvo išrasti maždaug prieš 70 metų. Šiandieniniai lęšiai gerokai skiriasi nuo senųjų - jie yra plonesni, mažesni, gaminami iš specialių medžiagų, praleidžiančių deguonį. 

Refrakcinės chirurgijos istorija tęsiasi jau apie 30 metų. Pirmą kartą eksimerinis lazeris panaudotas 1987 metais. Lazerinės operacijos atliekamos mikronų tikslumu ir leidžia koreguoti net ir dideles refrakcijos ydas. 

  Parašas po straipsniu

Korekcijos priemonės 

Akiniai yra paprasčiausias ir saugiausias būdas koreguoti refrakcijos ydas. Nustačius, kokio stiprumo akiniai yra reikalingi, Jums bus išrašytas jų receptas. Akiniais galima koreguoti tiek trumparegystę, tiek toliaregystę ir astigmatizmą. 

Kontaktiniai lęšiai yra puiki alternatyva akiniams, tačiau jų nešiojimas ir priežiūra reikalauja tam tikrų žinių bei įgūdžių. Kontaktiniais lęšiais koreguojamos tos pačios refrakcijos ydos kaip ir akiniais. Daugiau apie kontaktinius lęšius galite pasiskaityti „Mūsų žodžio“ rugsėjo mėnesio numeryje. 

Specialistų dažnai klausiama, kiek įtakos refrakcijos ydoms koreguoti turi įvairios akių mankštos. Pavyzdžiui, V. H. Beitso metodas buvo aprašytas dar XIX amžiuje, tačiau jo veiksmingumas nėra įrodytas. Oftalmologai teigia, kad mankštos nepašalins refrakcijos ydų, tačiau rekomenduoja kas 20 minučių darbo daryti 20-ties sekundžių pertraukas, kurių metu galima atlikti akių pratimus, stebėti toli esančius daiktus. 

Refrakcinė chirurgija yra naujausias būdas koreguoti refrakcijos ydas. Tai yra lazerinės chirurgijos metodas, kuomet lazerio spinduliu pakeičiama ragenos forma, jos storis. Jei anksčiau minėtomis priemonėmis regos ydas galima koreguoti visų amžiaus grupių žmonėms, tai refrakcinė chirurgija yra galima tik pilnametystės sulaukusiems darbingo amžiaus žmonėms. Vėlesniame amžiuje, dėl lęšiuko drumstėjimo, ši procedūra neatliekama. Pati operacija trunka gana trumpai. Labai svarbus yra pasiruošimas operacijai. Prieš operaciją turi būti atliekamas visas oftalmologinis ištyrimas, pamatuojamas ragenos storis. Jei ragenos yra per plonos, šis gydymo metodas nėra galimas. Po operacijos dėl infekcijos rizikos reikia laikytis tam tikrų rekomendacijų, vengti kai kurių veiklų, tokių kaip maudymasis vandens telkiniuose, sportas ir kita. Šie apribojimai yra laikini, vėliau savo veiklos varžyti nereikia. 

Nors regos korekcijos priemonės ir pagerina mūsų matymą, tačiau ne visų regos sutrikimų priežastis yra refrakcijos yda. Net ir pritaikius akinius, kontaktinius lęšius ar atlikus lazerinę operaciją, galimos kitos matymą bloginančios ligos, dėl kurių reiktų konsultuotis su akių gydytoju. 

 

Nuotrauka. Nustačius refrakcijos ydą, ją reikia koreguoti specialisto tinkamai parinktomis korekcinėmis priemonėmis / www.pexels.com nuotr. 

Garbaus amžiaus vyro nuotrauka. Vyras matomas nuo krūtinės iki viršugalvio, jis skaito knygą stipriai pasilenkęs prie jos, bandydamas įžiūrėti raides iš mažo atstumo, maždaug dvidešimties centimetrų. Atverstą knygą vyras laiko abejomis rankomis. Vyro plaukai žili, jis užsidėjęs akinius tamsiais storais rėmeliais, vilki šviesius plačius marškinius ilgomis rankovėmis ir tamsią liemenę. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]