Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Gitaristas iš Puerto Riko, pakeitęs popmuziką

Parašas po straipsniu

Jo vardas yra Chosė Felisijanas (Jose Feliciano). Tikriausiai, jums teko girdėti ir jo balsą, ir virtuoziškus akustinės gitaros pasažus ar bent jau skambų žiemos švenčių laikotarpio hitą "Feliz Navidad". Aštuoni "Grammy" (įskaitant Lotynų Amerikos "Grammy" už viso gyvenimo nuopelnus), garbinga vieta Lotynų Amerikos muzikos panteone, geriausio gitaristo vardas "Guitar Player" ir "Playboy" žurnalų apklausose, žvaigždutė Holivudo šlovės alėjoje bei jo vardo suteikimas mokyklai, kurioje kadaise mokėsi – tai tik dalis pripažinimo ženklų, liudijančių jo svarbą muzikos pasaulyje. 

Ch. Felisijanas 1945 m. gimė Puerto Rike gausioje šeimoje, buvo ketvirtas tarp vienuolikos sūnų, neregys nuo gimimo (įgimta glaukoma). Muzikuoti mokėsi savarankiškai – iš pradžių akordeonu, vėliau – gitara, su kuria užsidarydavo kambaryje, neretai – po keliolika valandų. Jam buvo penkeri, kai šeima persikėlė į Niujorką, kur apsistojo Rytų Harleme – savo tautiečių kvartale. Septyniolikos Chosė teko mesti mokyklą ir padėti tėvui išmaitinti šeimą. Tai darė grodamas kavinėse, kur vietoje honoraro gaudavo teisę padėti kepurę, kad lankytojai įmestų šiek tiek pinigų. Ši kukli pradžia nenuslėpė ryškaus talento nuo viską stebinčių prodiuserių. "RCA Victor" pasiūlė Felisijanui kontraktą, ir jau pirmieji albumai nešė pasisekimą ir netrukus išgarsino gitaristą visoje Lotynų Amerikoje. 

1968–aisiais įvyko du reikšmingiausi jo karjeros įvykiai: pasirodė anglakalbės muzikos rinkai skirtas albumas "Feliciano!" ir įvyko vienos paruošiamųjų beisbolo čempionato rungtynių, kuriose Chosė atliko JAV himną. Albumo pasisekimas buvo stulbinantis. Į jį įtraukta grupės "The Doors" daina "Light My Fire", aranžuota lotyniškuoju stiliumi, virto sensacija, gaiviu atradimu, pelnė du "Grammy" ir tučtuojau įkėlė atlikėją į globalią popareną. Bet tais pačiais metais nuskambėjusią nacionalinio himno interpretaciją lydėjo skandalas. Felisijanas pirmasis iki tol himną interpretavo laisvai, savitu stiliumi. Daugelis priėmė tai lyg įžeidimą ir išniekinimą, kilo audringos reakcijos. Didžioji muzikanto gynėja tapo pati muzika: Felisijano atlikimas nuoširdus ir jaudinantis, nėmaž nepanašus į parodiją. Netrukus kiti atlikėjai vienas po kito ėmė aranžuoti nacionalinį himną, skleisdami žinią apie laisvę būti individualybe ir reabilituodami Felisijaną po šio drąsaus poelgio. 

Jo karjera atlaikė išbandymą skandalu. Triumfas San Remo muzikos festivalyje, globalus "Feliz Navidad" pasisekimas, auksiniai ir platininiai albumai, turai, pasirodymai su Džoni Mitčel, Polu Saimonu, Natali Koul ar Londono simfoniniu orkestru, vaidmenys kino filmuose ir begalybė įdomių, ryškių projektų sudaro turtingo, sėkmingo muzikinio kelio liniją. 

Praėjusiais metais Ch. Felisijanas šventė savo tarptautinio debiuto penkiasdešimtmetį įspūdinga renginių serija. Šiais – planuoja pateikti naują albumą. Jam tik 74–eri! Ir šiandien mums yra taip įprasta ir natūralu girdėti bolero atgarsius, flamenko ritmus ir kitokius "lotynizmus" popdainose todėl, kad prieš pusę šimto metų Chosė Felisijanas įžengė į pasaulio sceną ir parodė, kad tokia kultūrinė jungtis yra vertinga. 

Paspaudę nuorodą paklausykite Ch. Felisijano dainos "Gypsy". 

 

Nuotrauka: Ch. Felisijanas 

Vidutinio amžiaus vyras nuotraukoje matomas nuo krūtinės iki viršugalvio. Vyras – stambesnio kūno sudėjimo, plačių pečių. Jo plaukai tamsūs, banguoti ir ilgi, lengvai krenta ant pečių. Vyras užsidėjęs akinius tamsiais stiklais, plačiai šypsosi. Jis vilki šviesius marškinius, pro kurių prasegtą apykaklę matoma ant kaklo kabanti masyvi grandinėlė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]