Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Kodis Ly turi balsą!

Parašas po straipsniu

Gegužės 28-ąją internetas sprogo nauja sensacija: 22 metų neregys autistas Kodis Ly (Kodi Lee) konkurse "America Got Talent" apstulbino savo neeiliniu Donio Hatavėjaus (Donny Hathaway) "A Song for You" atlikimu žiuri, publiką, o jo pasirodymo peržiūrų "YouTube" skaičius šiuo metu jau viršija 33 milijonus. 

Pasaulis išgirdo tikrą muzikantą: jis turi absoliučią klausą, fenomenalią muzikinę atmintį ir solidžią koncertinę patirtį, sukauptą gerokai iki dalyvavimo televizijos šou. Jis atlieka džiazą, roką, ritmenbliuzą ir popmuziką, taip pat meistriškai skambina klasikinius kūrinius ir nešiojasi atmintyje milžinišką natų biblioteką. Neseniai jo arsenalą papildė tepo šokiai ("tap dancing"), o tarp kviečiančių koncertuoti savo erdvėse kaipmat atsirado JAV aukštojo meno meka Karnegio salė. 

Žiniasklaida sumirgo optimistinėmis antraštėmis, skelbiančiomis apie smūgį su negalia susietiems stereotipams. Palaikymo šūksnių "Nepaisant negalios!" bei "Įveikęs savo būsenos nulemtus sunkumus!" vis daugėjo, jie buvo kupini pretenzijos suteikti viltį žmonėms, kurių kūno komplektacija arba jo funkcionavimo pobūdis skiriasi nuo bendro standarto. 

Be abejo, plika ausimi girdėti (girdintiesiems), kad Kodžio Ly atveju nereikalingos jokios išlygos dėl negalios. Kurčiuosius prašau tiesiog patikėti, kad taip yra - jo triumfas konkurse pelnytas ir tikras. Bet iš kur ta visuotinė nuostaba ir kokius stereotipus dar reikia sugriauti po Stivio Vonderio (Stevie Wonder), po Rėjaus Čarlzo (Ray Charles) ir aibės fantastiškų muzikantų? Autizmo diagnozė, žinoma, rečiau atskleidžiama muzikantų (nes ją įmanoma nuslėpti), bet vien žymaus Kanados pianisto Gleno Guldo (Glenn Gould) veikla svariai įtikina, kad muzikinis talentas ir autizmas anaiptol vienas kito nepaneigia. 

Jaunuolio Kodžio talento ir jo negalios supriešinimas žiniasklaidoje nėra vienintelis keistas vertinimo niuansas šioje labai gražioje muzikanto pripažinimo istorijoje. Kodis Ly turi balsą. Jis dainuoja. Ir jis taip pat kalba - beveik trisdešimt trys milijonai žmonių gali tai paliudyti: jis tarė kelis žodžius prieš dainuodamas. Bet žiuri daugiausia uždavė klausimus jį lydėjusiai motinai - ji atstovavo solistui bei kalbėjo už jį. Žinoma, tam galėjo būti svarių priežasčių! Tikėtina, jog vaikinas pats paprašė mamos apsaugoti jį nuo klausimų prieš pat pasirodymą ir leisti nešvaistyti jėgų (pokalbis, ypač lengvo plepėjimo forma, gali būti labai varginantis autistams). Bet mes juk nežinome apie susitarimą! Ir niekam neužkliuvo, kad už suaugusį žmogų, kuris komunikuoja žodžiais, kalba jo mama. Ne mama suvirpino milijonų širdis nuostabiu atlikimu! Ji atidavė daug jėgų, palaikė savo sūnų ir, be abejo, prisidėjo prie šio pasisekimo asistuodama. Bet tai yra JO pasisekimas, niekieno kito. 

Kodis Ly turi balsą, ir jo balsas turi būti išgirstas visomis prasmėmis. Jis skamba ne nepaisant negalios. Jis yra vientisas žmogus: neregys, autistas, muzikas, žmogus su visaverčiu unikaliu vidiniu pasauliu, santykiais, svajonėmis, problemomis, talentu. Ir tiek. 

 

Nuoroda, kur išgirsite pergalingą Kodžio Ly atlikimą konkurse. 

 

Nuotrauka: Kodis Ly 

Kodžio Ly nuotrauka. Jaunas, maždaug trisdešimties metų vyras, nuotraukoje matomas nuo krūtinės iki viršugalvio. Jis scenoje, sėdi prie juodo fortepijono, ant kurio parašyta "Roland". Vyras pasisukęs kairiuoju profiliu, žvilgsnis nukreiptas tolyn, greičiausiai į žiūrovus. Jis azijiečių kilmės, vidutinio sudėjimo, trumpų plaukų. Vyras kiek pravėręs lūpas, galbūt dainuoja, atrodo šiek tiek sutrikęs. Jis vilki šviesų sportinį džemperį, ant kurio apsirengęs tamsią liemenę su kišenėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]